6.05.2011 - Μαίρη Χαρίσκου

Αν σκοπεύετε να φτιάχνετε τυράκι που και που και δε θέλετε να επενδύσετε σε επαγγελματικά εργαλεία τυροκομικής φτιάξτε τα μόνοι σας!

Τώρα εγώ αυτό το πράγμα δε το έχω φτιάξει αλλά επειδή μέχρι να βρω τα κατάλληλα υλικά για να το κάνω μπορεί να το ξεχάσω διότι το μυαλό μου μοιάζει με τεράστιο αποθηκευτικό κουβά αποφάσισα να το καταγράψω καλού κακού.

Θα μου πείτε τότε πως ξέρω οτι λειτουργεί…. Είναι που δε με έχετε δει να παίρνω εκείνο το μυστήριο βλέμμα και να βγάζω έναν ήχο που μοιάζει με “χμμμμμ” την ώρα που βλέπω κάτι και σκέφτομαι ότι “αυτό εγώ μπορώ να το φτιάξω”. Ξέρω οτι λειτουργεί. Έτσι απλά. Γιατί είμαι ο Hulk όπως θα λεγα στην εφηβεία μου :P Καλά αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο Hulk δεν έχει απολύτως καμία σημασία.

Λοιπόν ξεκινάμε!!!

Πρέσα τυριού

Αν δοκιμάσατε ποτέ να φτιάξετε μόνοι σας τυρί θα ξέρετε ήδη πως χρειάζεται να συμπιεστεί κάπως για να φύγει το πολύ υγρό. Κι αν δεν έχεις πρέσα αρχίζεις και βάζεις διάφορα απο πάνω όπως πέτρες και βαρίδια. Αλλά πριν απο λίγο όπως κοιτούσα τα προϊόντα ενός τύπου που πουλάει τυροκομικά είδη στο ebay, είδα να πουλάει και αυτή την πρέσα!.
Φτιάξε πρέσα και καλούπι τυριού - Αν σκοπεύετε να φτιάχνετε τυράκι που και που και δε θέλετε να επενδύσετε σε επαγγελματικά εργαλεία τυροκομικής φτιάξτε τα μόνοι σας!

Έχοντας φτιάξει πρόσφατα ένα τεζάκι για βιβλιοδεσία σχεδόν γέλασα όταν είδα τη φωτογραφία από αυτή την πρέσα τυριού. Είναι ακριβώς η ίδια λογική και σχεδόν τα ίδια υλικά. Προφανώς θα χρησιμοποιούσα φυσικό ξύλο για να την κάνω αλλά και ότι άλλο να έβαζα δε θα είχε πρόβλημα αφού ουσιαστικά δε θα ακουμπούσε το τυρί μου. Επιπρόσθετα υλικά που χρειάζεται είναι 2 ελατήρια που δε τα θεωρώ αναγκαία και τους κοχλίες που αν δε βρείτε χρησιμοποιείτε πεταλούδες ή παξιμάδια με ένα κλειδι για το σφίξιμο-ξεσφίξιμο.

Ακριβείς οδηγίες δε θα σας δώσω αλλα φαντάζομαι πως για να το διαβάζετε πιάνουν τα χέρια σας οπότε αν διαβάσετε τη δημοσίευση μου για το τεζάκι της βιβλιοδεσίας θα είστε οκ χωρίς να χρειάζετε να σας το κάνω νιανιά. Πάμε παρακάτω τώρα!

Καλούπι τυριού

Θα χρειαστείτε 2 πλαστικά δοχεία από αυτά που πουλάνε το γιαουρτάκι του κιλού. Με αυτά θα φτιάξουμε το καλούπι μας. Ο λόγος που αποφάσισα να ανακυκλώσουμε τα συγκεκριμένα δοχεία είναι γιατί είναι φτιαγμένα από πλαστικό που είναι εγκεκριμένο για αποθήκευση τροφών, αλλιώς για να πω την αλήθεια θα χρησιμοποιούσα χοντρούς πλαστικούς σωλήνες.

Επίσης αν θέλετε μεγαλύτερο μέγεθος ή πιο τετράγωνο σχήμα ζητήστε από το σουπερμάρκετ να σας κρατήσουν κουβάδες και παραραλληλόγραμα δοχεία στα οποία έχουν συνήθως στραγγιστά γιαούρτια, τζατζίκια, τυροσαλάτες κλπ.  Αφου κάνετε το τυρί στο παραλληλόγραμο το κόβετε στη μέση και έχετε δυο τετράγωνα.

Επίσης τώρα που το σκέφτομαι μια χαρά δουλειά θα έκαναν και τα πλαστικά δοχεία του παγωτού του κιλού. Χμμ τέλος πάντως μπήκατε στο νόημα.

Για να φτιάξουμε λοιπόν το καλούπι μας θα χρειαστούμε ένα τρυπάνι με το οποίο θα τρυπήσουμε πολλές μικρές τρύπες στο ένα δοχείο μας. Από τις τρύπες θα φεύγουν τα υγρά καθώς θα συμπιέζετε. Π.χ. δείτε πως μοιάζει ένα έτοιμο καλούπι.

Φτιάξε πρέσα και καλούπι τυριού - Αν σκοπεύετε να φτιάχνετε τυράκι που και που και δε θέλετε να επενδύσετε σε επαγγελματικά εργαλεία τυροκομικής φτιάξτε τα μόνοι σας!

Αφού κάνετε τις τρύπες λοιπόν είστε σχεδόν έτοιμοι!. Σειρά έχει να φτιάξουμε το βαρύδι μας.

Για να φτιάξουμε το βαρύδι σκέφτηκα πως καλό είναι να γεμίσουμε το δεύτερο δοχείο με κάποιο βαρύ υλικό.  Ας πούμε… τσιμέντο…  Επίσης θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα βάζο του κιλού με το καπάκι του απο αυτά που κάνουμε σάλτσα. Και άδειο να το αφήσετε όμως πάλι θα κάνει δουλειά αφού θα το πιέζει η πρέσα. Απλά αν το γεμίσετε θα είναι πιο στιβαρό.

Ουσιαστικά στο πρώτο δοχείο με τις τρύπες βάζουμε το τυρί μας  (που καλό είναι να είναι τυλιγμένο με ένα πανί, πετσέτα, whatever) κι απο πάνω του βάζουμε το δεύτερο δοχείο. Αυτά τα δοχεία συνήθως μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο. Έτσι όπως είναι λοιπόν τα βάζουμε στην πρέσα και σφίγγουμε τα παξιμάδια στις ντίζες. Όσο πιέζετε θα βγάζει υγρά και κάθε τόσο θα σφίγγουμε περισσότερο τα παξιμάδια μέχρι να γίνει το τυράκι μας όσο σκληρό θέλουμε.

Άντε και καλά τυριά!

:)