7.07.2011 - Updated 30.10.2017 - x-psilikatzoy

Εάν σκοπεύεις να βαφτίσεις, είτε από την πλευρά του γονιού είτε από την πλευρά του νονού, μην πελαγώνεις, διάβασε εδώ όλα όσα θα χρειαστείς.

Μπορεί να σου φαίνεται βουνό η βάπτιση αλλά είτε το μωρό είναι δικό σου, είτε πρόκειται να είσαι νονός/νονά, όχι, η βάπτιση δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με έναν γάμο. Είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία που πρέπει να κοιτάξουμε και να προσέξουμε διαφορετικά πράγματα.

Η βάπτιση έχει ελάχιστα τρεχάματα και μεταξύ μας, περνάς πολύ καλύτερα με τόσα πιτσιρίκια που χοροπηδάνε τριγύρω. Και φυσικά έχει και πλάκα πολλές φορές. Πάμε να τα δούμε όλα, ένα-ένα:

Γονείς

Προσκλήσεις
Η τιμή εξαρτάται από το σχέδιο που θα διαλέξεις και τον αριθμό των καλεσμένων. Εάν θέλεις οικονομικότερες λύσεις, υπάρχουν σχέδια που μπορείς να φτιάξεις εσύ με πάμφθηνα υλικά, υπάρχουν και άλλα, από το Χαμόγελο του Παιδιού που είναι και φθηνότερα και πάνε σε καλό σκοπό.

Μπομπονιέρες
Όπως και με τις προσκλήσεις, τα ίδια ισχύουν και για τις μπομπονιέρες, μόνο που εδώ θα υπολογίσεις κάτι παραπάνω στον προϋπολογισμό σου. Γιατί μπορεί στην βάφτιση να έχεις αποφασίσει να καλέσεις λίγους και καλούς, μετά όμως δεν γίνεται να μην μοιράσεις σε ΟΛΟΥΣ μπομπονιέρες. Κι άμα δεν το κάνεις εσύ, σίγουρα θα το κάνουν οι γιαγιάδες στην γειτονιά και σε ό,τι μακρινούς συγγενείς θυμηθούν. Οπότε υπολόγισε καμιά πενηνταριά κομμάτια παραπάνω. Ναι, και εδώ το Χαμόγελο του Παιδιού σου έχει λύση.

Γλυκά
Είναι τα γλυκάκια που μοιράζονται μαζί με τις μπομπονιέρες, ενώ ανάλογα την περιοχή υπάρχουν και διάφορα έθιμα ως προς τον τύπο τους. Εάν ζεις στην πόλη ή δεν κωλύεσαι με έθιμα, έχεις άπειρες λύσεις, ανάλογα βέβαια το βαλάντιό σου. Μπορείς δηλαδή να πας σε ένα ζαχαροπλαστείο και να παραγγείλεις παστάκια, κεικάκια ή ότι άλλο σε –άκια σου γυαλίσει, μπορείς να χώσεις τις γιαγιάδες να φτιάξουν γλυκά (ακόμη και του κουταλιού) που θα συσκευάσεις όπως σου αρέσει ή τέλος, μπορείς να νοικιάσεις έναν παραδοσιακό παγωτατζή να μοιράζει χωνάκια παγωτό.

Φωτογράφος
Είναι δυνατόν τέτοιες στιγμές να μείνουν χωρίς καταγραφή; Θα μου πεις, στην εποχή της επικοινωνίας ζούμε, όλοι με μια κάμερα ή ένα κινητό στο χέρι, είναι απαραίτητο αυτό το έξοδο; Με δεδομένο ότι ο φθηνότερος (της προκοπής) φωτογράφος ξεκινάει από 500 ευρώ, η απόφαση είναι δική σου. Πάντως για την ιστορία, τα άνωθεν πακέτα, περιλαμβάνουν φωτογραφίες, ειδικό άλμπουμ για τους γονείς και τους νονούς καθώς και το βίντεο της βάφτισης.

