8.01.2012 - Updated 19.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 14 ΣΧΟΛΙΑ

Ο ευκολότερος και πιο συνηθισμένος τρόπος για να ξεκινήσεις με την κηροπλαστική είναι μέσω ανακύκλωσης παλιών κεριών που έχουν ξεμείνει στο σπίτι

Όταν αποφασίσεις να φτιάξεις το πρώτο σου κερί το πιθανότερο είναι ότι δε θα έχεις κανένα εργαλείο και καμία πρώτη ύλη στο σπίτι σου. Έτσι συνηθίζεται και έτσι θα συνεχίσει να γίνεται, είμαι σίγουρη για αυτό.

Το πρώτο μας κερί, θα είναι προϊόν ανακύκλωσης λοιπόν. Σίγουρα όλοι έχετε απομεινάρια από καμένα κεριά στο σπίτι, τα οποία συνήθως πετάτε στα σκουπίδια. Μη τα πετάτε γιατί πετάτε τα χρήματα σας, το κερί είναι ένα υλικό που ανακυκλώνεται. Γιατί νομίζετε ότι οι επιστάτες-πως-λέγονται σβήνουν τα κεριά αμέσως στις εκκλησίες;

Photographer: hoyasmeg

Αν αρχίσετε να φτιάχνετε κεριά και δείτε το κόστος της παραφίνης ανα κιλό, θα δείτε τα απομεινάρια των κεριών σας με διαφορετικό τρόπο. Μαζεύουμε τα απομεινάρια των παλιών κεριών μας πάντοτε σε μια σακούλα και όταν μαζευτεί μια ικανοποιητική ποσότητα ή μας έρθει κέφι τα βγάζουμε απο τη σακούλα και φτιάχνουμε καινούργια κεριά.

Για να δούμε όμως τι κάνω με τα απομεινάρια των κεριών μου και τι πετάω στα σκουπίδια μου…

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε πως έχω συγκεντρώσει τα απομεινάρια από 3 κεριά. Αυτή τη στιγμή δε με ενδιαφέρει να κάνω κάποιο διακοσμητικό κερί. Με ενδιαφέρει να δείξω την απλή κατασκευή ενός νέου κεριού, από τα υπολείμματα παλιών κεριών. Το κερί αυτό θα είναι δεύτερης ποιότητας. Δε θα το χρωματίσω μια και ήδη υπάρχουν χρωστικές, ούτε θα του βάλω άρωμα. Θα το δημιουργήσω, για να μου κάνει παρέα η φλόγα του τις νύχτες που πληκτρολογώ τα κείμενα μου.

Ξεκινάμε λοιπόν…

Για να λιώσουμε κεριά, χρησιμοποιούμε την τεχνική του μπαιν μαρί. Οκ ας το πάρω αλλιώς. Για να λιώσουμε κεριά, χρησιμοποιούμε 2 κατσαρολάκια το ένα μέσα στο άλλο. Στο μεγαλύτερο έχουμε βάλει νερό μέχρι τη μέση περίπου και το ζεσταίνουμε. Τοποθετούμε τα παλιά κεριά μας, στο μικρότερο κατσαρολάκι και τα αφήνουμε μέχρι να λιώσουν.

Γενικότερα είναι επικίνδυνο να λιώνουμε κεριά απευθείας. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε αυτό το στάδιο, ώστε να μη μπει νερό στο μικρό κατσαρολάκι.

Όταν λιώσουν τα κεριά μας, αρχίζει η διαδικασία του ψαρέματος με την ξύλινη κουτάλα. Σκοπός μας είναι να ψαρέψουμε τα ξένα υλικά.

