Το οξύμωρο της οικονομικής/οικολογικής οδήγησης

Μη γελιέσαι ότι το αυτοκίνητο είναι οικονομικό ή οικολογικό εδώ που φτάσαμε την τσέπη και τον πλανήτη μας, απλά συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές σε περίπτωση που δεν το ‘χεις πάρει ακόμη απόφαση να αποχωριστείς το αυτοκίνητό σου.

SheBlogs.EU από - Τελευταία ενημέρωση: 6.06.2011

Το ‘χα πάντα απορία πώς μπορεί κάποιος να έχει αυτοκίνητο, να πρέπει να το συντηρήσει, να πληρώνει βενζίνες, λάδια και σέρβις, να τρώει κίνηση που πάει σύννεφο και παράλληλα να διατυμπανίζει ότι οδηγεί οικονομικά και επιπροσθέτως ότι δεν κάνει τόσο κακό στο περιβάλλον.

Τελικά δεν ίσχυε τίποτα από τα παραπάνω, απλά εάν έχεις ήδη αυτοκίνητο που δεν θέλεις (ακόμη) να αποχωριστείς, υπάρχουν μερικοί τρόποι να γλιτώσεις χρήματα και να μην τσακίζεις τόσο πολύ το περιβάλλον.

Πέρα λοιπόν από τα προφανή, βρήκα μερικά ενδιαφέροντα tips για περισσότερο οικονομική και οικολογική οδήγηση που ίσως να μην τα ξέρεις, εάν συνεχίζεις να οδηγείς δατ ιζ ή εάν ο μισθός σου τσεκουρεύτηκε ή εξαφανίστηκε εντελώς. Γιατί μεταξύ μας, σε τέτοιες περιόδους κρίσης που όπου να’ναι θα μοιραζόμαστε συμβουλές για επιβίωση χωρίς ηλεκτρικό, μια χαρά δουλειά κάνεις και με ποδηλατάκια, μετρό, λεωφορεία ακόμη και με τα πόδια. Ρίξε όμως μια ματιά, έχουν κάποια πόιντ:

Photographer: davekentuk

Επισκευές / Συντήρηση
Το αυτοκίνητο είναι σαν τα δόντια σου. Όσο και να τρίβεις, άμα την έπαθες την τερηδόνα δεν την γλιτώνεις. Ή τρέχεις για σφράγισμα ή μετά την πληρώνεις χρυσή τη θήκη. Οπότε, προτού μεγαλώσουν οι ζημιές ή καλύτερα προληπτικά, τσέκαρε τα πάντα στο αυτοκίνητό σου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Βενζίνη
Μην επιλέγεις μόνο την πιο οικονομική ή την πιο αξιόπιστη αλλά και την κατάλληλη για το δικό σου αυτοκίνητο. Τι νόημα έχει για παράδειγμα, να βάζεις σούπερ αμόλυβδη που είναι και πανάκριβη όταν ο κινητήρας σου δεν είναι για τέτοια;

Πώς οδηγάς;
Ίσως θα πρέπει να το ξαναδείς το θεματάκι με τα νεύρα σου στην οδήγηση. Γιατί μπορεί εσύ να ξεσπάς μια χαρά στα πετάλια, οι απανταχού ειδήμονες όμως, συνιστούν όσο λιγότερα σανιδώματα και φρεναρίσματα γίνεται για λιγότερη κατανάλωση βενζίνης αλλά και λιγότερες φθορές. Βάλε ήρεμη μουσικούλα, ξήλωσε το θηκάκι του φραπέ ή πιες χαμομήλι και κράτα τις στροφές του κινητήρα σου όσο μπορείς πιο χαμηλές και σταθερές.

Δίαιτα τώρα!
Ω, ναι, ακόμη και το αυτοκίνητό σου θέλει λιγότερο βάρος για να καταναλώνει λιγότερο. Όσο πιο φορτωμένο, τόσο θα σου καίει περισσότερη βενζίνη. Βγάλε τη μπαγκαζιέρα, τη σχάρα, ξήλωσε τις αεροτομές, πάρε και μια σακούλα σκουπιδιών, άνοιξε το πορτ μπαγκάζ και ξεκίνα την εκκαθάριση. Όοοοχι, τον πυροσβεστήρα άστον μέσα! :P

Κι ένα μικρούλι:
Ρολάρισμα με ταχύτητα και όχι με νεκρά. Μηδενίζεται η κατανάλωση λένε. ;)

Category: Green Living

4 responses to “Το οξύμωρο της οικονομικής/οικολογικής οδήγησης”

 1. Nispell says:

  !…………………….:-)

 2. cghera says:

  Οδήγηση με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα στο κιβώτιο για αισθητή μείωση της κατανάλωσης (όπου υφίσταται).
  Έλεγχος της πίεσης των ελαστικών! Η λανθασμένη πίεση μπορεί να αυξήσει αισθητά την κατανάλωση.
  Όχι απότομα πατήματα σε γκάζι και φρένο (εξαιρούνται φυσικά έκτακτες συνθήκες για να αποφύγουμε ατύχημα).
  Σβήσιμο του κινητήρα σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης (χειροκίνητο start stop!).
  Ενημέρωση από το ίντερνετ για συνθήκες στους δρόμους ωστε να αποφύγουμε την κίνηση.
  Χρήση GPS για διαδρομή μικρότερης απόστασης.
  Για τους έχοντες χρήματα στην άκρη, μετατροπή για υγραεριοκίνηση. Όσο πιο μεγάλη κατανάλωση έχει το αυτοκίνητο τόσο πιο γρήγορα γίνεται η απόσβεση.

 3. Τέλειες συμβουλές, θενκς! :)

 4. magica says:

  κανονιστε ε! το φεβρουάριο πέρασα τα θεωρητικά οδήγησης, μου ξυπνάτε εφιάλτες :P
  Γενικα τέτοια πραγματάκια τα έχει το βιβλίο που πρεπει να διαβάσεις. Κάτι όμως που εμπέδωσα στη φάση που διάβαζα είναι οτι οι παλιότεροι οδηγοί που έδιναν εξετάσεις με τα παλιότερα και σαφώς μικρότερα βιβλία δεν γνωρίζουν ούτε το ένα τρίτο από τα περιεχόμενα του βιβλίου θεωρητικής εξέτασης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *