23.10.2012 - Updated 4.06.2020 - Μαίρη Χαρίσκου – 11 ΣΧΟΛΙΑ

Θες να ξεράνεις κολοκυθάκια; Τα αποξηραμένα κολοκυθάκια μπαίνουν σε σούπες και άλλα φαγητά όμως φτιάχνεις και κολοκυθοκεφτέδες μέσα στο χειμώνα

Συνηθίζω να ξεραίνω κολοκυθάκια κάθε χρόνο γιατί τα αγαπώ πολύ και χρησιμοποιώ αποξηραμένα κολοκυθάκια πολύ συχνά το χειμώνα στις σούπες μου.

Φέτος όμως έλειπα όλο το καλοκαίρι στο κτήμα και δε πρόλαβα να ξεράνω πολλά λαχανικά. Δυστυχώς δε μπορείς να τα έχεις όλα ταυτόχρονα πάντα. Οπότε τώρα τρέχω και δε φτάνω προσπαθώντας να αποξηράνω όσα λαχανικά μπορώ.

Ο μανάβης μου έφερε φτηνό κολοκυθάκι τις προάλλες οπότε το πήρα απόφαση να ξεραίνω κολοκυθάκια όλη την εβδομάδα και αγόρασα 12 κιλά κολοκυθάκια όπως ήταν στο κασόνι από τη λαχαναγορά. Το καλό είναι πως έτσι που τα πήρα με το κασόνι δεν ήταν καθόλου ταλαιπωρημένα, Ούτε γδαρσίματα, ούτε χτυπήματα, ούτε τίποτα, κολοκυθάκια για φωτογράφιση.

Αποξηραίνω κολοκυθάκια

Βασικά μπορώ να αποξηραίνω 2 κιλά κολοκυθάκια κάθε μέρα οπότε θα χρειαζόμουν 6 μέρες σύνολο για να γεμίσω δύο βάζα του 1,5 λίτρου με αποξηραμένα κολοκυθάκια. Κάθε βάζο χωράει 6 κιλά, εκπληκτικό δεν είναι; Δε θα μπορούσες με τίποτα να τα χωρέσεις στην κατάψυξη σου οπότε είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείς κολοκυθάκια για το χειμώνα.

Αποξηραίνω κολοκυθάκια

Πέρσι είχα αποξηράνει μερικά κολοκυθάκια και σε ροδέλες αλλά ερωτεύτηκα αυτά που έκοψα σε σπιρτόξυλα. Τα χρησιμοποιούσα πολύ όλο το χειμώνα σε διάφορες σούπες, φαγητά της κατσαρόλας αλλά και σε κολοκυθοκεφτέδες οπότε φέτος αποξηραίνω μόνο σε σχήμα σπιρτόξυλου.

Αποξηραίνω κολοκυθάκια

Δε χρειάζονται κάποια άλλη προετοιμασία τα κολοκυθάκια πέρα από το πλύσιμο, ούτε ζεμάτισμα, ούτε καθάρισμα. Απλά κόβεις ελαφρά το κάτω μέρος πριν τα περάσεις στον ειδικό τρίφτη. Αυτό που κατάλαβα φέτος είναι πως δε πρέπει να κόβω το κοτσάνι στην πάνω πλευρά γιατί βολεύει στο κράτημα και δε χρειάζεται να χρησιμοποιείς το ειδικό εξάρτημα ώστε να μην κοπείς.

Στον αποξηραντή μου μένουν περίπου 10-11 ώρες ενώ θυμάμαι σίγουρα ότι πέρσι που τα αποξήρανα καλοκαίρι ήταν έτοιμα στις 8-9 ώρες. Έχω ξαναπεί ότι στην αποξήρανση παίζει μεγάλο ρόλο και το μικροκλίμα της εποχής.

Αποξηραίνω κολοκυθάκια

Όταν ξεραθούν είναι πολύ λίγα ως ποσότητα, δε τα πιάνει το μάτι σου πως είναι δυο κιλά κολοκυθάκια μέσα στο ταψάκι. Συνηθίζω να τα σπάω λίγο με τα χέρια για να σταθούν καλύτερα μέσα στο βάζο. Η μάνα μου τα τρώει και έτσι ξερά ως σνακ πολλές φορές.

Τα αποξηραμένα κολοκυθάκια κατέχουν μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα των αποξηραμένων μου και τα χρησιμοποιούμε συνέχεια στο σπίτι οπότε σας τα προτείνω με σιγουριά.

Μπορείτε να με δείτε να τα μαγειρεύω κιόλας και να φτιάχνω κολοκυθοκεφτέδες  με αποξηραμένα κολοκυθάκια. Γιατί εμείς στο SheBlogs.eu ξεχωρίζουμε στην πιάτσα επειδή φτιάχνουμε και δεν αντιγράφουμε απλώς κείμενα από δω και από κει για να χουμε να λέμε. Και γι’ αυτό μας εμπιστεύεστε! Οπότε ακολουθήστε μας για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας. Σειρά σας τώρα να ξεράνετε κολοκυθάκια για το χειμώνα.

Κράτα το

Κράτα το