13.07.2017 - Updated 30.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Θες να πάρεις κατοικίδιο ε; Χαζεύεις τα σκυλάκια και τα γατάκια κάθε τόσο και λιώνεις ε; Τσέκαρε τη λίστα μου πριν κάνεις το μεγάλο βήμα για να δεις αν μπορείς να το κάνεις

Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι για τους οποίους θα σου πρότεινα να υιοθετήσεις ένα ζωάκι. Άλλωστε είχα κατοικίδιο σχεδόν σε όλη την ενήλικη ζωή μου και ξέρω πόσο όμορφες στιγμές, αγάπη και συντροφιά μπορεί να σου χαρίσει.

Υπάρχουν όμως και λόγοι για τους οποίους δε θα έπρεπε να πάρεις κατοικίδιο ακόμη κι αν έχεις τις καλύτερες προθέσεις. Ας τους δούμε αναλυτικά ώστε να τους σκεφτείτε πιο σοβαρά. Φυσικά σε αυτούς τους λόγους δεν περιλαμβάνεται το κόστος αγοράς του κατοικίδιου γιατί θέλω να πιστεύω ότι είσαστε αρκετά ευαισθητοποιημένα άτομα ώστε να πάρετε κάποιο αδέσποτο που είναι δωρεάν και όσο να’ ναι αφθονούν στη χώρα μας.

1. Το κόστος συντήρησης του κατοικίδιου

Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά που θα έδινες αποφάγια σε ένα κατοικίδιο, θέλουν ειδικές τροφές που δεν είναι ιδιαίτερα φτηνές. Σε περίπτωση δε, που αρρωστήσουν, το κόστος της ημερήσιας διατροφής τους μπορεί να ξεπερνάει και αυτό της οικογενείας σου.  Ας είμαστε ειλικρινείς, τα πράγματα έχουν σφίξει αρκετά στα οικονομικά μας τα τελευταία χρόνια και δεν μας περισσεύουν χρήματα για ένα κατοικίδιο.  Καμιά φορά βλέπω τις δακρύβρεχτες ανακοινώσεις στο Facebook για ζωάκια που “το μόνο που ζητούν είναι μια ζεστή γωνίτσα στο σπίτι σου” και χαμογελάω γιατί ξέρω πως άπαξ και γίνεις κάτοχος του κατοικίδιου οι ίδιοι άνθρωποι θα πέσουν να σε φάνε αν καταλάβουν πως το ταΐζεις φτηνοτροφές.

Η άμμος επίσης έχει ένα άλφα κόστος . Και βάρος επίσης.  Αν δεν έχεις αυτοκίνητο ή σουπερμάρκετ κοντά την έκατσες και εσύ και η μέση σου. Κάποια pet-shop σου φέρνουν στο σπίτι αλλά δεν έχουν και τις φτηνότερες μάρκες. Θα χρειαστείς επίσης αμμολεκάνη, κολάρα, κλουβί μεταφοράς κλπ που ας πούμε ότι έχουν ένα αρχικό συνολικό κόστος κάπου στα 40 με 50 ευρώ.

2. Το κόστος στον κτηνίατρο

Το κόστος στον κτηνιάτρου το χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες. Το γνωστό και το άγνωστο. Σαν τα αρχαία στο σχολείο ένα πράμα.

Το γνωστό κόστος αφορά την αρχική αποπαρασίτωση, τα πρώτα εμβόλια, το κόστος της στείρωσης, το κόστος του τσιπ που σιγά σιγά γίνεται υποχρεωτικό και στις γάτες, τις μηνιαίες αμπούλες που θα χρειαστείς και το ετήσιο εμβόλιο. Πριν να πάρεις κατοικίδιο λοιπόν, πέρνα μια βόλτα από ένα κτηνιατρείο και μάθε τιμές για όλα αυτά ώστε να αποφασίσεις αν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά ή όχι. Ξέρω νεαρό άτομο, που αφού πήρε το κατοικίδιο, έμαθε τις τιμές και σχεδόν έκλαιγε γιατί δε μπορούσε να τα πληρώσει.

