5.09.2013 - Updated 30.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 20 ΣΧΟΛΙΑ
Ήρθε η εποχή που αποξηραίνω μελιτζάνες κάθε μέρα οπότε ελάτε να δείτε πως γίνονται και να μάθετε περισσότερα για τις αποξηραμένες μελιτζάνες
Καιρό έχω να γράψω για τα αποξηραμένα μου οπότε αφού ζω τη βδομάδα που αποξηραίνω μελιτζάνες είναι μια καλή ευκαιρία για να σας δείξω τι κάνω για να σας ξυπνήσω και το ενδιαφέρον για την αποξήρανση λαχανικών που είναι μια υπέροχη τεχνική διατήρησης καλοκαιρινών λαχανικών για το χειμώνα που δε τα βρίσκουμε εύκολα ή έχουν υψηλές τιμές στην αγορά.
Ξεραίνω μελιτζάνες παραδοσιακά
Καταρχήν θα πρέπει να σας πω ότι η μελιτζάνα είναι από τα λαχανικά που ξέραιναν παραδοσιακά από παλιά. Η τεχνική τους ήταν απλή και κατάλληλη για τις υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού. Αφού έκοβαν τις μελιτζάνες σε φέτες τις περνούσαν σε σκοινί με βελόνα για να δημιουργηθεί ένα κολιέ από φέτες μελιτζάνας που ύστερα κρεμούσαν σε σκιερό μέρος.
Πως ξεραίνω τις μελιτζάνες μου
Προσωπικά χρησιμοποιώ τον αποξηραντή μου για την αποξήρανση της μελιτζάνας και των άλλων λαχανικών μου. Ζω στην πόλη και δεν είναι ότι πιο λογικό να αρχίσω να κρεμάω γιρλάντες με μελιτζάνες στο μπαλκόνι. Ο αποξηραντής φρούτων και λαχανικών δεν είναι κάτι που βρίσκεις σε κάθε σπίτι σίγουρα αλλά δεν είναι πολύ ακριβός, αν ψάξετε θα βρείτε με 40-50 ευρώ.
Όταν ξεραίνω μελιτζάνες, προτιμώ να τις κόβω σε κυβάκια τα οποία χρησιμοποιώ γενικά σε μακαρόνια με κιμά, γεμιστά, πίτες σφολιάτας με κιμά και μελιτζάνα κλπ. Γενικά νομίζω ότι όπου μπαίνει κιμάς μπορούν να μπουν και κυβάκια μελιτζάνας για να αυγατίσουν το φαγητό, οκ δεν εννοώ να βάλεις μελιτζάνα στα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια!
Η αποξήρανση της μελιτζάνας σε κυβάκια είναι εύκολη. Το καλό είναι πως δε χρειάζεται ζεμάτισμα η μελιτζάνα ούτε άλλη ειδική μεταχείριση. Το μόνο που κάνουμε είναι να καθαρίσουμε τις μελιτζάνες μας και να τις κόψουμε σε κυβάκια. Αφήνουμε τις μελιτζάνες στον αποξηραντή περίπου 6-7 ώρες αλλάζοντας θεση στα δισκάκια ανά δυο ώρες για να ξεραθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια διατηρούμε τα κυβάκια μελιτζάνας σε βάζο.
Πόσες μελιτζάνες να ξεράνω;
Το πόσες μελιτζάνες θα αποφασίσεις να ξεράνεις εξαρτάται φυσικά από το πόσο πολύ τις χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου το χειμώνα. Προσωπικά ξεραίνω αρκετές μελιτζάνες όταν τις βρίσκω σε χαμηλή τιμή, όταν υπάρχει υπερπροσφορά στις λαϊκές αγορές η τιμή τους πέφτει αρκετά. Φυσικά αν έχεις μπαξεδάκι με μελιτζάνες δε το συζητάμε καν, θα ξεράνεις ότι περισσεύει αφού πρώτα έχεις φροντίσει να βάλεις μελιτζάνες στην κατάψυξη. Τα βάζα που βλέπετε στη φωτογραφία είναι το καθένα 1,5 λίτρου και χωράει γύρω στα 3,5 κιλά αποξηραμένες μελιτζάνες
Πόσο καιρό διατηρούνται οι αποξηραμένες μελιτζάνες
Προσωπικά τα έχω χρησιμοποιήσει τις αποξηραμένες μελιτζάνες μου μέχρι και τρία χρόνια μετά και ήταν μια χαρά, για παραπάνω δε ξέρω γιατί δε μου έτυχε να μου μείνουν τόσο πολύ στα βάζα. Καλό είναι να μη μένουν περισσότερο, δε χρειάζεται άλλωστε. Όλα είναι θέμα οικιακής οικονομίας.