Στολισμός
Μπαλόνια, λουλούδια, υφάσματα, όλα είναι όμορφα. Τσέκαρε όμως πρώτα εάν τα επιτρέπει η εκκλησία που θα γίνει η βάφτιση, ή τέλος πάντων τί επιτρέπει (γιατί παίζει να σου βάλει όρια όπως για παράδειγμα να στολίσεις μόνο την κολυμπήθρα ή μόνο την είσοδο) και επίσης, τσέκαρε και με τους νονούς μπας και το ‘χουν έθιμο στο χωριό τους να πληρώνουν τον στολισμό αυτοί. ;)

Και προς θεού, μην ξεχάσεις τα δικαιολογητικά της θρησκευτικής βάφτισης!

Αν και μεταξύ μας, εάν θέλεις να γλιτώσεις όοοοολα τα παραπάνω, ίσως μια καλή λύση να είναι και η πολιτική βάφτιση ή ονοματοδοσία! ;)

Νονός – Νονά

“Κουτί” βάπτισης
Πρόκειται για το διάσημο «πακέτο» βάπτισης που βλέπουμε στις προσφορές των καταστημάτων και που χονδρικά περιλαμβάνει όλα όσα θα χρειαστεί το μωρό κατά τη διάρκεια του μυστηρίου. Αναλυτικότερα: λαμπάδα, πετσέτες για το μωρό και εσάς, λαδόπανα, σαπούνι, μπουκάλι για λάδι, ρούχα, παπούτσια. Η τιμή του μπορεί να ξεκινάει από 300 ευρώ και να φτάνει όπου φανταστείς.

Σταυρός
Πρόκειται για τον «βαφτιστικό» σταυρό που οι χρυσοχόοι έχουν υπερεκτιμήσει καθώς είναι άκρως απαραίτητος. Προτίμησε έναν διακριτικό, μικρό και ευκολοφόρετο για να τον χαρεί το παιδί και όχι εκείνους τους χιπ χοπ τύπου που ούτε ο έμινεμ θα ντρεπόταν να φορέσει. Επίσης, ρώτα τη μητέρα εάν το θέλει σε χρυσό ή πλατίνα (η αλήθεια είναι ότι το χρυσό δεν πολυφοριέται πια) ενώ ζήτα από τον κοσμηματοπώλη δόσεις. Έχει και τα καλά της η κρίση. Όχι, δύσκολο να βρεις κάτω από 80 ευρώ (για αλυσίδα και σταυρό).

Στολισμός
Εδώ οι απόψεις διίστανται. Σε άλλα μέρη είναι δική σου υποχρέωση να στολίσεις την εκκλησία, και σε άλλα όχι. Φαντάζομαι, καλό είναι να έχεις από πριν ρωτήσει τους γονείς για να μη βρεθείτε να ψάχνετε τελευταία στιγμή ο ένας του άλλου τον στολισμό. Ενδεικτικά και για να είσαι προετοιμασμένος, ένα απλό ανθρωπάκι από μπαλόνια μπορεί να κοστίζει από 40 ευρώ και κάτι πιο περίπλοκο να φτάσει 150-300 ευρώ.

Μαρτυρικά
Ναι, κι εγώ δεν είχα ιδέα ότι είχαν τόσο κουκουρούκου όνομα αλλά πρόκειται για εκείνα τα διακοσμητικά με τις καρφίτσες που σου κρεμάνε την ώρα της βάφτισης. Λέγονται έτσι γιατί όσοι τα φορούν είναι μάρτυρες του μυστηρίου. Μην σκας για το οικονομικό, μπορείς να βρεις και πάμφθηνα, ενώ είναι συνήθως μέσα στην τιμή του κουτιού με όλα τα κομφόρ.

Χρήματα
Ναι, εκτός από την ταυτότητά σου για τα δικαιολογητικά, η εκκλησία ζητά και τον οβολό σου. Και δυστυχώς, εδώ δεν υπάρχει κανόνας. Άλλοι ιερείς ζητούν από 50 έως 600 ευρώ (ανάλογα πόσο μούρη είναι ο ναός που επέλεξαν οι γονείς) ενώ άλλοι, δεν ζητούν κανένα ποσό συγκεκριμένο και δίνεις όσα θελήσεις εσύ. Σε κάθε περίπτωση, ζήτα απόδειξη.

Και τώρα που τελειώσατε και με τα τρεξίματα για τη βάπτιση, να σας ζήσει! :)