27.04.2010 - Updated 18.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να έχουμε ταμπού με τα ανθρώπινα σκατά και να τα μετατρέψουμε σε κάτι χρήσιμο επιτέλους

Την έκφραση “θα κάνουμε το σκατό μας παξιμάδι” τη γνωρίζουμε όλοι φαντάζομαι και το τελευταίο διάστημα με τη βοήθεια του ΔΝΤ την επαναλαμβάνουμε όλο και συχνότερα είναι η αλήθεια.

Το πλέον σίγουρο είναι πως μιλάμε μεταφορικά πάντοτε μια και δεν έχει τύχει να δω ποτέ να κυκλοφορούν σκατοπαξιμάδια. Εχμ συγνώμη για τη λέξη “σκατό” κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιώ τη λέξη κόπρανα και θα το κάνω αν μου ορκιστείτε ότι δε χρησιμοποιείτε τις λέξεις “χέζω”, “χέσω”, “σκατά κι απόσκατα” κι όλα τα συναφή αλλά συνηθίζετε να λέτε “αφοδεύω” και “κόπρανα” όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα.

Κι αφού είμαι σίγουρη πως τις λέξεις κόπρανα και αφόδευση τις χρησιμοποιείτε μόνο σε ιατρικές συζητήσεις πάμε στο ρεζουμε της υπόθεσης που είναι η ενέργεια.

Γιατί μπορεί το σκατό μας να μη γίνεται παξιμάδι όμως μπορεί να γίνει ενέργεια. Πράσινη δε ξέρω αν θα είναι γιατι συνήθως έχει ένα χμμμμ σκατουλί χρώμα, όμως δεν έχει καμία σημασία αυτό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν, παράγουν πολύ σκατό. Περισσότερο από εμάς. Δηλαδή ρε παιδί μου ούτε στην παραγωγή σκατού δε τους φτάνουμε, πρέπει να το παραδεχτούμε. Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν η British Gas σε συνεργασία με την Thames Water και την/το(διαλέχτε) Scotia Gas Networks, σχεδιάζει να τοποθετήσει σωληνώσεις βιομεθανίου που προέρχεται από τα σκατά του εθνικού δικτύου στα σπίτια 130 πελατών της στο Didcot του Oxfordshire. Το βιομεθάνιο θα χρησιμοποιηθεί στις μαγειρικές εστίες και την κεντρική θέρμανση των νοικοκυριών αυτών.

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται από τη στιγμή που πατάτε το καζανάκι μέχρι να επεξεργαστεί και να ξαναεπιστρέψει στο σπίτι σας σε μορφή βιομεθανίου είναι 23 ημέρες και η εταιρία μας διαβεβαιώνει πως θα μυρίζει ακριβώς όπως το φυσικό αέριο.

Εκτός από τη συγκεκριμένη εταιρία, υπάρχουν κι άλλες εταιρίες όπως η United Utilities και η Ecotricity που σκοπεύουν να μετατρέπουν τα σκατά σε βιομεθάνιο για οικιακή χρήση.

Προσωπικά πάντως δεν έχω κανένα ταμπού με τα σκατά και δεν θα είχα πρόβλημα να με ζεσταίνουν το χειμώνα και να ξεβρωμίσει και ο Θερμαϊκός. Άσε που μπορεί να μην παράγουμε τόσο σκατό όσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όμως έχουμε το πλεονέκτημα του θερμού καιρού οπότε δε χρειαζόμαστε όση θέρμανση χρειάζονται εκεί πάνω που αυτό σημαίνει και μικρότερη κατανάλωση.

Αν τα καταφέρουν δε να κινούν και αυτοκίνητα με σκατά μας βλέπω όλους να κάνουμε ουρές έξω από τις τουαλέτες με την τιμή που έχει φτάσει η βενζίνη σήμερα. Δε ξέρω όμως αν θα βάλουν και κάποιον σκατομετρητή παραγωγής ώστε να έχουν έκπτωση αυτοί που… παράγουν περισσότερο. Οι δυσκοίλιοι σε αυτή την περίπτωση θα έχουν ένα θέμα ομολογουμένως…

Φυσικά όλο αυτό δεν είναι ξαφνική έμπνευση της εποχής, το σκατό έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις ως ενέργεια στο παρελθόν, πολύ πριν γίνει η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού. Και να δείτε που στο τέλος θα μας το φορολογήσουν και αυτό.