1.09.2011 - Updated 6.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 6 ΣΧΟΛΙΑ

Πάμε να μάθουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για τη διαδικασία αποξήρανσης πιπεριών φλωρίνης ώστε να τις χρησιμοποιούμε το χειμώνα.

Για πολλά χρόνια συνήθισα να κόβω κομματάκια από πιπεριές φλωρίνης και να τα βάζω στην κατάψυξη για να μπορώ να τα χρησιμοποιώ το χειμώνα σε διάφορα φαγητά όπως για παράδειγμα σε φασολάδες ή στον αρακά ή σε κάποιο τσίλι ή ακόμα και σε ριζότο. Γενικά μπορώ να πω ότι λατρεύω τις πιπεριές φλωρίνης και τις χρησιμοποιώ συχνά.

Η διατήρηση τους στην κατάψυξη όμως έχει και μερικά μειονεκτήματα. Βασικά πιάνουν πολύ χώρο αλλά εκτός αυτού άνοιξε κλείσε το σακουλάκι κάθε τόσο, κάποια στιγμή γεμίζει με αυτό που εγώ λέω χιόνι και γίνεται δυσκολότερο να βγάλεις την ποσότητα που θέλεις.

Οπότε αφού πήρα αποξηραντή σαφέστατα δοκίμασα να τις ξεράνω!. Η αποξήρανση τους άλλωστε δε μου ήταν κάτι άγνωστο. Για χρόνια έβλεπα τις πιπεριές φλωρίνης περασμένες σε σκοινί να κρέμονται έξω από τα σπίτια στο Νυμφαίο της Φλώρινας και τα γύρω χωριά. Επειδή όμως εγώ μένω σε πόλη δε νομίζω πως θα ήταν ότι καλύτερο να τις κρεμάσω στο μπαλκόνι. Με τον αποξηραντή μου όμως τα πράγματα είναι εύκολα πια!

όπως μπήκαν στον αποξηραντή μου...

όπως μπήκαν στον αποξηραντή μου…

Καταρχήν πρέπει να βρεις καλή τιμή κάτι που δεν ειναι και πολύ εύκολο πάντα. Προσπαθώ να βρίσκω πιπεριές φλωρίνης από τη λαϊκή με 1 ευρώ το κιλό, αν πας αργά έχεις πολλές πιθανότητες να βρεις. Φυσικά αν έχεις δικές σου από τον κήπο σου ακόμα καλύτερα (δώσε και σε μας καλέ!).

3,5 κιλά πιπεριές φλωρινης

3,5 κιλά πιπεριές φλωρινης

Αφού τις πλένεις καλά, περνάς το μαχαίρι σου στις δυο απέναντι άκρες για να “ανοίξουν” στη μέση. Προσεκτικά αφαιρείς το κοτσάνι και τα σπόρια. Λέω προσεκτικά γιατί αν δε διαλύσεις το “μπουμπούκι” με τα σπόρια βγαίνουν με μια κίνηση.

Στη συνέχεια σε μια επιφάνεια κοπής παίρνεις το μισό της πιπεριάς, το κόβεις αρχικά λωρίδες και στη συνέχεια πιάνεις τις λωρίδες όλες μαζί και τις κόβεις κυβάκια. Συνήθως τα κόβω περίπου σε κυβάκια του ενός εκατοστού.

Στο δικό μου αποξηραντή χωράνε 2 κιλά καθαρισμένες κομμένες πιπεριές φλωρίνης μια και τις βάζω πολύ πυκνά, κοινώς τιγκάρω τα δισκάκια του. Δε χρειάζεται να σας ανασυχει μήπως δεν ξεραθούν επειδή τα βάζετε πυκνά, μικραίνουν πολύ οπότε δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Δύο κιλά αποξηραμένες πιπεριές φλωρίνης

Δύο κιλά αποξηραμένες πιπεριές φλωρίνης

Αν τις ξεραίνετε σε αποξηραντη απλά να θυμάστε μετά από τις 3 πρώτες ώρες και ανα μία ώρα να αλλάζετε θέση στα δισκάκια μεταφέροντας το κάτω επάνω. Γενικά θέλουν περίπου 8 ώρες για να ξεραθούν αλλα αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία της εποχής στην περιοχή σας.

Οι πιπεριές φλωρίνης μπορώ να πω ότι χάνουν το μεγαλύτερο βάρος από όσα λαχανικά έχω δοκιμάσει να αποξηράνω μέχρι τώρα. Ένα κιλό με καθαρισμένες πιπεριές φλωρίνης μετατρέπεται σε μόλις 91 γραμμάρια. Γενικά για να έχεις ένα μπούσουλα μπορώ να σου πω ότι γεμίζω το βάζο του 1,5 κιλού με τουλάχιστον 3,5 κιλά πιπεριές φλωρίνης. Αν φτιάξεις 2 τέτοια βάζα με αποξηραμένες πιπεριές θα βγάλεις το χειμώνα άνετα και δε θα λείψει το χρώμα τους ποτέ από τα φαγητά σου.

η δοκιμή για να δειτε οτι επανερχονται μια χαρά με λίγο νερό

η δοκιμή για να δειτε οτι επανέρχονται μια χαρά με λίγο νερό

Γενικά τις αποξηραμενες πιπεριές φλωρίνης αν σκοπεύουμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε φαγητά κατσαρόλας με ζουμάκι τις ρίχνουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα. Αν θέλουμε να τις βάλουμε σε κάτι πιο στεγνό μπορούμε να τις βράσουμε μόνες τους λίγα λεπτά σε ένα μπρίκι ή να τις αφήσουμε μισή ωρίτσα σε ένα μπολάκι σε νερό.. Για να βγάλω τη φωτογραφία ώστε να σας δείξω πως επανέρχονται εγώ τις βάζω στο μπρίκι με λίγο νερό κ τις αφήνω να βράσουν για 3-4 λεπτά.

Το πείραμα λοιπόν με τις αποξηραμένες πιπεριές φλωρίνης ήταν επιτυχές και σίγουρα κάτι που θα κάνω κάθε χρόνο. Τώρα είναι η σειρά σας να δοκιμάσετε να αποξηράνετε μερικές πιπεριές φλωρίνης. Αν δεν έχετε αποξηραντή και το σπίτι σας βρίσκεται σε περιοχή χωρίς καυσαέρια μπορείτε άνετα να τις ξεράνετε και στον ήλιο. Οι φλωρινιώτες άλλωστε αυτό έκαναν πάντοτε…

Κράτα το