Πως χρησιμοποιώ τις αποξηραμένες μελιτζάνες
Κι αφού φτάσατε στο σημείο να ξεράνετε τις μελιτζάνες σας και να τις τακτοποιήσετε στα βάζα σας όμορφα θα πρέπει να μάθετε και να τις χρησιμοποιείτε. Προσωπικά για να χρησιμοποιήσω τα αποξηραμένα κυβάκια μελιτζάνας απλώς τα βάζω καμιά ώρα πριν το μαγείρεμα σε νερό και μετά τα στραγγίζω με τα χέρια μου για να φύγει το περίσσιο νερό. Δε χρειάζεται τίποτα άλλο για να μαγειρέψεις τις αποξηραμένες μελιτζάνες σου.
Τι σύμπτωση! Σήμερα έβαλα για να αποξηράνω κυβάκια κολοκυθιού και κυβάκια μελιτζάνας αλλά όχι όποιας δήποτε μελιτζάνας. Μιλάω για την άσπρη μελιτζάνα από το περιβόλι του άντρα μου. Εγω δεν έχω αποξηραντή. Χρησιμοποιώ τον ήλιο και στο τέλος (τώρα που λιγοστεύει η ηλιοφάνεια) ελάχιστα στο φούρνο στους 50 βαθμούς. Καλή μας επιτυχία.
γράψε αν θέλεις σχόλιο στο site του sheblogs για το πως το κάνεις εσύ γιατί αρκετοί ρωτάνε πως να αποξηράνουν χωρις αποξηραντη. για τα κολοκυθάκια δες πως τα κανω εγώ εδώ http://www.sheblogs.eu/2012/10/23/apoksiraino-kolokythakia/ με βολευει πιο πολυ το σπιρτοξυλο. Και για αυτά γράψε αν θες πως τα κάνεις κάτω από το κείμενο :)
ποσο χρόνο στον ηλιο?
Καλή μου Μάτζικα, εγώαποξηραίνω μελιτζάνες χωρις να χρησιμοποιώ αποξηραντή και γιατί δεν έχω αλλά και γιατί πιστεύω πως η φυσική ξήρανση είναι η καλύτερη. Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες, ρίχνω αλάτι για να βγάλουν την πικρίλα, μετά από καμια ώρα τις κόβω κυβάκια και τις απλώνω σε μεγάλους δίσκους (ή ταψιά, ότι υπάρχει εύκαιρο)και τις βάζω στον ήλιο. Το καλοκαίρι σε 3-4 ημέρες είναι έτοιμες. Τωρα θέλει παραπάνω και στο τέλος μπορεί και να τις βάλω στους 50 βαθμούς για λίγο για να πετύχω την τέλεια ξήρανση.Κατόπιν στο βάξο και καλό χειμώνα νάχουμε.
Καλό χειμώνα να έχουμε Ποτούλα! και ευχαριστώ για την προσθήκη του παραδοσιακού τρόπου, ξέρω πως ρωτάνε πολλοί πως γίνεται χωρίς αποξηραντή :)
μποροθμε προτα να κοψοθμε της μελυτζανες σε κθβακια και μετα να της περασοθμε σε κλοστη σαν ραατα και να τα βαλοθμε στον ηλιο να ξεραθοθν νομιζω πως αυτο που γραφω ειναι μια καλη ιδεα
καλημέρα, όπως πάντα χρηστικότατες και κατατοπιστικότατες οι πληροφορίες. Θα ήθελα να σε ρωτήσω για τον αποξηραντή. Χρησιμευει και για λιαστές τομάτες; γιατί μέχρι τώρα η γυναίκα μου χρησιμοποιεί τον φούρνο σε πολύ χαμηλούς βαθμούς και για πάρα πολλές ώρες. Τι πρέπει να προσέξω σ’ εναν αποξηραντή, τι προτεινεις και που μπορώ να βρω για να κάνουμε τέτοιες αποξηράνσεις όπως κι εσύ; :)
Σε ευχαριστώ πολύ και πάντα έτσι δημιουργική
Καλημέρα Γιάννη, και στον αποξηραντή θα χρειαστεί κανα 12ωρο φαντάζομαι η ντομάτα γιατί εχει πολλά υγρά.
