24.03.2012 - Μαίρη Χαρίσκου

Άμα λάχει παριστάνουμε και τον τσαγκάρη που και που! Πάντα να φτιάχνεις ότι φτιάχνεται και να λυπάσαι να πετάς πράγματα που επιδιορθώνονται τόσο εύκολα

Έχω ένα θέμα με τις χειμωνιάτικες παντόφλες. Τις αγοράζω τον Οκτωβρη και διαλύονται οι πάτοι τους με το που σκάσει μύτη ο νέος χρόνος. Δεν έχω καταφέρει ποτέ να κρατήσω χειμωνιάτικες παντόφλες για δεύτερο χρόνο λες κι εχουν πάνω τους τσιπάκι αυτοκαταστροφής βρε παιδί μου!

Και να λεγα ότι της κακομεταχειρίζομαι;  στα χαλιά τις έχω! ενώ τις καλοκαιρινές τι αμμουδιές θες, τι χαλίκια, τι άσφαλτος που καίει, τι νερά, τι χώματα… τον αθάνατο έχουν…

Το Φθινόπωρο λοιπόν, αγόρασα κάτι πολύ όμορφες παντοφλίτσες, απο αυτές που είναι σαν μποτάκα που δε ξέρω πως τις λένε κιόλας. Πολύ ζεστές, τις ευχαριστήθηκα η κρυοπόδαρη. Με το που αλλάζει ο χρόνος λοιπόν διαλυμένοι οι πάτοι ως συνήθως. Και τι τις κάνεις; τις πετάς; πάει η καρδιά σου; αν εξαιρέσεις τους πάτους ολοκαίνουργιες είναι οι παντοφλίτσες. Και πάνω απο όλα μου αρέσουν πολύ και δε ξέρω αν θα ξαναβρω ίδιες!

Κι όπως το σκεφτόμουν όλο αυτό, λέω δε μπορεί… κάπως θα φτιάχνονται. Αλλά χρειάζομαι κάτι για νέους πάτους. Και η λάμπα του κύρου γρανάζη άναψε και αναφώνησα το γνωστό “Χαααααα!” που σε ελευθερη μετάφραση σημαίνει οτι το έχω ήδη φτιάξει στο μυαλό μου :P

Η λύση που σκέφτηκα περιλάμβανε ένα κομμάτι αφρώδους πλαστικού από αυτό που πουλάνε τα βιβλιοπωλεία και αγοράζουν τα πιτσιρίκια για κατασκευές. Πάμφτηνο είναι, μαλάκό είναι, πλαστικό είναι, αδιάβροχο είναι (νομίζω) και ράβεται εύκολα.

Άρχισα λοιπόν να αποσυναρμολογώ τις παντόφλες μου. Κατά την αποσυναρμολόγηση θα βρεθείς με το επάνω μέρος της παντόφλας, το όμορφο, τους χαλασμένους κάτω πάτους, το ενδιάμεσο υλικό που έχουν ως μόνωση και συνήθως ειναι πλαστικό σαν αυτό που τυλίγεις ευαισθητα πράγματα στις μετακομίσεις (όχι καλέ τις φουσκαλίτσες, το άλλο) και τον εσωτερικό πάτο που ακουμπάει η πατούσα σου το οποίο επίσης μπορεί να έχει διαλυθεί.

Αν σκοπεύεις να αλλάξεις και αυτον τον πάτο που ακουμπάει η παρούσα σου βρες μια παλιά φούτερ μπλούζα που δε φοράς πια για να φτιάξεις νέους.

Το όμορφο επάνω κομμάτι της παντόφλας το βάζουμε μια στο πλυντήριο πρώτα γιατί όσο να΄ναι μια μπίχλα θα την έχει μετά από τόσους μήνες. Αφού στεγνώσουν πάρε κοντά σου το αφρώδες πλαστικό, τους παλιούς κάτω πάτους, το παλιο φούτερ, ψαλίδι και βελόνα με κλωστή.

Αρχικά με βάση τους παλιους πάτους κόψε 2 νέους πάτους από το αφρώδες πλαστικό αλλα αφησε γύρω γύρω περιθώριο ενός εκατοστού για το ράψιμο. Πέτα τους παλιούς πάτους. Κόψε άλλο ένα σετ πάλι με περιθώριο από το φούτερ.

Γύρνα τα μποτίνια το μέσα έξω. Ράψε τους κάτω πάτους σαν να κάνεις γαζί γύρω γυρω. Πρόσεξε μη ράψεις ανάποδα το δεξι-αριστερα, σκεψου δλδ πως το ράβεις και πως θα είναι όταν γυρίσει.

Αφού το ράψεις γύρισε πάλι το έξω μέσα για να σιγουρευτείς ότι το έκανες σωστά και δεν φαινεται το ράψιμο και ειναι δεξί μποτίνι με δεξί πάτο κι όχι ανάποδα.  Σημείωση: για να γυρισει πιο ευκολα σπρώχνουμε το μπροστά μέρος της παντόφλας προς τα μέσα και μετά το τραβάμε.

Ξαναγύρισε το μέσα έξω γιατι πρέπει να βάλουμε και τους επάνω πάτους, αυτους που πατάς δηλαδή που κόψαμε από το φούτερ.  Άρχισε να ράβεις απο την πλευρά των δαχτυλων για να ραφτεί ένα ημικύκλιο πρώτα και η μια πλευρά στη συνέχεια. Αυτό θα μας βοηθήσει στη συνέχεια να βάλουμε μέσα και να συγκρατήσουμε ευκολότερα  εκείνο το μονωτικό πλαστικό πριν τελειώσουμε το ράψιμο. Γενικά αυτόν τον επάνω πάτο τον ράβουμε βάζοντας τη βελόνα ελαφρά πλάγια, το ράψιμο είναι ορατό αλλά επειδή είναι μέσα στο μποτίνι δε φαίνεται.

Κάνε την ίδια διαδικασία και για τη δεύτερη παντόφλα. Μόλις απέκτησες νέες παντόφλες για τον επόμενο χρόνο, μεγειά σου!

:)