29.03.2012 - Updated 17.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 34 ΣΧΟΛΙΑ

Αυτή τη φορά θα δούμε πως αποξηραίνουμε πατάτες σε μορφή μικρών κύβων για χρήση σε σούπες και διάφορα φαγητά κατσαρόλας

Δε το είχα σκοπό να γράψω για την αποξήρανση της πατάτας αυτή τη στιγμή αλλά με ρωτήσατε και μου το ζητήσατε. Οπότε αφού είχα έτοιμες φωτογραφίες της διαδικασίας από πέρσι είπα να γράψω σχετικά.

Τις δικές μου τις πατάτες τις ειχα αποξηράνει πέρσι το καλοκαίρι, κυρίως γιατί είχα φρικάρει με την τιμή της πατάτας την προηγούμενη άνοιξη που ειχαν αναταραχές στην Αίγυπτο και οι δικοί μας μπερδεψαν τις πατάτες με το πετρέλαιο και τις πουλούσαν σε τιμές που ξεπερνούσαν το 1 ευρώ.

Επέλεξα να αποξηράνω πατάτες σε μορφή κύβου γιατί θα με βόλευε πολύ για σούπες και φαγητά κατσαρόλας όπως για παράδειγμα  αρακάς ή τα φασολάκια. Οπότε θα σας δείξω αυτη τη μορφή πατάτας, δεν εχω δοκιμάσει ακόμα σε άλλα σχήματα. Πάμε να δουμε πως γίνεται…

Αρχικά καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις βαζουμε σε λεκάνη με νερό για να μη μαυρίσουν.

Αποξηραίνω πατάτες σε κύβους

Στη συνέχεια είτε στο χέρι, είτε με συσκευή, είτε πάνω στο δίσκο κοπής κόβουμε τις πατάτες μας σε κυβάκια του 1 εκατοστού και τις ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό για να μη μαυρίσουν.

Βάζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Ρίχνουμε τις πατάτες μέσα. Ξαναφήνουμε το νερό να βράσει. Μετράμε 6-7 λεπτά.  Αυτό το κάνουμε για να μη μαυρίσουν μετά στον αποξηραντή.

Ετοιμάζουμε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό από το ψυγείο, αν δεν εχουμε βαζουμε βρύσης και μερικά παγάκια μέσα.

Σουρώνουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι. Τις βάζουμε μέσα στη λεκάνη με το κρύο νερό. Αυτό το κάνουμε για να σταματήσουν να μαγειρεύονται. Η αλήθεια ειναι οτι σε αυτό το στάδιο η πατάτα τρώγετε αν δοκιμάσετε και μπορεί να σας φαίνεται σχετικά μαλακιά. Μη φοβού θα γίνει πέτρα μετά.

Αν το νερό στη λεκάνη γίνει χλιαρό λογω του οτι βαλαμε τις καυτες πατάτες, το αδειάζουμε και βαζουμε νερό από τη βρύση. Τις αφήνουμε 5-10 λεπτα να κρυώσουν καλά.

Αποξηραίνω πατάτες σε κύβους

Απλώνουμε στο τραπέζι καθαρές πετσέτες ή 2-3 στρώσεις χαρτί κουζίνας. Σουρώνουμε τις πατάτες και τις απλώνουμε ανοιχτά πάνω στις πετσέτες ή στο χαρτί κουζίνας. Με μια άλλη πετσέτα ή αλλο χαρτί κουζίνας πιέζουμε ελαφρά από την πάνω πλευρά για να τραβήξουμε όσα περισσότερα υγρά μπορούμε. Κοινώς τις σκουπίζουμε τις πατάτες από τα νερά.

Αποξηραίνω πατάτες σε κύβους

Τις απλώνουμε στον αποξηραντή και τις αφήνουμε να ξεραθούν 7-8 ώρες ή και παραπάνω αν χρειαστεί. Οι κύβοι θα συρρικνωθούν. Στη μέση μπορεί να γίνουν και ελαφρά κόκκινοι, αναλογα στην πατάτα, δε μας πειράζει. Να θυμάστε να αλλάζετε τα δισκάκια σας καθε τόσο, το κάτω το βάζουμε επάνω.

Αποξηραίνω πατάτες σε κύβους

Γενικά οι πατάτες είναι έτοιμες όταν σπάνε αν τις χτυπήσετε με ενα ποτήρι αφού έχουν κρυώσει πρώτα. Το λέω αυτό γιατί οταν δουλευει ο αποξηραντής και είναι ζεστα αυτά που ξεραίνουμε πολλές φορές ξεγελιόμαστε. Κλεινουμε τον αποξηραντή όταν πιστευουμε οτι ειναι ετοιμα, τα αφηνουμε να κρυώσουν και κανουμε μετά τις δοκιμές μας. Οι κυβοι τις πατάτας μοιάζουν σαν κρυσταλλάκια όταν ξεραθούν και έχουν και αιχμηρές γωνίες.  Σπάνε και σαν κρυσταλλάκια επίσης.

Οι δυο τελευταίες φωτό του κειμένου είναι σημερινές, η εμφανισή τους μετά από 8 μήνες στο βάζο δεν εχει αλλάξει καθόλου. Πολλές φορές μπερδεύω το βάζο με τις αποξηραμένες πατάτες με το βάζο με το αποξηραμένο καλαμπόκι γιατι απο μακριά μοιάζουν σε αποχρωση.

Αποξηραίνω πατάτες σε κύβους

Φυσικά έπρεπε να κάνω το συνηθισμένο μας τεστ με το μπρίκι που έχω σε όλα τα κείμενα αποξήρανσης. Στην επάνω πλευρά της φωτογραφίας ειναι οι αποξηραμένες πατάτες και στο κάτω οι αποξηραμένες πατάτες που βράσαμε 5 λεπτά.

Πέντε λεπτά βρασίματος στο μπρίκι αρκούν για να τις επαναφέρουν σε μια φαγώσιμη κατάσταση αλλά αν μαγειρευτούν περισσότερη ώρα στο φαγητό επανέρχονται ακόμα καλύτερα.  Βλεπετε οτι ψιλοπαραμένουν καποια βαθουλώματα στις πλευρές με τα 5 λεπτά στο μπρικι. Αν παρατηρήσετε στα αριστερά ενα κομματάκι που ήταν μικρότερο επανήλθε χωρις βαθουλώματα με τα 5 λεπτά βρασίματος.

Εγω πάντως μετά τη φωτογράφηση τα έφαγα αυτά τα κομματάκια πατάτας, να ξέρετε :P