Κάμπια στη Ρόκα μου – Pieris brassicae (Πιερίδα)


Τους εχθρούς των λαχανικών που φυτεύεις πρέπει πρώτα από ολα να τους γνωρίζεις. Ώρα να συστηθούμε με την Πιερίδα λοιπόν…


26.04.2010, 20:58
Κατηγορία: Κηπουρική

Κι εκεί που είχα την ησυχία μου και περίμενα να ξεραθούν οι σπόροι της ρόκας για να τους συλλέξω ώστε να τους διατηρήσω έκαναν οι κάμπιες την εμφάνιση τους

Pieris brassicae Κάμπια στη Ρόκα μου   Pieris brassicae (Πιερίδα)

Pieris brassicae

Η ρόκα μου δεν είχε άλλη φορά προβλήματα οπότε δεν της έδινα ιδιαίτερη σημασία και ίσως αυτό να ήταν το λάθος μου. Υπήρχαν κάμπιες σε όλο το φυτό. Ξεράθηκαν οι κορυφές του και οι κάμπιες συνέχισαν το φαγοπότι τους στους σπόρους της ρόκας.

Πριν κάνω τη γενοκτονία (δεν θέλω να σκέφτομαι πόσες σκότωσα, πάρα πολλές) έβγαλα μια φωτογραφία ώστε να κάνω την αναγνώριση.

Το όνομα της είναι Pieris brassicae και είναι λεπιδόπτερο που ονομάστηκε από τον Λινναίο το 1758. Στα ελληνικά την ονομάζουν Πιερίδα ή κάμπια του λάχανου μια και προσβάλει συνήθως λάχανα και κουνουπίδια.

Όταν μεγαλώσει (αν προλάβει)(και αφού έχει ρημάξει τα λαχανικά σας) γίνεται λευκή πεταλούδα, αρκετά κοινό είδος τη γνωρίζετε σίγουρα. (Φωτογραφίες της στο Wikimedia , Συστηματική ταξινόμηση στο Wikispecies)

Αφού πραγματοποίησα τη γενοκτονία χθες, σήμερα δεν είδα να έχει μείνει κάποια κάμπια, όμως θα πρέπει να έχω το νου μου γιατί είναι οι εποχή που γεννάνε τα αυγά τους και ίσως να μεγαλώνει η επόμενη γενιά πάνω στη ρόκα μου.

Σας άρεσε η δημοσίευση μας; Προσθέστε μας στο Facebook!

7 σχόλια στο “Κάμπια στη Ρόκα μου – Pieris brassicae (Πιερίδα)”

  1. Ωραία είναι όμως η κάμπια… μου αρέσει, είναι παρδαλή! :D

  2. από μέσα μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως είναι καταπράσινη και ζουμερή πάντως :P

  3. elenamy

    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα και μπλιαξξξξξ!!!!!!

  4. Εγώ μόνο σαλιγκάρια προς το παρόν κυνηγάω! Για δες εδώ: http://www.ftiaxno.gr/2008/11/blog-post.html

  5. 3.06.2010

    Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει…έχω αρκετές γλάστρες στην βεράντα..φέτος φύτεψα μια λεμονιά και μια πορτοκαλιά σε μεγάλες γλάστρες, μόνο που στο χώμα έχουν μαζευτεί πολλά μυγάκια..δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κάτι χημικό..τι μπορώ να κάνω;

  6. kai psinete kai orea sti tigani!!

  7. Ζωή

    Ο πιο ευκολος και σχετικά ακίνδυνος τρόπος να απομακρύνουμε τα έντομα απο τα φυτά μας, χωρίς τη χρήση χημικών, είναι να ψεκασουμε με νικοτίνη. Είναι δηλιτήριο επαφής και στομάχου για τα έντομα. Από τους βιοκαλλιεργητές θεωρήται εντομοκτόνο “σκούπα” και προσπαθούν να αποφεύγουν τη χρήση του. Παρασκευάζεται πολυ ευκολα. Χρειάζονται αποτσίγαρα για να βγάλουμε τον καπνό ή ένα πακέτο καπνό. Γεμίζουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού με καπνο και το ρίχνουμε σε ένα ποτήρι βραστό νερό. Το αφήνουμε να “τραβήξει” για μια ωρα και μετά σουρώνουμε και αραιώνουμε με ένα λίτρο νερό. Ψεκάζουμε τα φυτά καλύτερα όταν εχει ήλιο, γιατί δρά εξατμιζόμενο.

Προσθέστε κάτι...