28.03.2018 - Updated 29.10.2019 - Μαίρη Χαρίσκου – 3 ΣΧΟΛΙΑ

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με την μπερδεμένη ονοματολογία των αμνοεριφίων πριν τις πασχαλινές σου αγορές.

Μπορεί να είμαστε ένα μήνα πριν το Πάσχα αλλά μόλις γύρισα σπίτι από το κρεοπωλείο με μια φρεσκότατη συκωταριά. Τόσο φρέσκια που δεν είχε προλάβει καν να τη βγάλει από το αρνάκι, την αφαίρεσε μπροστά μου.

Τώρα θα μου πεις γιατί αγόρασα συκωταριά τόσο νωρίς και θα έχεις ένα δίκιο. Η απάντηση είναι απλή, γιατί τώρα την έβγαλε σε καλή τιμή το κρεοπωλείο της γειτονιάς μου και γνωρίζοντας τις τιμές που πουλάνε τις συκωταριές πριν το Πάσχα θεώρησα ότι με συμφέρει πάρα πολύ να την αγοράσω νωρίς.

Το κρεοπωλείο είχε σε καλή τιμή γενικότερα το αρνάκι και τα διάφορα κομμάτια του λες και είχαμε Μεγάλη Εβδομάδα. Οπότε όπως και εσείς, αναρωτήθηκα και εγώ γιατί τα έβγαλε τόσο νωρίς. Το ίδιο είχα αναρωτηθεί φυσικά και την προηγούμενη εβδομάδα που είδα σε φυλλάδιο προσφορών μεγάλου σουπερμάρκετ το αρνάκι δίπλα στον μπακαλιάρο.Οπότε μια και πήγα στο κρεοπωλείο σε περίεργη ώρα που δεν είχε κόσμο σκέφτηκα να ρωτήσω τον κρεοπώλη τι παίζει αφού θα ήξερε κάτι παραπάνω από μένα. Η απάντηση του ήταν επίσης πολύ απλή. “Γιατί τώρα τα σφάζουν”, μου είπε. “Το Πάσχα πέφτει αργά φέτος”. Συμφώνησα μαζί του, πήρα την ολόφρεσκη συκωταριά μου και γύρισα σπίτι.

Το θέμα με τα αμνοερίφια αγαπημένοι μου είναι εντελώς ηλικιακό. Και όλος αυτός ο ηλικιακός διαχωρισμός δημιουργεί αυτή την απίστευτα μπερδεμένη ονοματολογία που αν δεν είσαι από χωριό ώστε να την έχεις μάθει παράλληλα με την αλφάβητο από τα γεννοφάσκια σου, χάνεις τα αυγά και τα πασχάλια. Μπορεί λοιπόν το Πάσχα να πέφτει όποτε θέλει κάθε φορά, όμως τα αμνοερίφια συνεχίζουν να μεγαλώνουν και όσο μεγαλώνουν πέφτει η τιμή πώλησης τους

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή να μπερδεύομαι με την ονοματολογία και να αναρωτιέμαι αν υπάρχουν και άλλα παρόμοια είδη ζώων εκτός από τα αρνάκια και τα κατσικάκια. Γιατί πόση διαφορά μπορεί να έχει το πρόβατο από το αρνί και ποιος επιτέλους είναι ο τράγος; Τώρα που μεγάλωσα, απλά αναρωτιέμαι αν έχουν τόσο μπερδεμένη ονοματολογία για τα αμνοερίφια σε άλλες γλώσσες, ενώ όπως γράφω αυτές τις σειρές χαμογελάω γιατί σκέφτομαι κάτι που διάβασα στο Facebook, για μια γυναίκα που επέμενε ότι οι μοσχαρίσιες μπριζόλες λέγονται έτσι γιατί εισάγονται από τη Μόσχα.

Όμως ας περάσουμε στην ονοματολογία των αμνοεριφίων μήπως ξεμπερδευτείτε κι εσείς πριν βγείτε στην αγορά να επιλέξετε κρέας για το Πάσχα.

Ονοματολογία: Αμνός – Αρνί – Πρόβατο – Κριάρι

Αρνάκι γάλακτος είναι το αρνάκι ως 4 μηνών που τρέφεται ακόμα με γάλα και ζυγίζει ως 10 κιλά.

Αρνί/Αμνός ονομάζουμε το αρνάκι από 4 μηνών – 1 έτους που φτάνει τα 10-16 κιλά και μέχρι την πτώση των δύο μέσων νεογιλών δοντιών.

Ζυγούρι είναι το ζώο 1 -2 ετών που δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα, από τη στιγμή της πτώσης των δύο μέσων νεογιλών δοντιών μέχρι την πτώση των δύο πρώτων παράμεσων δοντιών.

Πρόβατα ονομάζουμε γενικά τα ζώα που είναι μεγαλύτερα του ενός έτους και ζυγίζουν ως 50 κιλά.

Προβατίνα ονομάζουμε το ώριμο θηλυκό ζώο άνω των 2 ετών που έχει τεκνοποιήσει.

Κριάρι το ώριμο αρσενικό άνω των 2 ετών που έχει τεκνοποιήσει


Ονοματολογία: Ερίφιο – Κατσίκι- Γίδα- Τράγος

Κατσικάκι γάλακτος ονομάζουμε το κατσικάκι έως 4 μηνών που τρέφεται ακόμα με γάλα και ζυγίζει μέχρι 10 κιλά.

Κατσίκι ονομάζουμε το ζώο από 4-12 μηνών που φτάνει τα 10-16 κιλά

Βετούλι ονομάζεται το κατσίκι 12-24 μηνών πριν μπει στην αναπαραγωγή

Γίδα-Αίγα ονομάζεται το θηλυκό κατσίκι άνω του 1 έτους που έχει τεκνοποιήσει και ζυγίζει πάνω από 20 κιλά.

Τράγος ονομάζεται το αρσενικό κατσίκι άνω του 1 έτους που έχει τεκνοποιήσει και ζυγίζει πάνω από 20 κιλά.

Ελπίζω να σας ξεμπέρδεψα λιγάκι. Δε περιμένω φυσικά να τα απομνημονεύσετε, εδώ θα είναι ο οδηγός αποσαφήνισης ονοματολογίας (και για σας και μένα) όποτε θέλετε να τον τσεκάρετε.

Εδώ να σημειώσω ότι παρότι τα μικρά ζώα του γάλακτος πωλούνται ακριβότερα, είναι προτιμότερο να επιλέγετε κρέας από μεγαλύτερο ζώο για διάφορους λόγους. Από την οικιακή οικονομία έως τη μαγειρική συμφέρει περισσότερο και έχει περισσότερη λογική να αφήνουν τα ζώα να μεγαλώνουν για να παράγουν και περισσότερο κρέας.