Αμα ανοίξεις σήμερα τη σελίδα μας στο facebook θα δεις οτι έχω βάλει ενα σωρό λινκ από αποξηραντές γιατί ήξερα οτι πάλι θα με ρωτούσε κάποιος :P
https://www.facebook.com/SheBlogsEU/posts/10151616959273837
Καλημέρα, από κατανάλωση ρεύματος πώς πάνε οι αποξηραντές; Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί το νυχτερινό ρεύμα, να διακόπτει μετά και να συνεχίζει το άλλο βράδυ ή γίνεται ζημιά με τη διακοπή;
btw, νομίζω ο σωστός όρος είναι “αποξηραντήρας”, όχι “αποξηραντής”. Το -ήρας αναφέρεται σε μηχανήματα (κινητήρας, ανεμιστήρας κλπ), ενώ το -ής σε ανθρώπους!
Ben τα περισσότερα μπορεις να τα τελειωσεις οσο κραταει το νυχτερινό
όσο για το -ήρας δε το χρησιμοποιούν ουτε αυτοι που τα πουλανε οποτε δε λέει για ενα τοσο αγνωστο μηχανημα να μπερδευομαστε και με 2-3 λεξεις
ασε που έχουμε και το αποχυμωτής :P
Αλλά και το “αφυγραντήρας”!
Μπορούμε επίσης πολύ ωραία να πούμε το αποχυμωτήρι ή το αποξηραντήρι (όπως το σουρωτήρι, το βραστήρι ή το σπαστήρι), αλλά όχι το αποχυμωτί ή το βραστί!!
Τέλος πάντων ξεφύγαμε!! Έχω δίκιο όμως και η γλώσσα διαμορφώνεται από όλους μας!! Πολλά συγχαρητήρια γιά το μπλόγκ!
μου φαίνεται ότι θα “επενδύσω” σ’ ένα τέτοιο μηχανηματάκι :)
Γιάννη σπίτι μου δεν εχω πολλα ηλεκτρικά συμπράκαλα, ένα μούλτι, ένα μίξερ χειρός και τον αποξηραντή. Δε μετάνοιωσα ούτε στιγμή που τον αγόρασα, εχει ήδη βγάλει τα λεφτά του, μέχρι και τα γλάσα στα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια μου στέγνωνα εκεί μέσα σε χρόνο ντετέ.
Για να μη πω και για τη μαγιά σε κάτι πολύ κρύα χειμωνιάτικα πρωινά που ήθελα να κάνω ψωμί
Και μια και μηλάμε για μελιτζάνες εγω ετοιμάζω τις μελιτζάνες απο το κτήμα μου για ιμαμ Αφου τις περάσω ελαφρά απο το τηγάνι[τις εχω χαράξει πρώτα] τις βάζω σε ταψί στον καταψύκτη αραιά αραιά Οταν παγώσουν σε σακκουλάκια
Τρώμε τον χειμώνα υπέροχες ιμαμ[τις γεμίζω προτού ξεπαγώσουν εντελώς]
Επειδή ενδιαφερομαι για μακροχρόνια αποθήκευση αποξηραμενων, εκτος απο το βάζο θεωρείς ότι ειναι το ιδιο και σε πλαστικο μπουκάλι αναψυκτικου οπως γράφεις σε άλλο σχόλιο σου;
Μια και δεν έχω αποξηραντή, μπορώ στο φούρνο στους 100 βαθμούς για κάποιες ώρες να τις αποξηράνω;
Εάν δεν έχω αποξηραντή μπορώ να χρησιμοποιήσω τον φούρνο;
Δηλαδή τα αποξηραινουμε τα βάζουμε μέσα στα βάζα; κ έτσι απλά διατηρούνται; χωρίς vacuum κλησιμο;;
Μυρένια ναι. To vacuum κλείσιμο θα τα διατηρούσε περισσότερα χρόνια αλλά γενικά καλό είναι να φτιάχνουμε απλώς για τον επόμενο χειμώνα.