Εβδομάδα οργάνωσης αρχείων ηλεκτρονικού υπολογιστή

Αν είστε σαν εμένα παίζει να επικρατεί πανδαιμόνιο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας από όλα αυτά τα αρχεία που κατεβάζετε

SheBlogs.EU από - Τελευταία ενημέρωση: 23.09.2013

Και μόνο η σκέψη σας φρικάρει ε; ξέρω είναι λίγο τρομακτικό ακόμα και να το σκέφτεσαι αν επικρατεί ο κακός χαμός στα αρχεία του υπολογιστή σου.

Ξέρεις… όλα εκείνα τα ενδιαφέροντα που βρίσκεις και κατεβάζεις κατά καιρούς και απόθηκεύονται σε 2-3 φακέλους ανάλογα με τα προγράμματα και τους browser που χρησιμοποιείς.

Και πόσες φορές δεν είπες “θα το δώ μετά” ή “θα το δω αύριο” και έμεινε εκείνο το έρμο το ζιπάκι να περιμένει κανένα τρίμηνο ανέγγιχτο στη θέση του και εσύ ούτε θυμάσαι καν την ύπαρξη του.

Άλλες φορές πάλι κατεβάζουμε κάτι που το χρειαζόμαστε άμεσα αλλά μετά ξεχνάμε να το διαγράψουμε και μένει κι αυτό κανέναν χρόνο ανάμεσα στα αρχεία μας.

Και οι φωτογραφίες; εκεί να δεις χαμό, ειδικά άμα βγάζουμε 2-3 κάθε φορά για να διαλέξουμε μετά την καλύτερη που θα κρατήσουμε αλλά ξεχνάμε ή δε βρίσκουμε το χρόνο να το κάνουμε.

Θα μπορούσα να συνεχίζω για ώρα αλλά δεν έχει νόημα, καθένας μας χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή με διαφορετικό τρόπο και λίγο ως πολύ έχει τα ευαίσθητα ανοργάνωτα σημεία του.

Κάποια στιγμή όμως πρέπει να πάρουμε την μεγάλη απόφαση και να ξεκινήσουμε γενική εκκαθάριση και τακτοποίηση όλων αυτών των αρχείων, να κρατήσουμε τα χρήσιμα, να τα οργανώσουμε τακτοποιημένα στους κατάλληλους φακέλους και να διαγράψουμε όλα αυτά τα άχρηστα που αδίκως πιάνουν χώρο στον υπολογιστή μας.

Οπότε λέω να θεσπίσουμε μια εβδομάδα που θα αφιερώσουμε στην οργάνωση των αρχείων μας. Λίγο λίγο κάθε μέρα, θα τα ανοίγουμε ένα ένα να δούμε τι έχουν και αναλόγως θα τα τακτοποιούμε ή θα τα διαγράφουμε.

Ξέρω είναι απέραντα βαρετή διαδικασία αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει πριν μας πνίξουν όλα αυτά τα αρχεία.

3 responses to “Εβδομάδα οργάνωσης αρχείων ηλεκτρονικού υπολογιστή”

 1. Kos says:

  Πολύ χρήσιμες εφαρμογές online backup και συγχρονισμού αρχείων:

  1) Dropbox: https://db.tt/99tTErw

  2) Copy: https://copy.com/?r=Wze1Qh

 2. cghera says:

  Αναλόγως browser και λειτουργικού συστήματος υπάρχουν και plugins ή εφαρμογές ή για πιο δυνατούς scripts, τα οποία αποθηκεύουν τα κατεβασμένα αρχεία σε φακέλους με διάφορα κριτήρια (π.χ. είδος αρχείου, ημερομηνία κλπ). Μια πρόταση που κάνω εγώ είναι να σώζετε πάντα τα κατεβασμένα αρχεία στον ίδιο φάκελο ασχέτως προγράμματος που χρησιμοποιείτε (διότι πολλοί παίζουν με πάνω από ένα). Σχεδόν όλοι οι φυλλομετρητές εμφανίζουν λίστα με τα κατεβασμένα αρχεία που μπορείτε να διαγράψετε απευθείας από εκεί αν είναι άχρηστα, ή να βρείτε που έχουν σωθεί. Επίσης με μία απλή ταξινόμηση ανα τύπο αρχείου μπορείτε να βρείτε και να μεταφέρετε σε φακέλους όλα τα PDF π.χ. ή τα powerpoints κ.λπ.
  Χρησιμοποιήστε ένα φάκελο για όλη τη δομή των αρχείων σας (π.χ. Εγγραφα) στον οποίο θα έχετε υποφακέλους κατηγοριών, projects κλπ. Ετσι και πιο εύκολα θα παίρνετε backup τα δικά σας αρχεία, και δεν θα τα ψάχνετε σε όλο τον δίσκο σκόρπια.

 3. Say NO to Dropbox says:

  Βλέπω ότιο προτάθηκε το Dropbox για online backup αρχείων… Ως επαγγελματίας στον τομέα της πληροφορικής εδώ και 20 χρόνια, συμβουλεύω να μείνετε μακριά από Dropbox και από οποιοδήποτε “online” σύστημα backup αρχείων, εκτός αν θέλετε να βγουν στη φόρα του Internet όλα τα αρχεία σας…

  Το παιλό, κλασσικό και παραδοσιακό backup των αρχείων σε ένα εξωτερικό σκληρό USB (που μπορεί να είναι και κρυπτογραφημένος), είναι ό,τι καλύτερο και ασφαλέστερο έχετε να κάνετε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *