22.04.2009 - Updated 16.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 3 ΣΧΟΛΙΑ

Θα θεσπιστεί Ειδικός Ποινικός Κώδικας για την προστασία των ζώων που θα επιβάλλει κυρίως οικονομικές ποινές σε όσους κακοποιούν η θανατώνουν σκοπίμως ζώα

Μια σειρα μέτρων στήριξης για την προστασία των ζώων σκέφτεραι να εφαρμόσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης με στόχο την βελτίωση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

wildcat

Photographer: law_keven

Για τη θέσπιση Ειδικού Ποινικού Κώδικα για την προστασία των ζώων που θα επιβάλλει κυρίως οικονομικές ποινές σε όσους κακοποιούν η θανατώνουν σκοπίμως ζώα ο κ. Χατζηγάκης ξεκίνησε ένα κύκλο επαφών με εκπροσώπους 200 φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων.

Ο κ. Σ. Χατζηγάκης τόνισε ότι: “Η φιλοσοφία της όλης πρωτοβουλίας είναι ότι μία χώρα όπως η δική μας που έχει δώσει τα φώτα του πολιτισμού στην ανθρωπότητα δεν μπορεί να υστερεί σε τέτοιου είδους ζητήματα.
Η κακοποίηση των ζώων δεν πρέπει να απαγορεύεται επειδή το επιβάλλουν οι νόμοι, αλλά γιατί οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν διαφορετικά το όλο θέμα. Τα ζώα είναι έξυπνα, έχουν συναισθήματα και επιπλέον αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα σήμερα που η εξόντωση των ζώων από τον άνθρωπο σε όλο τον πλανήτη για αναζήτηση ζωτικού χώρου έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση αρκετών ειδών. Ένας κόσμος χωρίς τα ζώα θα είναι ένας άδειος κόσμος

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε και το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που απασχολεί τους περισσότερους Δήμους της χώρας, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί, αν και προβλέπονται από τον νόμο, οι κατάλληλοι χώροι για την προσωρινή φύλαξη και στείρωση των ζώων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να περιφέρονται σκελετωμένα στους δρόμους, να κακοποιούνται η να γίνονται θύματα τροχαίων.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων και συλλόγων ζήτησαν να γίνει υποχρεωτική η σήμανση των ζώων συντροφιάς, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα της εγκατάλειψής τους.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της μεταφοράς και μετακίνησης των ζώων που γίνονται συνήθως κάτω από συνθήκες που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας.(Ώρες ταλαιπωρίας των ζώων που μετακινούνται σε ασφυκτικά γεμάτα καμιόνια χωρίς στάση για ξεκούραση και πολλά από αυτά πεθαίνουν μόλις φτάνουν στον προορισμό τους). Για το θέμα αυτό κινητοποιείται και η Ε.Ε. η οποία με οδηγίες της καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν καλύτερες συνθήκες κατά την μετακίνηση των ζώων.

Το θέμα των τσίρκο στα οποία υπάρχουν άγρια ζώα και περιφέρονται από χώρα σε χώρα κάτω από άθλιες συνθήκες με μοναδικό στόχο να αποτελέσουν θέαμα. Ήδη, αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν απαγορεύσει την διέλευση από τις περιοχές τους τσίρκο που φιλοξενούν άγρια ζώα και ανάλογο αίτημα υπάρχει και από τους συλλόγους και τα σωματεία στην χώρα μας.

Οι συναντήσεις με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων που ασχολούνται με ζώα θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να οργανωθεί καλύτερα ο αναμενόμενος Ειδικός Ποινικός Κώδικας για την προστασία των ζώων.

ΣΚΕΨΗ: Καλά και άγια όλα αυτά, όμως δε βλέπουμε να έγινε αναφορά στη λέξη “κυνήγι” και στην απαγόρευση του, πιθανότατα όμως αυτό είναι κάτι διαφορετικό στο μυαλό του κ. Χατζηγάκη και κοστίζει σε ψήφους.