9.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Ζούμε για να αγοράζουμε, παραδεχτείτε το! Και μετά ελάτε να σας πω ένα έξυπνο κόλπο για να αποφεύγετε τις άσκοπες αγορές και να γλυτώνετε χρήματα

Θέλεις να σου πω που ξοδεύονται τα περισσότερα χρήματα σου; στις άσκοπες αγορές που κάνουμε καθημερινά. Αν διαφωνείς πιάσε μολύβι και χαρτί και άρχισε να καταγράφεις όλα σου τα έξοδα για τον επόμενο μήνα. Ακόμη κι αν αυτό αφορά μια τσίχλα. Κι ίσως να σου ακούγεται αστείο που σου λέω να βάλεις στα έξοδα σου το κόστος μιας τσίχλας αλλά δεν είναι. Εφόσον πληρώνεις για την τσίχλα θεωρείται έξοδο.

Φυσικά το ζόρι μας δεν είναι η τσίχλα. Εντάξει τόσο τραγικοί δε θα μπορούσαμε να είμαστε. Όλα έχουν κι ένα όριο. Το θέμα όμως είναι πως σπαταλούμε χρήματα συνεχώς σε μικροπράγματα χωρίς να τα υπολογίζουμε, γιατί τα θεωρούμε φτηνά. Μετά, μένουμε με άδειο πορτοφόλι κι αναρωτιόμαστε που στο καλό ξοδέψαμε τα χρήματα μας.

Όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί με τα έξοδα για άσκοπες αγορές. Σε πολλές οικογένειες δουλεύει μόνο ένας και δεν είμαστε για άσκοπες αγορές. Το κόλπο που θα σας πω, μπορείτε να αρχίσετε να το μαθαίνετε και στα παιδιά σας αν θα πετύχει με σας. Όχι ότι θα είναι εύκολο, αλλά κάποιοι μπορεί να το καταφέρετε. Κι αν όχι, τουλάχιστον θα το έχετε προσπαθήσει.

Σκέψου τρεις φορές πριν αγοράσεις!

Την τακτική που ακολουθώ ή τουλάχιστον που προσπαθώ να ακολουθώ τις περισσότερες φορές, την ονόμασα “Σκέψου τρεις φορές πριν αγοράσεις”. Θα μπορούσα να πω ότι έχει ένα ποσοστό επιτυχίας 80%. Άνθρωποι είμαστε, αδυναμίες έχουμε, δε γίνεται να ζούμε συνέχεια με την πίεση και τη στέρηση. Οπότε θεωρώ πως ένα ποσοστό επιτυχίας 80% είναι ιδανικό. Φαντάσου πόσα χρήματα μπορείς να γλυτώσεις αν καταφέρνεις να κατευνάσεις την καταναλωτική σου επιθυμία 8 στις 10 φορές. Ακούγεται τέλειο. Και είναι κιόλας.

Πως εφαρμόζω το κόλπο “Σκέψου τρεις φορές πριν αγοράσεις”

Φυσικά δε θέλει και μεγάλη εξυπνάδα για να καταλάβεις πως αναγκάζω τον εαυτό μου να σκεφτεί τρεις φορές πριν να κάνει άσκοπες αγορές. Όμως δεν είναι τόσο απλό.  Οποιοσδήποτε μπορεί να σκεφτεί κάτι τρεις φορές μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. Μη σου πω και σε δύο. Η σκέψη μας τρέχει με τρελούς ρυθμούς άλλωστε.

Κατατάσσω τις καταναλωτικές επιθυμίες μου σε σχέση με το κόστος τους. Για να δούμε πως.