Όπως παρατηρήσατε, είπα ξένα υλικά κι όχι σκουπίδια. Μέχρι πριν από λίγο καιρό θα έλεγα σκουπίδια. Πρόσφατα όμως, είχα μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση, που με έκανε να αναθεωρήσω τις απόψεις μου. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, ψάρεψα με την κουτάλα μου ένα διακοσμητικό γύψινο αστεράκι και τα υπολείμματα των φυτιλιών. Το αστεράκι μπορεί να το χρησιμοποιήσω και κάπου αλλού. Τα φυτίλια όμως;

Εδώ σε θέλω μάστορα! Ως τώρα τα πετούσα. Κι όμως, έχουν κι άλλη ζωή μπροστά τους. Μπορούν να γίνουν θαυμάσιο προσάναμμα για το τζάκι.

Τζάκι δεν έχω. Αλλά δε πειράζει, έχω μια ξυλόσομπα στη Χαλκιδική, μπορεί να γίνει τζάκι όταν μεγαλώσει.

Αφού ψαρέψαμε λοιπόν τις ξένες ύλες από την κατσαρόλα μας, ήρθε η ώρα να γεμίσουμε το καλούπι μας, στο οποίο ήδη έχουμε περάσει το νέο φυτίλι. Αν δεν έχετε καλούπι μας κάνει και ενα κομμένο κουτί από γάλα στο οποίο θα κρεμάσουμε από πάνω το φυτίλι.

Γεμίζουμε προσεκτικά το καλούπι με τη ζεστή παραφίνη, αλλά αφήνουμε μια μικρή ποσότητα στην κατσαρόλα μας. Την ποσότητα αυτή θα τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα. (Σε περίπτωση που φτιάξουμε το κερί σε κουτί από γάλα, ρίχνουμε πρώτα μια μικρή ποσότητα να σταθεροποιηθεί το φυτιλι κάτω και μετά γεμίζουμε με την παραφίνη)

Αφήνουμε το κερί αρκετές ώρες στην ησυχία του μέχρι να στερεοποιηθεί. Όταν περάσουν κάποιες ώρες θα δείτε ένα άσχημο κενό στο κέντρο, γύρω από το φυτίλι. Μη τρομάξετε είναι φυσιολογικό. Για το λόγο αυτό κρατήσαμε τη μικρή ποσότητα παραφίνης στην κατσαρόλα μας. Τη λιώνουμε και γεμίζουμε το καλούπι μας για δεύτερη φορά.

Αφήνουμε και πάλι το κερί στην ησυχία του. Δε προσπαθούμε να το βγάλουμε πρόωρα με το ζόρι γιατί θα το καταστρέψουμε. Γνωρίζω πολύ καλά το συναίσθημα της αγωνίας και έχω καταστρέψει πολλά κεριά μέχρι να αποκτήσω τη σημερινή υπομονή μου.

Δε χρειάζεται να ακολουθήσετε το παράδειγμα μου. Αφήστε το στην ησυχία του και ξεχάστε το για μια μέρα. Όταν θα είναι έτοιμο πια, θα δημιουργήσει ένα κενό γύρω του και θα γλυστρήσει εύκολα έξω από το καλούπι.

Βασική προϋπόθεση για να βγει το κερί μας από το καλούπι, είναι να καθαρίσουμε την κάτω πλευρά και να ελευθερώσουμε το φυτίλι από τις κολλητικές ταινίες καθώς και το κερί που μπορεί να κύλησε έξω απο το καλούπι.

Το κερί μου, ήταν έτοιμο σε μερικές ώρες και είχε αρκετά μεγάλο μέγεθος οπότε και διαθέσιμες ώρες καύσης. Τόσο απλά λοιπόν φτιάχνουμε το πρώτο μας κερί!

Για περισσότερα κείμενα σχετικά με την κηροπλαστική ανοίξτε το βασικό κείμενο: “Φτιάχνουμε κεριά” στο οποίο υπάρχουν μαζεμένα όλα τα κείμενα της κηροπλαστικής που γράψαμε ή θα γράψουμε.

Πριν κλείσω το κείμενο, θέλω να ζητήσω συγνώμη για τη χαμηλή ποιότητα των φωτογραφιών, είναι παλιές φωτογραφίες μου που είχαν βγει με κινητό τηλέφωνο πριν πολλά χρόνια.