7.11.2009 - Updated 17.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ
Ένα απο τα χαρακτηριστικά των παλιών συνταγών που έχουμε κληρονομήσει από τις μαμάδες
Ένα απο τα χαρακτηριστικά των παλιών συνταγών που έχουμε κληρονομήσει από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας, είναι το γνωστό πλέον “όσο αλεύρι σηκώσει”.
Και πόσο αλεύρι θα σηκώσει θα με ρωτήσετε κι εγώ θα κουνήσω ανήξερη τους ώμους και θα σας πω “όσο σηκώσει”.
Και τι άλλο να σας πω δηλαδή αφού δε ξέρω πόσο αλεύρι θα σηκώσει;
Που να σε πάρει και να σηκώσει!
Ας πάρουμε όμως το μυστήριο του “αλεύρι όσο σηκώσει” από την αρχή. Κάθε αλεύρι είναι διαφορετικό ανάλογα με την ποιότητα και τη σύσταση του. Άλλο είναι πιο ελαφρύ άλλο πιο βαρύ. Που ολα αυτά μαζί στην πράξη σημαίνουν πως “ρουφάει” διαφορετική ποσότητα υγρών μέχρι να γίνει ζυμάρι.
Και πως βγάζαν άκρη με τις συνταγές;
Την πρώτη δοσομετρική μεζούρα και την πρώτη ζυγαριά που έπιασε η μάνα μου στα χέρια της, ήταν στο δικό μου σπίτι και αγορασμένα από μένα την ακαμάτρα κόρη που προτιμά να ζυγίζει τα υλικά των συνταγών. Για εκείνην παραμένουν ακόμα άχρηστα αντικείμενα και πεταμένα λεφτά που πιάνουν άδικα χώρο στην κουζίνα μου. Για να μη προσθέσω και το χάσιμο χρόνου δηλαδή…
Φυσικά για να καταφέρω να φτιάξω τις εκπληκτικές πίτες-όσο-σηκώσει της μαμάς μου θα πρέπει πρώτα να βγει το δικό μου λάδι πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Κι ας έχω στη διάθεση μου δοσομετρικές μεζούρες και ζυγαριές που μετράνε και σε γραμμάρια και σε ml και σε oz και σε cups σε ότι επιθυμεί η καρδούλα σου.
Εκείνη βολεύεται με την κούπα του τσαγιού, τα νεροπότηρα και τα φλιτζανάκια του καφέ. Και βάζει αλεύρι όσο σηκώσει για να αποκτήσει αφράτες, μαλακές ή σφιχτές ζύμες ανάλογα με τη συνταγή που φτιάχνει. Γιατί ουσιαστικά το μυστικό του “όσο αλεύρι σηκώσει” κρύβεται και στην ποιότητα της ζύμης που θέλουμε κάθε φορά, αρκεί φυσικά να ξέρουμε αν χρειαζόμαστε αφράτες, μαλακές ή σφιχτές ζύμες για αυτό που φτιάχνουμε. Γιατί άλλο αλεύρι σηκώνει μια συνταγή που θέλει μαλακή ζύμη κι άλλο αλεύρι σηκώνει μια συνταγή που απαιτεί σφιχτή ζύμη.
Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα
Τώρα εσείς πιθανότατα θα αναρωτιέστε γιατί κάθομαι και τα γράφω όλα αυτά και πως μου ήρθε να κάτσω να ασχοληθώ με το όσο-αλεύρι-σηκώσει.
Ο κύριος λόγος που ασχολούμαι με το θέμα είναι γιατί χθες ήθελα να φτιάξω μερικά τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια για να φάμε στο σπίτι κι αυτή τη στιγμή έχω στον πάγκο της κουζίνας μου τόσα τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια που αρκούν για να κεράσω όλη τη γειτονιά.
Κι αυτό συνέβη γιατί προσπαθούσα να κάνω μια συνταγή με αλεύρι-όσο-σηκώσει χωρίς να γνωρίζω πόσο περίπου θα σηκώσει. Η πλάκα είναι πως η συγκεκριμένη συνταγή είναι από τις αγαπημένες μου και τη γνωρίζω από τότε που ήμουν παιδί, αλλά είχα πολλά χρόνια να την κάνω και είχα ξεχάσει την ποσότητα που βγάζει.
Επειδή όμως, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, ζύγισα όλα τα υλικά που χρησιμοποίησα και-το-αλεύρι ώστε να μη προχωράω στα τυφλά την επόμενη φορά. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και με τις δικές σας παλιές συνταγές κι αντί να λέτε αλεύρι-όσο-σηκώσει να λέτε περίπου-τόσο-αλεύρι.