20.07.2017 - Updated 30.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Θέλεις να πας μπροστά; κλέψε, είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να σε λατρέψουν και να τα καταφέρεις, αποδεδειγμένο και σίγουρο.

Σε αυτή τη χώρα όλα έχουν πάει κατά διαόλου. Αγαπάμε τους κλέφτες, αντικειμενικά τους λατρεύουμε και τους θεωρούμε σούπερ ντούπερ γιατί, ας μη το κρύψουμε άλλωστε, πρέπει να είσαι μεγάλος μάγκας για να μπορείς να εκμεταλλεύεσαι τους άλλους. Σκέτος θεούλης.

Πασχίζει ο άλλος να σπουδάσει; ξοδεύει ατελείωτες ώρες στο διάβασμα; στο γράψιμο; στη δημιουργία; Είναι θύμα. Πιο θύμα δε γίνεται. Δουλάκι ατελείωτο στις υπηρεσίες των πανέξυπνων που θα αρπάξουν τον κόπο του άλλου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα για να το προσφέρουν στο χαμηλονοήμων κοινό τους πανηγυρικά και θα αρπάξουν το χειροκρότημα λες και έσκαβαν όλη μέρα.

Θέλει μεγάλη μαγκιά να εκμεταλλεύεσαι τους άλλους. Φυσικά δε θα πρέπει να έχεις καθόλου τσίπα αλλά οι Έλληνες εχέσθηκαν πατόκορφα περί τούτου. Σε λατρεύουν, είσαι μεγάλος, τέλειος, υπέροχος και σε χειροκροτούν. Γιατί αυτό είναι το επίπεδο τους. Και δε τους νοιάζει για τα θύματα της υπόθεσης. Καθόλου.

Φταις κι εσύ για τους κλέφτες

Τους στηρίζεις, τους υποστηρίζεις και τους χειροκροτείς. Ίσως να είσαι και εσύ κλέφτης αλλά να θεωρείς ότι κάνεις λειτούργημα. Με το αζημίωτο φυσικά και εις βάρος των θυμάτων.

Αν πήγαινα στο σουπερμάρκετ και έκλεβα ένα ακριβό κρασί γιατί μου γυάλισε στο μάτι και σκεφτόμουν πόσο θα άρεσε στους φίλους μου, θα ήταν κλοπή. Το ίδιο κι αν πήγαινα στο μανάβη και έπαιρνα χωρίς να πληρώσω μια κάσα ντομάτες. Κλοπή θα ήταν επίσης να πήγαινα σε ένα παπουτσάδικο και να έπαιρνα ένα ζευγάρι παπούτσια χωρίς να πληρώσω ή σε ένα κατάστημα με ρούχα αν έπαιρνα ένα φόρεμα κι έφευγα χωρίς να βάλω το χέρι στην τσέπη.

Ακόμα κι αν δε τα έπαιρνα για μένα, αν άδειαζα τα μαγαζιά χωρίς να πληρώσω και τα μοίραζα στον κόσμο που περνούσε από έξω θα ήταν κλοπή.

Και θα με στραβοκοίταζες, θα με κατηγορούσες αν το έκανα. Θα σκεφτόσουν άσχημη είναι η συμπεριφορά μου που παίρνω ότι θέλω χωρίς να σκεφτώ να πληρώσω, απλά και μόνο γιατί το είδα και μου γυάλισε. Θα σκεφτόσουν τον επαγγελματία που θα έπρεπε να πληρώσει τους λογαριασμούς του, το ενοίκιο του, την τροφή του και γενικά όλα όσα χρειάζεται για να ζήσει κάπως.

Ναι αλλά δε θεωρεις το internet δουλειά

Πιθανότατα, στο μυαλό σου, το περιεχόμενο που βλέπεις στο internet και σε βοηθάει ή σε ψυχαγωγεί είναι αυθύπαρκτο. Λάθος μας τα έλεγε η εκκλησία τόσο καιρό. Ο Θεός την έβδομη ημέρα δε ξεκουράστηκε, γέμισε όλο το internet με περιεχόμενο για να έχεις να διαβάζεις. Έτσι κανένας δε κόπιασε και δεν ανήκει σε κανέναν το περιεχόμενο που βλέπουμε. Μπορούμε να αρπάξουμε ότι γουστάρουμε και να το κάνουμε ότι γουστάρουμε χωρίς ενοχές. Κι αν κάποιος είναι καλός στο άρπαγμα καθόμαστε και τον χειροκροτάμε για να του δείξουμε πόσο μας αρέσει. Κι ας είναι ένας ξεγάνωτος τενεκές που δεν έχει γράψει ούτε 10 λέξεις στη ζωή του. Ξέρει να αρπάζει τη δουλειά των άλλων κι αυτό μας αρκεί.

Είπαμε φταις!

Όπως έλεγε και η αγαπημένη Βλαχοπούλου, “Σούζυ και ψεύδεσαι και τρως”.  Στην περίπτωση μας είναι και ψεύδεσαι και χειροκροτάς τους κλέφτες. Τους βοηθάς να ανέβουν ψηλά και αυτοί κλέβουν ολοένα και περισσότερο τους δημιουργούς γιατί βλέπουν ότι σου αρέσει η πράξη τους. Και οι δημιουργοί στέκουν σε μια γωνία και αναρωτιούνται αν είναι προτιμότερο να σταματήσουν να δημιουργούν ή να αρχίσουν να κλέβουν κι αυτοί. Το κακό όμως, είναι πως ως δημιουργοί, ξέρουν τι κόπο έχει η δημιουργία και πρέπει να απωλέσουν πρώτα την τσίπα τους για να το κάνουν. Και δεν είναι σίγουροι αν θέλουν να το κάνουν. Από την άλλη όμως, κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτοί οπότε το δίλημμα είναι μεγάλο. Κι αυτό είναι ένα δίλημμα που δε θα έπρεπε να έχουν.

Ξέρω πως δε σε νοιάζει στην τελική

Ας μη γελιόμαστε, το μόνο που σε νοιάζει είναι να περνάς καλά. Είναι εντελώς φυσιολογικό. Από την άλλη όμως, θα έκανες μεγάλη χάρη στους δημιουργούς, αυτούς που φτιάχνουν το περιεχόμενο που σε βοηθάει και σε ψυχαγωγεί αν μείωνες την υποστήριξη σου στους ξεγάνωτους τενεκέδες. Γιατί αν σταματήσουν να δημιουργούν οι δημιουργοι, θα μείνεις παρέα με τους ξεγάνωτους τενεκέδες, που το μόνο που ξέρουν είναι να κλέβουν το υλικό των άλλων. Και θα κοιτιέστε για να περάσει η ώρα.

Υποστήριζε τους δημιουργούς, όχι τους κλέφτες. Και ναι, μέσα σου ξέρω πως μπορείς να τους ξεχωρίσεις, απλά βαριέσαι και δε το πολυσκέφτεσαι. Γιατί είπαμε, το περιεχόμενο του internet είναι αυθύπαρκτο. Απλά θέλω να σου πω πως όσο πάμε, τόσο περισσότερες δουλειές στηρίζονται στο Internet. Και θα έρθει μια μέρα που θα κλέβουν και σένα αν δε βοηθήσεις να αλλάξει αυτό.