13.10.2014 - Updated 18.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Όχι δε τρώγεται το Gesso! είναι αστάρι για διάφορες επιφάνειες που θέλουμε να ζωγραφίσουμε και μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας

Χρειαζόμουν Gesso για κάτι μικροκατασκευές που φτιάχνω και βαριόμουν να κατέβω στο κέντρο να αγοράσω. Οπότε σκέφτηκα ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσω να δοκιμάζω όλες αυτές τις συνταγές που εχω βρει κατά καιρούς στο ίντερνετ και σημειώνω σε ένα τετράδιο για “να τις φτιάξω κάποτε”.

Ξεκίνησα λοιπόν με τη συνταγή για Gesso που περιλαμβάνει baby powder. Πήγα στο σουπερ μάρκετ και πήρα το φτηνότερο noname ταλκ που βρήκα και μετά πήγα μια βόλτα στο χρωματοπωλείο και πήρα ένα κουτί λευκό πλαστικό χρώμα. PVA ξυλόκολλα είχα ήδη και το τέταρτο συστατικό πoυ χρειάζεται είναι νερό.

Θα χρειαστείτε επίσης μια μεζούρα για να μετρήσετε τα υλικά, ένα ξυλάκι για το ανακάτεμα και ένα βάζο για να βάλετε το Gesso.  Καλό θα ήταν να έχετε κοντά σας μερικά διαφημιστικά χαρτιά για να μη λερώσετε και λίγο χαρτί κουζίνας.

Τι θα χρειαστούμε για το Homemade Gesso με Baby Powder

  • 1/4 cup (ή 4 κουταλιές) Baby Powder
  • 1/4 cup (ή 4 κουταλιές) χλιαρό νερό
  • 1/4 cup (ή 4 κουταλιές) κόλλα PVA
  • 1/2 cup (ή 8 κουταλιές) λευκό πλαστικό χρώμα

Πως φτιάχνουμε το Gesso

Μετράμε στην αρχή το Baby Powder και το βάζουμε στο βάζο μας.  Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά με το ξυλάκι. Προσθέτουμε την κόλλα και ανακατεύουμε επίσης πολύ καλά γιατί συνήθως είναι αρκετά πηχτή. Τέλος προσθέτουμε το πλαστικό χρώμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, καλό είναι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Αυτό ήταν! τώρα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ή να κλείσουμε το καπάκι και να το αφήσουμε σε ένα ντουλάπι για μελλοντική χρήση.

Το δοκίμασα σε ένα άδειο κουτάκι απο καραμέλες που είχα στο γραφείο και η εφαρμογή του ήταν πολύ καλή, αφήνει μια βελούδινη ματ αίσθηση όταν στεγνώνει την οποία μπορούμε να τρίψουμε λίγο με ψιλό γυαλόχαρτο και να χρωματίσουμε με οποιοδήποτε υλικό, ακόμα και με ξυλομπογιές.

Η συνταγή που σας έδωσα φτιάχνει 300ml gesso με κόστος υλικών 1,20 ευρώ. Νομίζω πως συμφέρει πάρα πολύ ώστε να το χρησιμοποιείς χωρίς να το λυπάσαι.