Εδώ θα πρέπει να σου πω, ότι τα άτομα που ας πούμε αναλαμβάνουν να προωθήσουν αδέσποτα δεν έχουν σωστή εικόνα του κόστους γιατί έχουν ειδικές, πολύ χαμηλότερες τιμές για τα αδέσποτα. Έτσι για αυτούς για παράδειγμα, μια στείρωση μπορεί να κοστίζει 30 ψωροευρώ και για εσένα να κοστίζει 150 με 200 ευρώ.

Το άγνωστο κόστος αφορά οτιδήποτε συμβεί, οποτεδήποτε συμβεί. Δυστυχώς τα κατοικίδια δεν έχουν ΙΚΑ (ή ΕΦΚΑ) αν προτιμάτε. Και οι κτηνίατροι πληρώνονται. Άμεσα. Και το κόστος δεν είναι μικρό. Κι όταν λέω ότι δεν είναι μικρό, εννοώ ότι δε θα ήταν μικρό ούτε καν αν αφορούσε τη δική σας υγεία. Και τα κατοικίδια είναι ζωντανά πλάσματα που παθαίνουν πράγματα σχεδόν όσο συχνά παθαίνουν και οι άνθρωποι.  Μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστείτε 200-300 ευρώ στα ξεκάρφωτα κι αυτό δεν έχει καν σχέση με την ηλικία του ζώου, στο πρώτο τα χρειάστηκα στα δώδεκα του, στο δεύτερο όταν ήταν ενός έτους. Επίσης αν χρειαστεί να παραμείνει στην κλινική για παρακολούθηση, χρεώνεται έξτρα.

Τέλος πρέπει να σας πω ότι οι φιλόζωοι βοηθάνε στην ανάγκη μέσω εράνων στο Facebook αν το χειριστείς σωστά, αν δε το χειριστείς σωστά μπορεί να οδηγήσει και σε καταγγελία για παραμέληση ζώου και να φτάσεις στα δικαστήρια γιατί μπορεί εσύ να μην έχεις ούτε να φας αλλά για το κατοικίδιο θα έπρεπε να κόψεις το λαιμό σου να τα βρεις σύμφωνα με τη λογική τους. Δε κρίνω, απλά αναφέρω πως έχουν τα πράγματα ώστε να γνωρίζεις πως θα το χειριστείς.

[xorinside]

3. Το pet-sitting και οι διακοπές σου

Πρέπει να καταλάβεις πως στην περίπτωση που αποφασίσεις να πάρεις κατοικίδιο, μοιάζει ας πούμε  σαν να υιοθετείς ένα μωρό που δε πρόκειται να μεγαλώσει ποτέ ώστε να γίνει αυτόνομο. Δε μπορείς να σηκώνεσαι και να φεύγεις όποτε σου καπνίσει χωρίς να φροντίσεις να υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει το ζώο για όσο διάστημα θα λείπεις.  Άλλες φορές μπορεί να υπάρχουν τα άτομα που θα αναλάβουν στον κύκλο σου, άλλες πάλι όχι. Κι αν δεν υπάρχουν θα πρέπει να πληρώσεις pet-hotel ή να το πάρεις μαζί σου αν αυτό είναι δυνατό. Κάπου εδώ να πω ότι αν δεν έχεις αυτοκίνητο καλά θα ήταν να αρκεστείς σε ένα μόνο και μάλιστα μικρόσωμο κατοικίδιο. Γιατί θα το κουβαλάς. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα πράγματα. Οπότε αν δεν έχεις κάποιον να το φροντίσει, δεν έχεις χρήματα για pet-hotel και δε μπορείς να το κουβαλήσεις εγκλωβίζεσαι και δε μπορείς να πας πουθενά.

