20.08.2010 - Updated 16.07.2017 - x-psilikatzoy

Αρχίζεις πλέον και συνειδητοποιείς ότι ένα μουτράκι είναι καλά σκαλωμένο μέσα σου. Δεν είναι και λίγα όσα ήδη νοιώθεις σε αυτό το τρίμηνο.

Αρχίζεις πλέον και συνειδητοποιείς ότι ένα μουτράκι είναι καλά σκαλωμένο μέσα σου. Δεν είναι και λίγα όσα ήδη νοιώθεις σε αυτό το τρίμηνο. Ας τα δούμε όμως ένα-ένα:

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης - πώς νιώθεις - Αρχίζεις πλέον και συνειδητοποιείς ότι ένα μουτράκι είναι καλά σκαλωμένο μέσα σου. Δεν είναι και λίγα όσα ήδη νοιώθεις σε αυτό το τρίμηνο.

Photographer: bibbit

Η κοιλίτσα σου μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσεις τις πρώτες ραγάδες. Μην τρομάξεις, δεν φταίει ούτε το δέρμα σου, ούτε οι κρέμες που έβαλες (ή όχι). Άμα είναι να κάνεις ραγάδες, θα κάνεις και δεν υπάρχει τίποτε να τις σταματήσει. Σχεδόν όλες κάνουμε με τέτοιο τσίτωμα. Το καλό είναι ότι το έντονο κόκκινο χρώμα τους θα γίνει άσπρο με τον καιρό και δεν θα πολυφαίνονται.

Τα συμπτώματα που είχες (αν είχες) το πρώτο τρίμηνο εξαφανίζονται σταδιακά ενώ το δέρμα σου, τα μαλλιά και τα νύχια σου, λάμπουν! Σε αυτό βοηθούν οι βιταμίνες της εγκυμοσύνης που ανανεώνουν πλήρως τον οργανισμό μας και δίνουν στο μωρό κάθε πολύτιμο στοιχείο.

Κάπου εδώ στο δεύτερο τρίμηνο κάνει την εμφάνισή της η φαγούρα. Ω, ναι! Ειδικά στις μασχάλες, την κοιλιά και τα μπράτσα, οι έγκυες εμφανίζουν αρκετή φαγούρα για την οποία ενοχοποιείται το δέρμα που τσιτώνει. Όμως, εάν η δική σου φαγούρα είναι ανυπόφορη, ενημέρωσε τον γιατρό σου γιατί παίζει να είναι κάποια άλλη πάθηση και να μην το έχεις πάρει χαμπάρι.

Ζέστηηηηηηηηηη! Ακόμα και στο μέσον του χειμώνα, εσύ θα ζεσταίνεσαι. Θα μου πεις με τόσο παραπάνω λίπος είναι λογικό, αλλά τουλάχιστον στην δική μου εγκυμοσύνη μου φαινόταν πολύ παράξενο που για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν είχα καταπαγωμένα άκρα και δεν σκεεπαζόμουν το βράδι. Ήταν απίστευτο να βλέπω τους άλλους να τουρτουρίζουν κι εγώ να κάνω διαρκώς αέρα!

Αρχίζουν προς το τέλος του τριμήνου τα πονάκια της μέσης και αυτό συμβαίνει διότι η σπονδυλική σου στήλη επιβαρύνεται με ένα επιπλέον βάρος και μάλιστα μαζεμένο σε συγκεκριμένους σπόνδυλους, αυτούς που στηρίζουν την κοιλιά σου. Δεν είναι ανυπόφοροι οι πόνοι αλλά βοήθησε κι εσύ λιγάκι με την σωστή στάση του σώματός σου, δηλαδή ξαπλωτή. :D Καλά, εάν είσαι υποχρεωμένη να εργάζεσαι βάλε κάτι να ανασηκώσεις τα πόδια σου και σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνε λίγο περπάτημα να ξεμουδιάζεις.

Τα μόνα συμπτώματα που δεν υποχωρούν, ή εμφανίζονται ακόμη κι αν δεν τα είχες από το πρώτο τρίμηνο είναι το αίμα στα ούλα όταν τα βουρτσίζεις και τα αυξημένα κολπικά υγρά. Μην ανησυχήσεις καθόλου, είναι και τα δύο πολύ φυσιολογικά και πίστεψέ με, στο τρίτο τρίμηνο ούτε που θα τους δίνεις σημασία μπροστά στα επόμενα βαρβάτα συμπτώματα. :P

Η κοιλιά σου το βράδυ αρχίζει να θέλει υποστήριξη γιατί δεν βολεύεται με τίποτα. Εντάξει, εννοείται ότι πρέπει να σταματήσεις να κοιμάσαι μπρούμυτα παρόλο που δεν πονάει πια πολύ το στήθος σου, διότι την πιέζεις πολύ. Για να βολεύεσαι ευκολότερα, δοκίμασε να κοιμάσαι στο πλάι με ένα μικρό μαξιλαράκι κάτω από την κοιλιά σου και θα νιώθεις μια χαρά. Προπονήσου καλά σε αυτήν την στάση γιατί αυτήν μόνο θα μπορείς όλο το τελευταίο τρίμηνο. :P

Όοοολα τα παραπάνω είναι επί 10 εάν έχεις πάρει πάνω από 10-15 κιλά που είναι πάααρα πολλά για τόσο νωρίς αν σκεφτείς ότι το περισσότερο βάρος το παίρνουμε συνήθως στο τέλος. Κι εγώ την είχα πατήσει και έτρωγα σαν παλαβή αλλά το πλήρωσα με έναν ωραιότατο διαβήτη κύησης, έντονο λαχάνιασμα και ίδρωμα με το παραμικρό, και μια βαρβάτη δίαιτα μέχρι να γεννήσω. Καλύτερα λοιπόν να προσέχεις για να περάσεις μια πολύ εύκολη και ευχάριστη εγκυμοσύνη.

Ναι, σε αυτό το τρίμηνο τέρμα οι βαθυστόχαστες σκέψεις και τα σχέδια. Ήρθε η ώρα για πράξεις. Μάθε τί να προετοιμάσεις για τον ερχομό του μωρού σου!