Πως να σώσετε σπόρους ντομάτας


Ας δούμε πως μπορείτε να σώσετε το σπόρο της ντομάτας από τις ντοματιές σας για να τον φυτέψετε την επόμενη χρονιά


7.09.2009, 9:50
Κατηγορία: Κηπουρική

Σήμερα θα σας δείξω πως να σώσετε το σπόρο της ντομάτας από τις ντοματιές σας για να τον φυτέψετε την επόμενη ή και τις επόμενες χρονιές μια και ο σπόρος θα έχει καλή φυτρωτικότητα για τρία με τέσσερα χρόνια.

orange tomato Πως να σώσετε σπόρους ντομάτας

Οι φυσικές παραδοσιακές ποικιλίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται αυτό. Αυτό το έχουν παρατηρήσει αρκετά άτομα ανα τον κόσμο που προσπαθούν να διαφυλάξουν τους σπόρους από διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες. Τα άτομα αυτά δεν είναι κατ’ ανάγκη επαγγελματίες, οι περισσότεροι είναι ερασιτέχνες.

Ας δούμε όμως πως μπορείτε να σώσετε το σπόρο της ντοματιάς σας.

Αρχικά θα πρέπει να επιλέξετε ώριμες και καλοσχηματισμένες ντομάτες. Μη βλέπετε στη φωτογραφία μου που η ντομάτα είναι πορτοκαλιά, δεν είναι άγουρη, απλώς είναι το κανονικό χρώμα της συγκεκριμένης ποικιλίας όταν ωριμάζει.

Κόψτε την ντομάτα σας στη μέση και αρχίστε να βγάζετε τους σπόρους σε ένα πιατάκι. Μαζί με τους σπόρους θα βγει και αρκετό ζουμί από την ντομάτα σας. Βάλτε τους σπόρους σε ένα ποτήρι ή βαζάκι και ρίξτε μέσα λίγο νερό. Κουνίστε το ποτήρι η το βάζο σας ελαφρά και ρίξτε το περισσότερο νερό χωρίς να σας πέσουν οι σπόροι από μέσα. Ξαναγεμίστε λίγο νερό το ποτήρι ή το βάζο σας, δύο με τρία εκατοστά νερού είναι αρκετά.

Αφήστε το ποτήρι ή το βάζο σας μακριά από τον ήλιο για 5-6 ημέρες. Θα δείτε πως σιγά σιγά σχηματίζεται μια κρούστα στην επιφάνεια η οποία μπορεί και να μυρίζει κάπως. Μην ανησυχείτε δεν έπαθαν τίποτα οι σπόροι σας, έτσι πρέπει να γίνει.

Αφού έχει σχηματιστεί η κρούστα οι σπόροι σας είναι έτοιμοι. Αφαιρέστε την κρούστα και πετάξτε την, μαζί της θα πεταχτούν και κάποιοι σπόροι πιθανότατα αλλά φαντάζομαι πως έχετε αρκετούς ακόμα.

Αδειάστε το νερό και βάλτε φρέσκο. Επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή αρκετές φορές ώστε να ξεπλυθούν καλά οι σπόροι σας. Όταν πλέον σας φαίνονται καθαροί, σουρώστε τους ή απλά ρίξτε το νερό και βάλτε τους σπόρους σας σε ένα πλατύ πιάτο να στεγνώσουν.

Επειδή είναι υγροί και μπορεί να κολλήσουν στο πιάτο όπως στεγνώνουν μπορείτε να τους παρατηρείτε ανά κάποιες ώρες ώστε να τους ξεκολλάτε από το πιάτο με τα δάχτυλα σας. Με τον τρόπο αυτό θα στεγνώσουν και καλύτερα.

Όταν στεγώσουν, οι σπόροι ντομάτας σας είναι έτοιμοι για αποθήκευση. Βάλτε τους σε ένα φακελάκι, γράψτε επάνω το όνομα της ποικιλίας αν το γνωρίζετε και την ημερομηνία που συλλέξατε τους σπόρους της ντομάτας.

Σας άρεσε η δημοσίευση μας; Προσθέστε μας στο Facebook!

20 σχόλια στο “Πως να σώσετε σπόρους ντομάτας”

  1. εγώ απλά τους ξεραίνω μακρυά από τον ήλιο και την επόμενη χρονιά τους φυτεύω… αλλά φαντάζομαι ότι με τον τρόπο που περιγράφεις θα επιζούν περισσότεροι. :)

  2. αντέχουν περισσότερο στο χρόνο με αυτό τον τρόπο και είναι και πιο καθαροί γενικότερα

  3. kalypsw.