[xorinside]

4. Οι φίλοι και οι ερωτικοί σύντροφοι

Το ότι εσύ αποφάσισες να πάρεις κατοικίδιο και είσαι μέσα στην τρελή χαρά δε σημαίνει και πολλά για το φιλικό σου περιβάλλον αν δε μπορούν τα ζώα στο σπίτι, σιχαίνονται τις τρίχες ή έχουν αλλεργίες. Θα μου πεις, είναι σπίτι σου κι ότι θέλεις κάνεις και θα σου πω ότι έχεις δίκιο αλλά μη γκρινιάξεις αν ξαφνικά αραιώσουν οι επισκέψεις των φίλων σου. Κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του κι αυτό δε σημαίνει πως  είναι κακός άνθρωπος ή δεν ήταν καλός φίλος, απλά δε μπορεί τα κατοικίδια. Κι όσο αφορά τους ερωτικούς συντρόφους εκεί τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα αν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Υπάρχει η πιθανότητα να χάσεις τον έρωτα της ζωής σου επειδή έχεις κατοικίδιο ή να μη δημιουργηθούν διάφορες σχέσεις για τον ίδιο λόγο.  Γιατί τα ζωάκια μας ανεβαίνουν στο κρεβάτι μας είτε το θέλουμε είτε όχι και δεν ανέχονται όλοι τις τρίχες των ζώων στο κρεβάτι τους. Μόνο να ξέρατε πόσοι κάνουν σεξ στο κρεβάτι με το κατοικίδιο στα πόδια τους που αρνείται πεισματικά να φύγει.

5. Οι ζημιές κ.λ.π

Γενικά οι ζημιές είναι πρόβλημα αλλά αντικειμενικά μαθαίνεις να λειτουργείς διαφορετικά, κάνεις ότι δε βλέπεις και δε σε νοιάζει γιατί υπερτερεί η αγάπη του κατοικίδιου σου και στο τέλος αναγκάζεσαι να συνηθίσεις. Δε μπορείς να αφήνεις φαγητά οπουδήποτε γιατί το κατοικίδιο σου θα βρει τον τρόπο να τα πλησιάσει. Θα σου λερώσει, θα σου ρίξει τα σκουπίδια, θα σου σπάσει πράγματα, θα σου σκίσει πράγματα, θα σου γρατσουνίσει έπιπλα, θα σου ρίξει ενδεχομένως το χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα σε ξυπνάει μεταμεσονύχτια γιατί έτσι, κλπ. Συνήθισε το, δε ζεις πλέον μόνος. Το κάθε ζώο φυσικά είναι διαφορετικό και λειτουργεί διαφορετικά αλλά εγώ για παράδειγμα επί 20 χρόνια άλλαζα κουρτίνες 3 φορές το χρόνο και το μισό χρονικό διάστημα απλά έκανα ότι δεν έβλεπα πως είναι ξεσκισμένες.

6. Η στεναχώρια, το άγχος, η αγωνία, οι ενοχές και η θλίψη

Έρχεται κάποια στιγμή ή μάλλον πολλές στιγμές που τα κατοικίδια μας αρρωσταίνουν. Κι εκτός από το θέμα κόστους που ανέφερα παραπάνω, είναι και η στεναχώρια αν πάθουν κάτι, το άγχος αν θα καταφέρεις να τα βοηθήσεις, οι ενοχές για το αν έκανες κάποιο λάθος, η αγωνία αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Και όλο αυτό δεν είναι απλό να το διαχειριστείς αν δεν είσαι αναίσθητος άνθρωπος. Γίνονται μέλη της οικογενείας σου, σύντροφοι σου, κολλητοί σου, είσαι υπεύθυνος για αυτά ως το τέλος της ζωής τους, εξαρτώνται από σένα.  Μόνο αν το έχεις ζήσει μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ, αλλιώς απλά υποψιάζεσαι.

Σκέψου καλά πριν πάρεις κατοικίδιο

Δεν είναι δώρο, δεν είναι παιχνίδι, δε καλύπτει τα κενά μας. Είναι ζωντανός οργανισμός και είμαστε υπεύθυνοι για αυτό ως το τέλος της ζωής του. Προσωπικά, 20 χρόνια μετά, δύο κατοικίδια μετά, είμαι εντελώς σίγουρη πως έκλεισα αυτό το κεφάλαιο για τα καλά και δεν έχω τη δύναμη ή την αντοχή να αποκτήσω ξανά κατοικίδιο. Κι αυτό είναι ότι πιο υπεύθυνο μπορώ να σκεφτώ.  Η ζωή μας άλλωστε είναι ένα βιβλίο, άλλα κεφάλαια ανοίγουν και άλλα κλείνουν.