4.09.2011 - Updated 17.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 6 ΣΧΟΛΙΑ

Αν θέλεις να αποθηκεύσεις φασολάκια για το χειμώνα, εκτός από το να ετοιμάσεις πακέτα για την κατάψυξη μπορείς να τα ξεράνεις κιόλας!

Μια και ξαναβγήκαν τα φασολάκια στην αγορά ας δούμε πως μπορούμε να τα αποξηράνουμε για να τα διατηρήσουμε για το χειμώνα εκτός ψυγείου.

Και λέω “ξαναβγήκαν” γιατί απο τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος σχεδόν Αυγούστου η τιμή στα φασολάκια είχε χτυπήσει κόκκινο καλοκαιριάτικα. Πιθανολογώ ότι πέρασε ο καιρός των πρώιμων, τα ξυλώσαν και περίμεναν να γίνουν τα όψιμα φασολάκια στα χωράφια γιατί αλλιώς δε μπορώ να εξηγήσω εκείνο το 2,5 ευρώ το κιλό καλοκαιριάτικα.

Τι να αγοράσεις και τι να αποθηκευσεις για το χειμώνα με τέτοιες τιμές; και τα κατεψυγμένα το χειμώνα τόσο έχουν. Αφού φοβήθηκα πως θα ξέμενα με τα 2 κιλά που ξέρανα τον Ιούνη, αλλά ευτυχώς ξαναπεσε η τιμή αυτές τις μέρες στο 1 ευρώ και μπορώ να ξεράνω μερικά κιλά ακόμα για το χειμώνα.

Φασολάκια ξέραιναν πάντοτε οι γιαγιάδες μας. Τα παιρνούσαν σε κλωστή με μια βελόνα και τα κρεμούσαν έξω σε κολιέδες μέχρι να ξεραθούν.

Αν τα ξεράνεις με αυτό τον τρόπο μη τα βάλεις απευθείας στον ήλιο γιατί γίνονται πολύ ανοιχτόχρωμα από ότι μου λέει η μητέρα μου μια και ξεραινε η γιαγιά μου φασολάκια με αυτό τον τρόπο.

Φυσικά δε τα ξεραίναμε μόνο εδώ έτσι τα φασολάκια, οι αμερικάνοι τα ονομάζουν Leather Βritches γιατι λέει τους θύμιζαν δερμάτινα παντελόνια όταν ειχαν πια ξεραθεί. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Αρκετοί συνεχίζουν να ξεραίνουν φασολάκια ακόμα και σήμερα με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Προσωπικά προτίμησα τη βοήθεια της τεχνολογίας για να ξεράνω τα φασολάκια και χρησιμοποιησα τον αποξηραντή μου. Σύμφωνα με τη μαμά διατηρούν το χρώμα τους καλύτερα έτσι, πιθανότατα επειδή δε τα βλέπει ο ήλιος και ξεραίνονται γρήγορα. Αλλά ας δούμε πως γίνονται…

Αρχικά θα πλένεις καλά τα φασολάκια σου και αν προκειται να τα βάλεις σε αποξηραντή θα τα καθαρίσεις, θα τα κόψεις στη μέση ή στα τρία και θα τα ζεματίσεις για 3 λεπτά σε βραστό νερό. Στη συνέχεια θα τα βάλεις σε μια λεκάνη με κρύο νερό για να σταματήσει το βράσιμο κι αφου κρυώσουν θα τα σουρώσεις και θα τα αφήσεις να στραγγίξουν. (Αν σκοπεύεις να τα περάσεις σε κλωστή απλα τρύπα τα με τη βελόνα χωρίς να τα καθαρίσεις για να μη κάνουν πάρτυ τα ζουζούνια.)

Στη συνέχεια τα απλώνεις τακτοποιημένα στα δισκάκια του αποξηραντή και τα αφήνεις να στεγνώσουν για 8 ωρίτσες περίπου. Γενικά μετά το πρώτο δίωρο καλά είναι να αλλάζεις θέση στα δισκακια του αποξηραντή ανά μια ώρα μεταφέροντας το κάτω επάνω. Αλλά κ να μη το κάνεις πάλι θα ξεραθούν πχ χθες το βραδυ τα έβαλα πριν κοιμηθώ και ήταν έτοιμα όταν ξύπνησα.

Όταν ξεραθούν τα φασολάκια έχουν αρκετά αστεία εμφάνιση, ειναι σχετικά στριφογυρισμένα, πολύ λεπτά, ειδικά αν ειναι τα στενά φασολάκια, και σπάνε πολύ εύκολα. Αν σπάνε είναι ετοιμα. Γενικά να ξέρετε ότι πρέπει να τα αφήσετε να κρυώσουν πρώτα για να καταλάβετε αν είναι έτοιμα γιατί όταν είναι ζεστά ξεγελιέσαι εύκολα.

Για να τα αποθηκεύσω τα βάζω σε βάζο που έχω πλύνει καλά και το έχω στεγνώσει στο φούρνο μου στους 110 βαθμούς.

Φυσικά δε μπορώ να κλείσω αυτό το κείμενο χωρίς το απαραίτητο πείραμα έτσι δεν είναι; Αποδείξεις κερία μου όπως θα λεγε και ο μπαρμπα μήτσος. Τα φασολάκια επανέρχονται μια χαρά στο κανονικό τους μέγεθος αν τα βάλετε να βράσουν σε νερό. Μπορείτε επίσης να τα μουσκέψετε απο βραδύς αν θέλετε, εγώ για τη φωτογραφία απλώς τα έβαλα σε ένα μπρίκι να βράσουν για 5 λεπτά, αν τα άφηνα περισσότερο ή αν τα μαγείρευα θα γινόταν ακόμα καλύτερα.

Αυτάααααα και με τα αποξηραμένα φασολάκια, μείνετε συντονισμένοι γιατί έχουμε ξεράνει κι άλλα λαχανικά για να σας δείξουμε! :)