21.03.2012 - Μαίρη Χαρίσκου – 9 ΣΧΟΛΙΑ

Μια και είναι η εποχή που βρίσκεις φτηνό κουνουπίδι, πάμε να δούμε πως γίνεται και πως μοιάζει το αποξηραμένο κουνουπίδι

Τις προάλλες είχα βρει κάτι πολύ όμορφα μικρά κουνουπίδια σε πολύ καλή τιμή κι αφού είχα ήδη αγορασμένο κουνουπίδι στο σπίτι για σαλάτα αποφάσισα να τα πάρω για να δοκιμάσω να τα αποξηράνω.

Γενικά ήξερα οτι αλλάζουν χρώμα τα κουουπίδια κατά την αποξήρανση και δεν επανέρχονται στο τέλειο άσπρο χρώμα τους αλλά ήθελα να το τεστάρω και να το δω στην πράξη μόνη μου.

Γενικά αν κρίνω κι απο τα κολοκυθάκια όλα τα λευκά λαχανικά ψιλοαρπάζουν ένα καφετί χρώμα στον αποξηραντή. Αργότερα όταν τα βάλεις στο νερό το περισσότερο χρώμα φεύγει αλλά ποτέ δεν ξαναγίνονται ολόλευκα.

Φωτογραφία από το αρχικό στάδιο αμέλησα να βγάλω αλλά δε πειράζει. Για να τα αποξηράνω, καθάρισα τα φύλλα τους, τα έπλενα καλά  και  τα έβαλα μερικά λεπτά στον ατμό. Δηλαδή έβαλα σε μια κατσαόλα δυο δάχτυλα νερό κι απο πάνω το μεταλλικό σουρωτηρι που εχω για τα μακαρόνια. Άφησα το νερό να βρασει κι εβαλα μεσα στο σουρωτήρι τα κονουπίδια για μερικά λεπτά.

Στη συνέχεια σε ενα δισκο κοπής τα έκοψα στη μέση για ευκολία και άρχισα να κόβω φέτες πάχους ενός εκατοστού περίπου και να τα απλώνω στον αποξηραντή. Κάποιες φουντίτσες θρυμματιζόταν σε μικρότερα κομματάκια οπότε κάθε τόσα τα μάζευα και τα έριχνα κι αυτά στα δισκάκια του αποξηραντή.

Μετά από αρκετές ώρες το κουνουπίδι ειχε ξεραθεί, ειχε παρει το αναμενόμενο καστανόξανθο χρώμα και φυσικά ειχε συρρικνωθεί μέσα στα δισκάκια. Εδώ να σημειώσω κάτι. Πολλές φορές ξεγελιέσαι με τον αποξηραντή στο τελικό στάδιο. Επειδή έχουν θερμοκρασία μπορεί να μη σου φαινονται εντελώς ξερα. Ας πουμε στο κουνουπίδι μου φαινόταν σαν ελαστικό χμμμ δέρμα και δε σπάγανε. Για να εισαι σίγουρος αν εχουν ξεραθεί πρέπει να κλείσεις τον αποξηραντή και να τα αφήσεις κανέναν μισάωρο να κρυώσουν. Τότε θα φανεί αν σπάνε ή αν έχουν ελαστικότητα οπότε χρειάζονται περισσότερη αποξήρανση.

Γενικά το κουνουπίδι χάνει πολύ και σε βάρος και σε όγκο και όπως είπαμε δεν επανέρχεται στο φυσικό του χρώμα. Μετά το γνωστό πείραμα με το μπρίκι που κάναμε, πείραμα που κάνουμε σε ολα τα αποξηραμένα που σας δείχνουμε, βλέπετε στο επάνω μέρος του πιάτου το αποξηραμένο κουνουπίδι και στο κάτω μέρος το αποξηραμένο κουνουπίδι που βράσαμε για 5 λεπτά σε μπρίκι. Οι φουντίτσες έγιναν σχεδόν λευκές αλλά τα χμμμ κλωνάρια παρέμειναν καφετί στο χρώμα του μανιταριού θα μπορούσα να πω.

 

Γενικά το κουνουπίδι είναι καλό να το ξεράνεις για δυο λόγους. Πρώτον για να το χρησιμοποιείς σε σούπες και γενικά φαγητά με ανάμεικτα λαχανικά και δεύτερον για να το κοπανίσεις στο γουδί μαζί με άλλα λαχανικά για να κάνεις σκόνη που θα χρησιμοποιείς σαν στιγμιαία σούπα ή σαν “κύβο” λαχανικών.

Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που όμως δεν τον τελειοποίησα. Βασικά το αποξηραμένο κουνουπίδι ειναι τέλειο να το φάς ως εχει σαν σνακ.  Τραγανό και πολύ ενδιαφέρον αλλά του λείπει το αλάτι. Μια σκέψη ειναι να το περάσεις με αλάτι και να το ξεράνεις λίγη ώρα στο φούρνο όπως κάνουν με τα ηλιόσπορα αλλά δε το έχω δοκιμάσει.