4.08.2016 - Updated 16.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Πάμε να δούμε την εξέλιξη στον μαγικό κόσμο των paper crafts! Εκεί όπου όλα συναντιούνται και όλα έχουν κάποια σχέση συνέχειας μεταξύ τους.

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε το scrapbooking. Το οποίο, ας είμαστε ειλικρινείς, έχει πεθάνει από χρόνια και ίσως απλά συνεχίζει κάπως σε ηλεκτρονική μορφή. Ακόμα και οι εταιρίες δημιουργούν λιγότερα προϊόντα για scrabbooking και απλά προσπαθούν να πουλήσουν ότι έχει ξεμείνει. Η αγορά πλέον έχει κατακλυστεί με coloring books για ενήλικες (ποιος θα το φανταζόταν) και υπέροχα δείγματα καλλιγραφίας ή αλλιώς Lettering. Πως φτάσαμε όμως ως εκεί; Ας τα πάρουμε από την αρχή γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή και όποιος παρατηρεί το χώρο μπορεί να διακρίνει την πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων. Ένα από τα θετικά πράγματα πάντως σε όλο αυτό είναι πως οδηγούμαστε από το πολυέξοδο στο απλό και φτηνότερο.

Scrapbooking

Scrapbooking

Photo by: meandmybigideas

Μια παραδοσιακή τεχνική για τη δημιουργία φωτογραφικών άλμπουμ και αναμνήσεων γενικότερα. Στο αρχέγονο στάδιο του φτιαχνόταν με ότι έβρισκες πρόχειρο στην καθημερινή σου ζωή, είτε ήταν κάποιο απόκομμα εφημερίδας, είτε κάποιο αποξηραμένο φύλλο δέντρου, είτε κάποιο περίσσιο κουμπί. Στο σύγχρονο στάδιο του οι εταιρίες δημιούργησαν κάθε είδους εργαλείο και υλικό, σε σημείο να γουρλώνω τα μάτια ως γραφίστρια για διάφορα κοπτικά που θα μου έλυναν τα χέρια για δουλειές. Ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για το Scrapbooking, δημιουργήθηκε μια τεράστια αγορά, την οποία εμείς από την φτωχοελλαδίτσα δε μπορούσαμε να πλησιάσουμε για χρόνια. Και τη γλυτώσαμε μάλλον γιατί πλέον όλα αυτά τα πανάκριβα εργαλεία (πολλά ξεπερνούσαν τα 300 δολλάρια) και οι κούτες με τα διάφορα υλικά γεμίζουν αποθήκες αμερικάνικων σπιτιών.

Card-making

card-making

Photo by: thegreetingfarm

Οι περισσότεροι crafters που αγαπούσαν το Scrapbooking ασχολήθηκαν σταδιακά και με τις κάρτες. Τα εργαλεία και τα υλικά ήταν της ίδιας γκάμας άλλωστε και τα είχαν πρόχειρα για να ξεκινήσουν να δημιουργούν ευχετήριες κάρτες κάθε είδους. Εδώ όμως ήρθαν να προστεθούν και οι μεγαλύτερες σφραγίδες. Ξαφνικά έβλεπες στην αγορά μεγάλες σφραγίδες τις οποίες αφού τύπωναν στις κάρτες τους, άρχιζαν να τις χρωματίζουν. Βλέπεις δεν ήταν ζωγράφοι συνήθως οι crafters οπότε τους βόλευε να έχουν έτοιμο σχέδιο από κάποια σφραγίδα. Αν ψάξεις στο youtube και δεις μερικά craft rooms θα φρικάρεις με τον όγκο των σφραγίδων που μπορεί να είχε κάποιος στο σπίτι του. Πάλι τη γλυτώσαμε στη φτωχοελλαδίτσα, δε μπορούσαμε να τα ακουμπήσουμε εύκολα. Με τις σφραγίδες λοιπόν τα σπίτια των αμερικάνων crafters άρχισαν να γεμίζουν και με ακριβές ξυλομπογιές και ακόμα πιο πανάκριβους μαρκαδόρους. Νομίζω το σετ των μαρκαδόρων Copics που χρησιμοποιουν ξεπερνάει τα 1000 δολλάρια αλλά μπορείς να τους πάρεις και μεμονωμένα με 5-6 δολλάρια τον έναν.

