19.01.2010 - Updated 19.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 19 ΣΧΟΛΙΑ

Ας δούμε τα βασικά υλικά που χρειάζετε να αγοράσει κάποιος για να ξεκινήσει να ασχολείται με το ελεύθερο σχέδιο.

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη ζωγραφική ως χόμπυ, σίγουρα θα πρέπει να ασχοληθείτε με το ελεύθερο σχέδιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ουσιαστικά το ελεύθερο σχέδιο δε μας αφήνει ποτέ, είναι το α και το ω πάντοτε, είτε στα στάδια της αρχικής εκμάθησης είτε αργότερα ως εξάσκηση.

Ας δούμε λοιπόν τι χρειάζετε κάποιος για να ξεκινήσει με το ελεύθερο σχέδιο:

Μολύβια

Τα μολύβια χωρίζονται σε μαλακά και σκληρά. Τα μαλακά συνήθως έχουν το σύμβολο Β ενώ τα σκληρά το σύμβολο Η.  Το πιο γνωστό γνωστό μολύβι μάλλον είναι το ΗΒ όπου είναι μέσης σκληρότητας ουσιαστικά.

Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός που συνοδεύει το γράμμα Η ή Β τόσο πιο σκληρό ή μαλακό είναι αντίστοιχα. Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα σκληρά μολύβια έχουν πιο απαλούς γκρίζους τόνους ενώ τα μαλακά μολύβια πιο σκούρους τόνους.

Έτσι μια συλλογή από μολύβια είναι χρήσιμη για να ολοκληρώσουμε ευκολότερα κάποιο σχέδιο μας. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε τη συλλογή των μολυβιών σας αγοράζοντας τα εξής μολύβια: 4Η , 2Η, ΗΒ, 2Β, 4Β

Σβήστρες – Γομολάστιχες

Ξεχάστε τις παιδικές σβήστρες φυσικά, δε μας κάνουν. Προτιμήστε λευκές σβήστρες καλής ποιότητας. Προσωπικά έχω καταλήξει σε δύο είδη και δεν τις αλλάζω.

  • Η πρώτη είναι μεν λευκή σβήστρα αλλά είναι σε μορφή μολυβιού. Είναι ακριβότερη από τις συνηθισμένες σβήστρες αλλά βολεύει πάρα πολύ.
  • Η δεύτερη σβήστρα που χρησιμοποιώ είναι μάλλον άγνωστη  σε όσους δεν ασχολούνται με το σχέδιο και τη ζωγραφική. Συνήθως την ονομάζουν ψωμάκι ή ζυμαράκι και είναι απαραίτητη όταν σχεδιάζετε με κάρβουνο. Φυσικά βολεύει ιδιαίτερα και στα σχέδια με μολύβι μια και μπορείς να την πλάσεις σαν πλαστελίνη για να σβήσεις κάποιο ιδιαίτερο σημείο ή για να απαλύνεις τη σκίαση και να δώσεις περισσότερο φως.

Ξύστρα – Κοπίδι

Αν ήμουν αυστηρή θα σας έλεγα να ξεχάσετε τις ξύστρες και να τις κάνετε δώρο σε παιδιά γιατί απο εδώ και πέρα θα ξύνετε τα μολύβια σας με ένα κοπίδι. Παρόλο που είμαι συνηθισμένη να ξύνω τα μολύβια μου με κοπίδι, κάποιες φορές, ειδικά όταν σχεδιάζω σε μικρές διαστάσεις  με βολεύουν οι ξύστρες για τα μολύβια μου.

Μπλοκ – χαρτιά – sκetchbook

  • Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά μπλοκ ελεύθερου σχεδίου διαφόρων ποιοτήτων και βαρους. Επιλέξτε αυτό που σας βολεύει περισσότερο και προς θεού μην αγοράσετε μπλοκ ακουαρέλας, δε μας κάνει.
  • Αν σκοπεύετε να δώσετε κάπου εξετάσεις μάλλον θα χρειαστεί να σχεδιάζετε σε χαρτιά μεγαλύτερων διαστάσεων, συνήθως 50χ70. Υπάρχουν μεμονωμένα φύλλα στα εξειδικευμένα καταστήματα με είδη ζωγραφικής.
  • Κάτι που έχω λατρέψει το τελευταίο διάστημα είναι τα sketchbook. Όταν πρωτοξεκίνησα με το ελεύθερο σχέδιο δεν θυμάμαι να κυκλοφορούσαν. Τώρα μπορείτε να τα βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα ζωγραφικής, χωρίς να είμαι σίγουρη όμως πως μπορείτε να τα βρείτε σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για φύλλα δεμένα σε βιβλίο με εξώφυλλο δερματίνης συνήθως και είναι αρκετά διαδεδομένα στο εξωτερικό.

Καβαλέτο

Παλιότερα τα καβαλέτα ήταν πολύ ακριβά. Τελεία. Πλέον μπορείτε να βρείτε καβαλέτα σε καλύτερες τιμές και πολλές φορές σε προσφορές πολυκαταστημάτων. Πιθανότατα θα χρειαστείτε και ένα κομμάτι λεπτό ξύλο για να στερεώνετε τα χαρτιά σας με κλιπς. Συνήθως υπάρχουν στα εξειδικευμένα καταστήματα σε πολύ χαμηλές τιμές (π.χ. 2-3 ευρώ).

Αν δε σκοπεύετε να σχεδιάζετε μόνοι σας αλλά σε κάποιο τμήμα δήμου ή σχολής τότε μπορεί να μη χρειαστείτε καβαλέτο γιατί συνήθως υπάρχουν διαθέσιμα εκεί. Αν συνεχίσετε όμως, κάποια στιγμή θα το χρειαστείτε.

Βελόνα

Δε κοστίζει περισσότερο από μισό ευρώ όμως θα πρέπει να σας δείξει κάποιος τη χρήση της. Αγοράστε την αν σας το ζητήσει κάποιος δάσκαλος ή καταλάβετε το λόγο ύπαρξης της μέσω κάποιου βιβλίου ή βίντεο.

Φιξατίφ

Το χρησιμοποιούμε αφού τελειώσουμε το σχέδιο μας για να “στερεωθούν” οι σκιάσεις μας επάνω στο χαρτί. Θα το βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα σε μορφή σπρέυ και με κόστος 5-8 ευρώ. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε μια λακ μαλλιών.

Αυτά είναι όσα μπορώ να σκεφτώ κοιτάζοντας όσα χρησιμοποιώ γύρω μου, ελπίζω οτι δεν έχω ξεχάσει κάτι. Σαφέστατα έχουν ένα αξιόλογο κόστος αν τα αγοράσετε όλα μαζί οπότε ξεκινήστε να τα προμηθεύεστε σιγά σιγά.