6.11.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Σκέφτηκες ότι μπορείς να ετοιμάσεις μια κι έξω τα φύλλα του λάχανου για λαχανοντολμάδες και να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη; Δες πως το κάνει η μαμά Ισμήνη

Κάθε φορά που πηγαίνω στη λαϊκή να ψωνίζω η μαμά Ισμήνη μου υπενθυμίζει “δες αν έχει λάχανο για λαχανοντολμάδες”. Τα τελευταία χρόνια βρίσκω όλο και πιο δύσκολα τα λάχανα που εννοεί η μαμά Ισμήνη. Θέλει εκείνα τα μεγάλα αφράτα λάχανα που όταν τα πατάς είναι μαλακά σα να έχουν κενό ανάμεσα στα φύλλα τους. Τα ελληνικά μου υπενθυμίζει, λες και τα άλλα είναι εισαγωγής.

Απλώς για κάποιο λόγο τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε συνήθως σκληρά σφιχτά λάχανα στην αγορά και ξινίζουν τα μούτρα της όταν τα βλέπει. Πιθανότατα θεωρούνται πιο βολικά για το τρίψιμο της λαχανοσαλάτας τα σκληρά λάχανα ή διατηρούνται καλύτερα και τα προτιμούν οι αγρότες. Άσε που είναι πιο βαριά ενώ πιάνουν λιγότερο χώρο στις αποθήκες τους.

Καμιά φορά όμως είναι τυχερή και καταφέρνω να βρω λάχανο για λαχανοντολμάδες έτσι όπως το θέλει, τεράστιομ αφράτο και μαλακό. Κι όταν το βλέπει λέει “μπράβο αυτό είναι λάχανο! Κι όταν χαίρεται η μαμά Ισμήνη ξέρω πως θα φάω λαχανοντολμάδες προσεχώς. Μιαμ!

Λάχανο για λαχανοντολμάδες στην κατάψυξη

Κι επειδή όπως προανέφερα, δε βρίσκουμε εύκολα από τα λάχανα που θέλει, όταν βρίσκουμε δε χάνει την ευκαιρία να ετοιμάσει πακετάκια με λάχανο για λαχανοντολμάδες ώστε να τα βάλουμε στην κατάψυξη για να έχουμε και για άλλες φορές. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι η ίδια που θα έκανε αν το μαγείρευε την ίδια μέρα, ως ένα σημείο βέβαια.

Καταρχήν κόβει το κάτω μέρος του λάχανου όπως στην προηγούμενη φωτογραφία γιατί έχει τα πιο σκληρά τμήματα. Αυτό το κομμάτι δε το πετάει φυσικά. Θα γίνει λάχανο φαί στην κατσαρόλα. Επίσης αφαιρεί 1-2 φύλλα από πάνω και τα πετάμε για να μας μείνει το καθαρό λάχανο μόνο.

Στη συνέχεια βράζει νερό σε μια κατσαρόλα και βάζει μέσα το λάχανο. Το αφήνει να βράσει μέχρι να “χωρίσουν τα φύλλα” όπως λέει”. Κοινώς μέχρι να μαλακώσουν και να είναι εύκολο να τα χωρίσεις χωρίς να σκίσουν.

Λάχανο για λαχανοντολμάδες στην κατάψυξη

Αφού τα βγάλει από την κατσαρόλα και τα βάλει στο σουρωτήρι τα πιάνει ένα ένα, τα διπλώνει στη μέση και κόβει το χοντρό κοτσάνι όπως βλέπετε και στη φωτογραφία. Εδώ να σημειώσω ότι έχει πολύ γέλιο όταν θέλω να τη βγάλω φωτογραφία ενώ κάνει κάτι. Νομίζει ότι είναι βίντεο και δε στέκεται ακίνητη, βρε στάσου, της λέω, μια στιγμή ακίνητη! όλες με κουνημένα χέρια τις βγάζω.

Λάχανο για λαχανοντολμάδες στην κατάψυξη

Αφού κόψει το κοτσάνι ανοίγει πάλι το φύλλο και το κόβει στη μέση. Εδώ καταλαβαίνετε γιατί προτιμάει τα τεράστια αφράτα λάχανα η μαμά Ισμήνη. Έχουν τεράστια φύλλα και τη βοηθούν να βγάζει μεγάλα κομμάτια για να τυλίγει τους λαχανοντολμάδες τις ευκολότερα. Γιατί οι παλιές ξέρουν, δεν είναι σαν εμάς που ακόμα ψάχνουμε το αλφάβητο σε τέτοια πράγματα. Αλλά που θα πάει όσο τις παρακολουθούμε μαθαίνουμε κι εμείς σιγά σιγά. Όμως ας συνεχίσουμε…

Λάχανο για λαχανοντολμάδες στην κατάψυξη

Όπως κόβει τα φύλλα από το λάχανο για λαχανοντολμάδες, έχει μπροστά της ένα ταψί στο οποίο έχει βάλει μέσα ένα σουρωτήρι. Και κάθε φορά που κόβει τα φύλλα του λάχανου τα απλώνει περιμετρικά στο σουρωτήρι να στραγγίξουν και δημιουργεί μια υπέροχη εικόνα που μοιάζει με λουλούδι και δε γινόταν να μη φωτογραφίσω.

Αν είχε σκοπό να φτιάξει αμέσως λαχανοντολμάδες θα ετοίμαζε το ρύζι με τον κιμά και θα άρχιζε να τα τυλίγει σε αυτό το στάδιο. Επειδή όμως είχε σκοπό να τα βάλει στην κατάψυξη τα άφησε να στραγγίξουν μια ωρίτσα. στο σουρωτήρι.

Λάχανο για λαχανοντολμάδες στην κατάψυξη

Στη συνέχεια τα δίπλωσε προσεκτικά, τα μέτρησε και τα χώρισε σε μαγειριές όπως λέει για να κάνει κάνει δυο φορές λαχανοντολμάδες. Εμένα η αλήθεια είναι πως το δίπλωμα δε με βόλεψε γιατί είχα μεγαλύτερα σακουλάκια και θα έμπαιναν ευκολότερα απλωτά αλλά αυτή τα ήθελε διπλωμένα και τακτοποιημένα. Αυτό ξέρει, αυτό κάνει!

Λάχανο για λαχανοντολμάδες στην κατάψυξη

Τα έβαλα λοιπόν εγώ στα σακουλάκια για να λέω ότι έκανα κάτι εκτός από το να τρέχω πίσω από τη μαμά Ισμήνη για να φωτογραφίζω, έγραψα με μαρκαδοράκι και το τι περιέχουν τα σακουλάκια και τα πέταξα στην κατάψυξη να υπάρχουν. Οπότε όταν θα θελήσει να φτιάξει λαχανοντολμάδες θα βγάλει ένα σακουλάκι από την κατάψυξη να ξεπαγώσει και θα ξεκινήσει τη διαδικασία από το τύλιγμα μια και είναι ήδη προετοιμασμένο το λάχανο.

Και κάπως έτσι, με 1,20 € χωρίσαμε το λάχανο σε 3 μαγειριές. Μια μαγειριά λάχανο στην κατσαρόλα και δυο μαγειριές λάχανο για λαχανοντολμάδες. Το να έχεις διάφορα στην κατάψυξη εκτός από οικονομία σου προσφέρει και επιλογές στο καθημερινό μαγείρεμα.

Ελπίζω να σας βοήθησε το κείμενο μου για το λάχανο για λαχανοντολμάδες στην κατάψυξη και να το εντάξετε στις συνήθειες σας κι εσείς.