    εαν δεν ειναι βιολογικη η ντοματα και ειναι απο το σουπερ μαρκετ και ως γνωστον οι ντοματες απο τα σουπερ μαρκετ δεν ειναι και τοσο κοκκινες και ωριμες πειραζει?

    παρολαυτα εχω ακολουθησει την διαδικασια ακριβως.
    λετε να μην πιασουν οι σποροι?
    καρτερω απαντηση:)

  4. η ντοματα του σουπερμαρκετ ειναι υβρίδιο. ακομα κι αν πιασει ως φυτο και δεν ειναι στείρος ο σπόρος δε νομιζω να παρεις τον ίδιο καρπό

  5. kalypsw.

    seyxaristw poli gia tin apantisi!
    opote gia sigouria tha parw sporous apo ena fytwrio!

  6. kalypsw.

    εχω κι αλλη αποριαα:)
    ειναι καλος και καταλληλος ο καιρος τωρα για να σπειρουμε τους σπορους της ντοματουλας μας?
    ρωταω γιατι επεσαν ξαφνικα οι θερμοκρασιες και μηπως δεν ειναι και τοσο καλη η χρονικη φαση.
    ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!

  7. εγώ τους έβαλα πριν 3 μέρες πάντως. η εποχη ειναι καλή αρκεί να τα έχεις σκεπασμένα με κάποιο πλαστικό για να αυξάνει η θερμοκρασία

  8. kalypsw.

    katalava!
    tha ta valw ayrio kapou zesta kai tha ta profylaxw kiolas!
    seyxaristw poli:D

  9. βικυ

    Σευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες.
    Πραγματικα δεν ηξερα πως να τις διατηρησω.

  10. Βιβή

    Καλή σας μέρα…και καλώς σας βρήκα.Παρακολουθώ την σελίδα αρκετό καιρό και νιώθω πολύ τυχερή που την βρήκα!!Με καλύπτει πλήρως!!Συγχαρητηρία!!
    Φέτος για πρώτη φορά μέσω του Πελίτι προσπαθώ να οργανώσω ..σπόρους,χώρους,σπορεία,εναλακτικές καλλιεργειες και χίλια πράγματα ακόμη…Οπότε καταλαβαίνεις αγαπητή Magica εκλιπαρώ για την πείρα σου!!!
    Για αρχή γράφεις διατηρηση των σπόρων μέσα σε σακουλάκι..το έκανα εγώ σε σπορούς που μου εστείλε ο Πελίτις και τώρα που τους ανοίξα είχανε μουχλείασει…είχα αποθηκεύσει και με ασβέστη και γυάλινο βαζάκι και ίσα που τους πρόλαβα..συμβούλη! τι κάνω??Και κάτι άλλο έχω ψύχωση με την ντομάτα που μπορώ να βρώ παραδοσιακούς σπόρους???Σε ζάλισα λίγο με όλα αυτά.. πέριμένω ανυπόμονα την απαντησή σου.

  11. Γεια σου Βιβή και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Καταρχήν για να μουχλιάσανε οι σποροι λογικά δεν τους είχαν ξεράνει καλά, δε μου έχει τύχει ποτέ να μου μουχλιάσουν σπόροι. Οι σπόροι πρέπει να ξεραθούν πολύ καλά πριν την αποθήκευση τους για να φύγει η υγρασία που έχουν.
    Για ασβέστες κλπ δεν εχω ιδέα δε χρησιμοποιω τέτοια μέθοδο.
    Τώρα όσο αφορά τους σπόρους ντομάτας γενικα ειναι λίγο ζόρι γιατί πρεπει να εντοπίσεις άτομα που τους διατηρούν. Ξένους παραδοσιακους μπορείς να βρεις και μέσω internet με την ένδειξη heirloom.
    Γενικά σκεφτομαι μερες τώρα μηπως φτιαξω μια σελιδα εδω στο sheblogs για να μπορει να ανταλλασει ο κόσμος παραδοσιακούς σπόρους