Οι φτηνές επιθυμίες:  Ας πούμε, ένα πιτόγυρο κοστίζει 2.80 στη γειτονιά μου. Τις καταναλωτικές μου επιθυμίες με κόστος έως 5 ευρώ τις σκέφτομαι 3 φορές μέσα σε μια ώρα. Αν μετά από μια ώρα λυσσάω να φάω ένα πιτόγυρο και δεν έχω μαγειρέψει κάτι άλλο στο ενδιάμεσο για να μου φύγει και η πείνα και η λαιμαργία, θα πάρω το πιτόγυρο. Αν αυτό που επιθυμώ δε τρώγεται είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

Οι μέσου κόστους επιθυμίες: Σε αυτή την κατηγορία ταξινομώ οτιδήποτε έχει κόστος από 6 ως 25 ευρώ. Το χρονικό όριο ώστε να πάρω μια απόφαση για το αν τελικά θα αγοράσω αυτό που θέλω ή όχι αφού το σκεφτώ τρεις φορές, διαρκεί μιάμιση μέρα. Συνήθως μου περνάει και μένουν τα χρήματα στο πορτοφόλι μου. Σε αυτή την κατηγορία μπορώ να βάλω οτιδήποτε. Από βιβλία και υλικά ζωγραφικής μέχρι εργαλεία κουζίνας, ρούχα και καλλυντικά.

Οι ακριβότερες επιθυμίες: Οτιδήποτε κοστίζει από 26 ως 100 ευρώ θα πρέπει να το σκεφτώ τρεις φορές σε μία εβδομάδα. Συνήθως μου περνάει και μένουν τα χρήματα στο πορτοφόλι μου ή καταλαβαίνω στο ενδιάμεσο ότι χρειάζομαι τα χρήματα για κάτι πιο αναγκαίο.

Οι ακριβές επιθυμίες: Αν κάτι κοστίζει πάνω από 100 ευρώ θεωρώ πως είναι μια ακριβή επιθυμία και χρειάζεται να το σκεφτώ περισσότερο. Θα πρέπει να το σκεφτώ 3 φορές μέσα σε ένα μήνα. Είναι σπάνιες οι φορές που θα συνεχίσω θα θέλω κάτι μετά από ένα μήνα.  Αν συνεχίζω να το θέλω το βάζω στη λίστα με τα πράγματα που θέλω να αγοράσω κάποια στιγμή.  Όλοι έχουμε στο μυαλό μας κάποιες αγορές που θέλουμε να κάνουμε.

Προσωπικά έχω δημιουργήσει μια λίστα με τέτοια πράγματα για να αποφύγω τις άσκοπες αγορές. Υπάρχει μια σειρά προτεραιότητας σε αυτή τη λίστα, ανάλογα με το τι θεωρώ περισσότερο αναγκαίο. Ας πούμε χρειάζομαι μεγάλο σκληρό δίσκο, καλό σκάνερ και μια DSLR φωτογραφική μηχανή. Επίσης, θέλω και μια καλή ραπτομηχανή μεταξύ άλλων. Από αυτά τα τέσσερα πράγματα που ανέφερα, το πιο αναγκαίο είναι ο σκληρός δίσκος γιατί αν ξεμείνω από χώρο στον υπολογιστή θα έχω πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δημιουργώ καθημερινά νέα αρχεία είτε αυτά είναι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για το SheBlogs, είτε γραφιστικές εργασίες για τη δουλειά μου  Οπότε ακόμα κι αν μου γυαλίσει η ραπτομηχανή, δε θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει τα πράγματα που έχουν προτεραιότητα στη λίστα μου. Ουσιαστικά κάθε πράγμα παίρνει νουμεράκι προτεραιότητας. Και μέχρι να φτάσει η σειρά του με τα οικονομικά μου, μπορεί και να μη το θέλω πια.

Τι λες να κάνεις μια προσπάθεια;

Σου εξήγησα το κόλπο μου και τη μέθοδο που ακολουθώ για να αποφεύγω τις άσκοπες αγορές. Πίστεψε με δε μου περισσεύουν, οπότε αν δεν σκεφτόμουν αυτή τη μέθοδο και θα είχα πρόβλημα και θα ένιωθα μίζερα συνεχώς. Ενώ έτσι, νιώθω ότι έχω το πάνω χέρι. Ότι αποφασίζω εγώ, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, να μη πάρω κάποια πράγματα που λαχτάρησα για να κρατήσω τα χρήματα στο πορτοφόλι μου.

Δεν είναι δύσκολη μέθοδος, στην αρχή μπορεί να σε ζορίσει, αλλά μετά σου γίνεται συνήθεια. Αν την ακολουθήσεις θα γλυτώσεις πολλά χρήματα από άσκοπες αγορές.