16.03.2010 - Updated 11.11.2014 - SheBlogsTeam

Πόσο κοστίζει η τέχνη σε μια εποχή ακρίβειας; είναι τελικά η ψυχαγωγία για όλους ή είναι μόνο για τους έχοντες;

Υπάρχουν πολλές μορφές ψυχαγωγίαςανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητα του καθενός. Όπως και νάχει, η ψυχαγωγία είναι αναγκαία για την αναζωογόνηση όλων μας.

Πώς έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες; «Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος (=χωρίς ξεκούραση, ανάπαυση)». Όλοι δίνουμε τα πάντα στις υποχρεώσεις μας, τρέχουμε να προλάβουμε, να ανταποκριθούμε σε όλα, να είμαστε όσο περισσότερο τέλειοι γίνεται. Δεν γίνεται αυτό χωρίς ψυχικό κόστος. Ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν την καθημερινή υποχρέωση να πηγαίνουν στη δουλειά, έχουν ανάγκη ψυχαγωγίας για να ανανεώσουν τη διάθεσή τους. Η ρουτίνα διαλύει.

Πώς λοιπόν μπορούμε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας; Μόνον μέσα από την ψυχαγωγία.

Δε θα μιλήσουμε για τις πολυδάπανες νυχτερινές εξόδους σε μουσικές σκηνές και κέντρα με ηχηρά ονόματα και παρεμφερείς πολυδιαφημισμένους και εντυπωσιακούς χώρους. Αυτά είναι διασκεδάσεις που δεν απευθύνονται σε όλους και δεν ταιριάζουν σε όλους. Δεν είναι μόνον απαγορευτικές οι τιμές για το μέσο βαλάντιο, είναι και η αισθητική του πράγματος προβληματική. Μπουζουκομάγαζα,
κλάμπ και σκυλάδικα παντός είδους έχουν άλλους αποδέκτες. Άρα, είναι εκτός των ενδιαφερόντων μας.

Η ψυχαγωγία που με αφορά είναι άλλου είδους αλλά εξακολουθεί να είναι ένας τομέας προβληματικός και για μένα και για πολλούς άλλους, όπως μπορώ να συμπεράνω.

Ας ξεκινήσουμε από το θέατρο, τις μουσικές παραστάσεις και τον
κινηματογράφο. Αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι τα αγαπούν. Τι καλύτερο, ποια μεγαλύτερη απόλαυση από το να
παρακολουθήσει κανείς ένα αξιόλογο θεατρικό έργο, να πάει σε μια μουσική παράσταση, να δει έστω μια ταινία ποιότητας. Είναι αυτά στη διάθεση όλων; Όχι βέβαια. Το κόστος είναι απαγορευτικό.

Βεβαίως οι παραστάσεις κοστίζουν να ανέβουν και να είναι ποιοτικές. Οι
ηθοποιοί και οι υπόλοιποι συντελεστές πρέπει να πληρωθούν. Οι μουσικοί
κουράζονται, οι χώροι έχουν έξοδα λειτουργίας, η διαφήμιση ανεβάζει τα έξοδα κλπ. κλπ. Η τέχνη στοιχίζει.

Είμαι φιλότεχνη αλλά σε πολλές παραστάσεις δεν πήγα για οικονομικούς
λόγους και απείχα από πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες στο μέγαρο μουσικής, αν και «καιγόμουν» να πάω

Για σκεφτείτε όμως; Ένα θεατρικό έργο θα δει κανείς στη διάρκεια μιας σαιζόν; Ή μήπως, αν είναι θεατρόφιλος, θα δει πέντε έξι, ίσως και περισσότερα έργα; Και ταινίες πόσες θα δει από όσες κυκλοφορούν; Και πόσοι πηγαίνουμε μόνοι; Αν από μια οικογένεια πάνε δύο τουλάχιστον άτομα στο θέατρο, πόσα είναι τα έξοδα κάθε φορά; Τι αντιπροσωπεύει αυτό σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα; Δεν ξέρω και πολλούς που να βγάζουν μεροκάματο πάνω από το κόστος δύο εισιτηρίων. Όταν υπάρχουν υποχρεώσεις που δεν παίρνουν αναβολή, την ψυχαγωγία θα κόψει κανείς, όχι το φαγητό, ούτε τη θέρμανση, ούτε το φροντιστήριο, ούτε ακόμα και τον κινηματογράφο των παιδιών. Τη δική του όμως θα την κόψει εξ ανάγκης.

Εκτός κι αν η τέχνη δεν απευθύνεται σε όλους και απευθύνεται μόνον στους έχοντες.

Είμαι φιλότεχνη αλλά σε πολλές παραστάσεις δεν πήγα για οικονομικούς
λόγους και απείχα από πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες στο μέγαρο μουσικής, αν και «καιγόμουν» να πάω. Είδα βέβαια ότι κάποιο θέατρο μείωσε τις τιμές του αλλά πάλι αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν
πρέπει όλα τα θέατρα να το καταλάβουν και να περιοριστούν στα έσοδα τους, αντί να κατεβάζουν παραστάσεις; Δεν θα υποστηρίξουν οι φιλότεχνοι τέτοιες ενέργειες;

Έπειτα, λάβετε υπόψη σας και διάφορους άλλους κοινωνικούς παράγοντες. Βάλτε ειδικά μειωμένο εισιτήριο σε πολύτεκνους
και τρίτεκνους, σε ηλικιωμένους και εφήβους. (Το φοιτητικό δεν ισχύει στην περίπτωσή των τελευταίων). Κατεβείτε ακόμα και κάτω από την τιμή της λαϊκής σε όλες τις παραστάσεις. Με όσα γίνονται, ακόμα και αυτό δύσκολο είναι. Είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσετε αυτές τις ομάδες, γιατί μόνον έτσι θα ανταποκριθούν με αυξημένη συμμετοχή.

Δε λένε πως η Τέχνη θέλει θυσίες; Ε, λοιπόν, κάντε τες. Όλοι θα κερδίσουμε απ’ αυτές.

Το κείμενο μας το έστειλε η αναγνώστρια του SheBlogs Χρυσούλα ΧΑΔ.