5.07.2011 - Updated 8.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 5 ΣΧΟΛΙΑ

Αν θα διάλεγα ένα φυτό για το καλοκαίρι αυτό δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μπουκαμβίλια που αρκετοί ονομάζουν και βουκαμβίλια.

Για το όνομα δε θα μαλώσουμε αν και μπορούμε απλώς να αναφέρουμε την επιστημονική της ονομασία που είναι “Bougainvillea κάτι” ανάλογα με το είδος, εσείς λοιπόν διαβάστε το όπως σας βολευεί ή όπως προτιμάτε.

Ποιανού το βλέμμα δεν πλανήθηκε στα κύματα των έντονα χρωματισμένων λουλουδιών της μπουκαμβίλιας που αναρριχόνται σε μπαλκόνια και τοίχους; Ποιός άντεξε να επιτρέψει στο βλέμμα του να την προσπεράσει χωρις να σταθεί να τη θαυμάσει; Στολισμένη στέκει κάθε καλοκαίρι η μπουκαμβίλια απαιτώντας ένα μας χαμόγελο σαν ωραία κυρά περήφανη για τα κάλη της. Κι εμείς ανήμποροι να κάνουμε αλλιώς προσκυνάμε στο μεγαλείο της.

Χαρακτηριστικά της μπουκαμβίλιας

Μπουκαμβίλια ή Βουκαμβίλια αν προτιμάτε - Αν θα διάλεγα ένα φυτό για το καλοκαίρι αυτό δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μπουκαμβίλια που αρκετοί ονομάζουν και βουκαμβίλια.

Photographer: Cyron

Η μπουκαμβίλια είναι φυλλοβόλο αναρριχητικό φυτό με καταπράσινα φύλλα που σκαρφαλώνει στους τοίχους και τα μπαλκόνια μας και μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 12 μέτρα ύψους. Παρόλο που όταν σκεφτόμαστε τις μπουκαμβίλιες το μυαλό μας πάει αυτόματα στις μπουκαμβίλιες με τα μωβ ή τα φουξιά λουλούδια μπορούμε να βρούμε μπουκαμβίλιες και με πορτοκαλί ή λευκά λουλούδια.

Με τις πρώτες ζέστες τις άνοιξης εμφανίζονται τα φύλλα της και στη συνέχεια τα πρώτα μπουμπούκια. Η μπουκαμβίλια παραμένει ανθισμένη όλο το καιλοκαίρι στην Ελλάδα και αρχίζει να αποσύρει τα άνθη της με τα πρώτα κρύα αφού δε συμπαθεί καθόλου τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα βλέπουμε το σύμπλεγμα των γυμνών κλαδιών της σκαρφαλωμένο σε τοίχους σπιτίών και κάθε χρόνο το σύμπλεγμα αυτό γίνεται πιο πυκνό και πιο ψηλό.

Καλλιέργεια και φροντίδα της Μπουκαμβίλιας

Μπουκαμβίλια ή Βουκαμβίλια αν προτιμάτε - Αν θα διάλεγα ένα φυτό για το καλοκαίρι αυτό δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μπουκαμβίλια που αρκετοί ονομάζουν και βουκαμβίλια.

Photographer: Mara 1

Αν και η μπουκαμβίλια μας θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι ουσιαστικά είναι ένα τροπικό φυτό που το έχουμε εισάγει στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική στις αρχές του 1ου αιώνα. Λόγω της αντοχής της μπουκαμβίλιας στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στο αραιό πότισμα κατάφερε να κερδίσει μια μόνιμη θέση στα σπίτια και τις αυλές μας.

Όταν διψάει, η μπουκαμβίλια σας μιλάει μέσω των φύλλων της που κρέμονται σαν ταλαίπωρα από τη δίψα, μη το παρακάνετε όμως με το πότισμα γιατί θα της δημιουργήσει προβλήματα.

Αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, η μπουκαμβίλια προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση και σχετική κάλυψη από ανέμους, γι’ αυτό και αγαπά το σκαρφάλωμα σε τοίχους σπιτιών. Αν στην περιοχή σας το χειμώνα παρατηρούνται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πιθανόν να χρειαστεί κάποια κάλυψη για να μη παγώσει.

Δε χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα αλλα προς τα τέλη του χειμώνα καλό είναι να κλαδεύουμε τα ξερά κλαδιά της για να αερίζεται ευκολότερα.

Μπουκαμβίλια ή Βουκαμβίλια αν προτιμάτε - Αν θα διάλεγα ένα φυτό για το καλοκαίρι αυτό δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μπουκαμβίλια που αρκετοί ονομάζουν και βουκαμβίλια.

Photographer: Rupert Brun

Διαμόρφωση Μπουκαμβίλιας

Είστε κυριολεκτικά υπεύθυνος/η για τη διαμόρφωση της μπουκαμβίλιας καθώς αυτή μεγαλώνει. Εσείς είστε αυτός/η που θα αποφασίσει τη φορά που θα πάρουν τα κλαδιά της κατά την αναρρίχηση τους. Αφού επιλέξετε αν θέλετε να σκαρφαλώσει σε τοίχο ή αν θα καλύψει το μπαλκόνι σας ή και τα δύο στηρίξτε τα τρυφερά κλαδιά της πριν αυτά ξυλοποιηθούν στα σημεία που επιθυμείτε. Μετά την ξυλοποίηση τους δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν κ ίσως χρειαστεί να τα κλαδέψετε αυστηρά για να αλλάξετε τη μορφή της μπουκαμβίλιας σας.