  12. ΕΥΑ

    Φέτος για πρώτη φορά αποφάσισα να κάνω σπορείο αντί να αγοράσω έτοιμα φυτάκια ντομάτας (και άλλα φυτά) τον Απρίλιο. Επειδή δεν είχα σπόρους δικούς μου, πήγα σε κατάστημα με φυτά να αγοράσω σε σακκούλι.
    Οι έμποροι που πουλάνε σπόρους, διατείνονται ότι κανένα σακκουλάκι δεν περιέχει μεταλλαγμένες ποικιλίες, με το σκεπτικό ότι οι μεγάλες εταιρείες ασχολούνται με μεταλλάξεις μεγάλων καλλιεργειών όπως καλαμπόκι, στάρι κ.α.
    Γνωρίζει κανείς τίποτα επί του θέματος ; Μπορούμε να βασιστούμε στα λόγια τους άραγε ή λένε ότι λένε μόνο για να μας πείσουν να αγοράσουμε και κατόπιν αυτού δεν πρέπει του χρόνου να κρατήσω σπόρο απ΄ αυτές.
    Θα πρέπει επίσης να πω ότι μιας και το έκανα ήδη, ότι αξίζει να προσπαθήσει κανείς να κάνει φυτά με σπόρους ακόμα και από σακκουλάκι.
    Η διαφορά της τιμής είναι τεράστια. Το σακκουλάκι περιέχει πάρα πολλούς σπόρους και κοστίζει 0,8€ ενώ το φυτάκι 0,5€
    Καλή συνέχεια κι αν υπάρχουν απαντήσεις θα τις διαβάσω ευχαρίστως

  13. ευα ο εμπορος ειχε δίκιο αλλα σου ειπε τη μιση αλήθεια μάλλον. Ναι μεν δεν ειναι μεταλλαγμένοι οι σπόροι αλλα είναι υβρίδια. Δε μπορεις να κρατήσεις σπόρο από υβρίδιο

  14. ΕΥΑ

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό σημαίναι ότι πρέπει του χρόνου να αναζητήσω άλλη λύση…

  15. sofi

    kalimera,kserw oti mporei opoios thelei na daneistei authentikoys sporous gia otidipote apo tin geoponiki sxoli,omws tha prepei meta na epistrepsei toys sporoys apo tin nea sodeia toy stin sxoli.

  16. Βιβή

    Η ιδέα σου να φτιαξείς σέλιδα με ανταλλαγές παραδοσιακών σπόρων είναι κ α τ α π λ η κ τ ικ ή…Πάρα πολύς κόσμος επιστρέφει πίσω στην καλλιέργεια της γης και ψάχνει να βρεί παραδοσιακούς σπόρους αλλά…Ο Πελίτις φέτος έδωσε ελάχιστους σπόρους…Αλλη σελίδα με ανταλλαγές τουλάχιστων εγώ δεν βρήκα!Εκτός απο τις διάφορες γιορτές ανταλλαγής σπορών ,που πρέπει όμως να διαθέσεις κάποια χρήματα για να πας εκεί, κάτι που είναι δύσκολο φαντάζομαι για αρκετούς απο εμάς.Δεν νομίζω λοιπόν να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να τους προμηθεύτεις (εκτός απο τους ξένους παραδοσιακούς που μου γράφεις).Για αυτό θα βοηθούσε πολλούς απο μας η ιδέα σου!!
    Και κάτι ακόμα δεν μου έγραψες πως διατηρείς εσύ τους σπόρους σου.Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

  17. Στέλλα

    Από πέρσι έχω φυλάξει με την μέθοδο που δίνεται εδώ, διάφορες ποικιλίες τομάτας. Το κάνω για πρώτη φορά.
    Έχω την εντύπωση ότι πριν μπουν στο χώμα, στο σπορείο μου, πρέπει να μουλιάσουν. Γνωρίζει κανείς αν αυτό είναι σωστό και πως γίνεται?
    Για παράδειγμα, μουλιάζουν σε βαμβάκι με νερό ή σε άφθονο νερό σε δοχείο? Για πόσες ώρες?

  18. όχι Στελλα δε μουλιαζουν. Αυτό το κάνουμε με μεγαλύτερους σπόρους πχ καλαμπόκι ή αρακά

  19. Στέλλα

    Ευχαριστώ πολύ!!
    :)

  20. Σοφια

    Αγαπητοί μπαξεβάνιδες ακούστε και αυτό: αφού στεγνώσουν πολύ καλά οι σπόροι σας και για να διατηρηθουν άσπιλοι και αμόλυντοι ανακατέψτε τους με λίγη καθαρή στάχτη μέσα στα σακουλάκια που θα τους αποθηκεύσετε , δεν πρόκειται να πάθουν τίποτε απολύτως και πέντε χρόνια να περάσουν

Προσθέστε κάτι...