Journaling

journaling

Photo by: Martha Lever

Ξαφνικά όλοι άρχισαν να ασχολούνται με το Journaling. Αντικειμενικά συνδύαζε το scrapbooking και το card-making. Και ήδη είχαν τα περισσότερα υλικά διαθέσιμα εκτός από την τεχνογνωσία. Αρχίσαμε να βλέπουμε όμορφες σελίδες φτιαγμένες με μεράκι, όχι φυσικά για να καταγράψουν την τόσο ενδιαφέρουσα καθημερινότητα τους αλλά για να δημιουργήσουν αυτές τις όμορφες σελίδες. Εκεί που το Journaling ήταν κάτι προσωπικό, πλέον έγινε δημόσιο γιατί είχε και κάτι από scrapbooking.

Coloring Books

coloring-books

Photo by: cbwentworth

Η βιομηχανία κατάλαβε ότι στον κόσμο αρέσει να χρωματίζει όμορφα σχέδια που δε θα μπορούσαν να σχεδιάσουν μόνοι τους. Και δούλεψε πάνω σε αυτό φυσικά. Απλώς αντί να πουλάει σφραγίδες για να χρωματίζουν οι crafters, άρχισε να πουλάει έτοιμα βιβλία με σχέδια. Και ξαφνικά έγινε μόδα. Και γιατί όχι άλλωστε; Ηδη είχαν διαθέσιμους μαρκαδόρους και ξυλομπογιές στα σπίτια τους. Μάλιστα λόγω της αυξημένης ζήτησης η Faber castell καθώς και άλλες εταιρίες ζορίζονται πλέον να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση και πιθανότατα χτυπάνε υπερωρίες στα εργοστάσια.

Hand Lettering

lettering

Photo by: Abbey Sy

Και φτάνουμε στην αγαπημένη και ζηλευτή καλλιγραφία. Κάποιος που είχε ασχοληθεί με το Scrapbooking, το Card-Making και κυρίως το Journaling δε θα μπορούσε να την προσπεράσει. Πως να την προσπεράσεις άλλωστε; είναι τόσο όμορφη από μόνη της. Φράσεις κοσμήματα σε ένα κομμάτι χαρτί. Οι μαρκαδόροι και οι ακουαρέλες πήραν φωτιά και όπου κοιτάξεις γύρω σου θα τη δεις. Ήταν μια λογική συνέχεια. Νομίζω ότι τη βοήθησε αρκετά να επανέλθει και η τάση του vintage σε άλλους χώρους. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα από τα ομορφότερα πράγματα και πραγματικά ζηλεύω τα άτομα που ασχολούνται.

Από το crafting στο blogging και την καθημερινή ζωή

Ας μη ξεχνάμε πως οι γραφίστες που δημιουργούν προϊόντα για τους crafters ασχολούνται και με άλλα πράγματα. Έτσι η τάση του Hand-Lettering αυτή τη στιγμή έχει περάσει σε ιστοσελίδες, λογότυπα, προϊόντα όπως εξώφυλλα τετραδίων αλλά και μπλουζάκια, κούπες κλπ. To Journaling από την άλλη μεταμορφώθηκε στην τρέλα των planners που σε βοηθούν να οργανώσεις την καθημερινότητα σου, κάτι που αυτή την εποχή είναι εντελώς ΗΟΤ ως trend.

The last year Greek Crafters

Δε χρειάζεται και τόση πειθώ για να δεχτείτε πως είμαστε λίγο last-year crafters στην Ελλάδα. Μεταξύ μας δε θα δουλευόμαστε. Τα υλικά φτάνουν με καθυστέρηση πολλών ετών στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως τα σουπερ ντούπερ ουάου υλικά και εργαλεία που βλέπαμε πριν 7-8 χρόνια στο εξωτερικό τώρα που έχει περάσει η μόδα τους εκει, τα βλέπουμε σε κάποια μαγαζιά στην Ελλάδα. Σκεφτείτε αν πράγματι θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι που έχει ξεπεραστεί πλέον στο εξωτερικό για να μη μαζεύετε και ξοδεύετε και τα χρήματα σας σε ότι μένει απούλητο στο εξωτερικό.