19.11.2008 - Updated 19.11.2014 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Ένας από τους πιο παλιούς τρόπους διατήρησης τροφών είναι η αποξήρανση.

Ας μη ξεχνάμε πως στα παλαιότερα χρόνια δεν υπήρχαν οι πολυτέλειες του σήμερα και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν διάφορους τρόπους για να συντηρήσουν τις τροφές τους για μεγαλύτερο διάστημα.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως, οι άνθρωποι έπαψαν να χρησιμοποιούν όλες εκείνες τις τεχνικές και άρχισαν να ξεχνιούνται.

Τα αποξηραμένα μήλα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως τροφή ή ως διακόσμηση σε διάφορες χειμωνιάτικες και χριστουγεννιάτικες συνθέσεις. Αν τα τοποθετήσετε σε κάποιο βάζο μπορούν να διατηρηθούν για πέντε με έξι μήνες.

Υπάρχουν δυο εύκολοι τρόποι για να ξεράνεται μήλα

  • ο ένας είναι να τα κρεμάσετε από ένα σκοινί και να τα αφήσετε να στεγνώσουν μόνα τους
  • ο δεύτερος είναι να τα βάλετε απλωμένα σε λαδόκολλα μέσα στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για μερικές ώρες.

Προσωπικά επειδή χρησιμοποιώ σόμπα ακόμα για θέρμανση, προτιμώ τον πρώτο μια και μπορώ να κρεμάσω το σκοινί με τα μήλα πάνω από τη σόμπα για να έχω γρηγορότερα αποτελέσματα.

Το αν θα ξεφλουδίσετε τα μήλα ή όχι είναι δικό σας θέμα. Αυτή τη φορά προτίμησα να ξεφλουδίσω τα μήλα μου. Στη συνέχεια κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες (αφαιρείτε το κεντρικό τμήμα με τους σπόρους και το κοτσάνι φυσικά) και τα βάζετε σε μια λεκανίτσα που έχετε νερό με στημένο λεμόνι. Το λεμόνι τα βοηθά να μη μαυρίσουν πολύ, οπότε καλό είναι να μη παρακάμψετε αυτό το στάδιο.

Απο εκεί και πέρα συνεχίζετε ανάλογα με τον τρόπο που έχετε επιλέξει. Αν είναι ο πρώτος, περνάτε τις ροδέλες των μήλων σε ένα βαμβακερό σκοινί και τα κρεμάτε από κάπου μέχρι να στεγνώσουν. Αν είναι ο δεύτερος τα απλώνετε στη λαδόκολλα και τα βάζετε στο φούρνο χωρίς να ξεχνάτε να τα γυρίζετε ανα διαστήματα για να στεγνώσουν και από τις δυο πλευρές.

Στο εξωτερικό κυκλοφορούν ειδικά μηχανήματα για να αποξηραίνεις φρούτα, αλλά εδώ δεν έχω βρει κάτι αντίστοιχο μέχρι τώρα.