11.07.2011 - Updated 15.07.2017 - x-psilikatzoy – 82 ΣΧΟΛΙΑ

Εάν αποφάσισες λόγω κρίσης να εργαστείς στο εξωτερικό για λίγο ή για πάντα, τότε καλό είναι να ξέρεις τουλάχιστον τα βασικά.

Μαθαίνω ότι το τόπικ είναι πολύ χοτ αυτόν τον καιρό, έχοντας όμως πολλούς γνωστούς που στον πανικό τους την πάτησαν άσχημα με το θέμα μετανάστευση, είτε γιατί η δουλειά που τους είχαν τάξει ήταν κακοπληρωμένη, είτε γιατί δεν έμειναν ευχαριστημένοι με την νέα χώρα, είτε γιατί τα βρήκαν πολύ σκούρα με την μοναξιά, είπα να γράψω δυό λογάκια καθώς και μερικές πληροφορίες για την ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Διάβασέ τα, πού ξέρεις, μπορεί κάτι να σου έχει ξεφύγει. ;)

 

Photographer: mc_babs

 

Πού θα πας;
Καλό είναι προτού αποφασίσεις πού θα πας, να διαβάσεις λίγα πράγματα για τα μέρη που σου αρέσουν. Σίγουρα η γνώση μιας γλώσσας που μιλιέται στον τόπο που διάλεξες είναι μεγάλο προσόν, καθώς επίσης και η ύπαρξη φίλων ή συγγενών σου εκεί. Όμως, πρέπει να γνωρίζεις περισσότερα πράγματα. Για παράδειγμα, εάν είσαι μόνη ίσως ψιλοβαρεθείς στον Καναδά, ενώ ένα ζευγάρι με τρία παιδιά να το θεωρήσει παράδεισο. Έτσι, μπορείς να γραφτείς σε φόρουμ μεταναστών και να διαβάσεις από πρώτο χέρι τι ο καθένας βρήκε καλό ή άσχημο στην χώρα που επέλεξε και ανάλογα τις ανάγκες σου, να αποφασίσεις. Εάν βέβαια, έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς για λίγες μέρες το μέρος που επέλεξες να ζήσεις, αυτό θα ήταν το καλύτερο από όλα.

 

Δουλειά βρήκες;
Το εντελώς πρώτο πράγμα που πρέπει να διασφαλίσεις προτού κάνεις ένα βήμα προς τον κόσμο είναι μια δουλειά. Το ξέρω, είναι δύσκολο, όμως είναι ακόμη δυσκολότερο να φτάσεις σε έναν ξένο τόπο τελείως ξεκρέμαστη. Και εντάξει, εάν έχεις ήδη φίλους που προτίθενται να σε φιλοξενήσουν ή λίγα χρήματα για να περάσεις τον πρώτο καιρό. Εάν όμως δεν τα έχεις ούτε αυτά, τότε μήπως να ψάξεις ιντερνετικά πρώτα για μία δουλειά; Άλλωστε για πολλές χώρες, η δουλειά (η πρόσκληση δηλαδή από τον εργοδότη) αποτελεί τον πιο σίγουρο τρόπο για να πάρεις βίζα.

 

Μη ρίξεις μαύρη πέτρα
Σε περίπτωση που έχεις ήδη «στρωμένη» ζωή στην Ελλάδα όπως π.χ. επιπλωμένο σπίτι, αμάξι, περιουσία ή οτιδήποτε άλλο, προς θεού μην αρχίσεις να τα πουλάς/χαρίζεις όλα προτού φύγεις. Το ξέρω ότι δεν σου ακούγεται λογικό αλλά δώσε ένα εξάμηνο περιθώριο στον εαυτό σου, οποιαδήποτε στιγμή νιώσει ότι έκανε λάθος επιλογή, να μπορεί να γυρίσει πίσω σε ένα σπίτι και τέλος πάντων να έχει τα βασικά. Όταν με το καλό σιγουρευτείς ότι είσαι ευτυχισμένη, τότε πούλα τα ή χάρισέ τα όλα.

 

Πρακτικά
Εάν καταφέρεις να βρεις δουλειά, είναι πιο εύκολο να πας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι η γραφειοκρατία είναι πολύ λιγότερη ενώ δεν χρειάζεσαι διαβατήριο. Χώρια που τα εισιτήρια είναι φθηνότερα και συχνότερα. Βέβαια, η αναζήτηση εργασίας σε Αμερική, Ασία και Αυστραλία είναι κάτι αρκετά ευκολότερο στις μέρες μας, οπότε το επίπεδο σπουδών σου ουσιαστικά θα ορίσει πού μπορείς να πας.

 

Site με αγγελίες για δουλειά στο εξωτερικό
Η λίστα είναι πραγματικά τεράστια με όλα αυτά τα sites που δημοσιεύουν αγγελίες για εργασία στο εξωτερικό. Σου παραθέτω μόνο 4 από τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις το ψάξιμο, ενώ εάν είσαι σίγουρη για την χώρα που θα πας μπορείς να κάνεις πιο εξειδικευμένη αναζήτηση στα sites της συγκριμένης χώρας.

Μόνο για την Ευρώπη:

Eures. Είναι το απόλυτο site για εργασία στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε το πεδίο με τις σπουδές σου και δες δεκάδες αναρτήσεις που ανανεώνονται τρομερά πυκνά με δουλειές στην Ευρώπη.

Eurojobs.

Για όλον τον κόσμο:

Just Landed. Eίναι ίσως το πιο γνωστό site αγγελιών για όσους αλλάζουν χώρα. Ή αν κρίνω από τον τίτλο για όσους άλλαξαν χώρα χωρίς να έχουν βρει δουλειά. Δήλωσε την χώρα που θέλεις να πας, τον κλάδο εργασίας σου και δες το feed σου να πλημμυρίζει αγγελίες. Μην ξεχνάς να διαβάσεις τις πληροφορίες για την κάθε χώρα, είναι σκέτος θησαυρός!

Craigslist. Η γνωστή ενημερωμένη αλλά και γεμάτη σκουπίδια λίστα που εάν την παρακολουθείς με rss feed, ούτε κουράζεσαι αλλά και ούτε χάνεις τα διαμάντια.

Εάν θέλεις να βρεις κι άλλα sites, βάλε στο google την φράση “relocate jobs” ή εάν διάλεξες ήδη χώρα γράψε (π.χ. για Ηνωμένες Πολιτείες) “relocate jobs to USA”.

 

Αμερική ή Αγγλία;
Δύο Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό, μας δίνουν οδηγίες πώς να μεταναστεύσουμε στις χώρες τους.

 

Ο λ:ηρ, πολλά χρόνια στην Αμερική, γράφει όλα όσα πρέπει να κάνεις για να μεταναστεύσεις στην Αμερική:
Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά
Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 2ο: Ειδικά
Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 3ο: οι πρώτες μέρες

 

Η Σοφία, κατοικεί στο Λονδίνο και δίνει και εκείνη την δική της οπτική για τα πράγματα στην Αγγλία και τι θα συναντήσεις:
Ενοικιάζεται: Πληροφορίες Εντός
Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία
Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία
Λίγα λόγια για τα άσχημα στην Αγγλία

 

Σε κάθε περίπτωση, σκέψου το καλά, οργάνωσέ το καλά και αν θες τη δική μου γνώμη, όπου και να πας θα είναι καλύτερα από την Ελλάδα αυτήν την εποχή.