26.07.2017 - Updated 11.01.2019 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Μακαρονάδες σε αιώνιο πόλεμο! Τα σπας τα μακαρόνια σου πριν τα βάλεις στην κατσαρόλα να βράσουν ή δε τα σπας; Ποιος τύπος είσαι;

Τα μακαρόνια στις κουζίνες μας είναι λίγο φετίχ. Τα αγαπάμε. Δε ξέρω αν υπάρχει πιο λατρεμένο φαγητό σε παγκόσμιο επίπεδο από τα μακαρόνια. Οκ υπάρχει και η πίτσα αλλά συνήθως είναι από πιτσαρίες ενώ τα μακαρόνια μας τα μαγειρεύουμε μόνοι μας και μάλιστα πολύ συχνά.

Υπάρχουν δύο τύποι μακαρονάδων. Αυτοί που σπάνε τα μακαρόνια πριν να τα βάλουν στην κατσαρόλα για να βράσουν και αυτοί που δε τα σπάνε. Οι δεύτεροι μάλιστα, σε κοιτάνε με φρίκη αν δουν ότι πας να σπάσεις τα λατρεμένα ολόισια μακαρόνια όπως ανοίγεις τη συσκευασία τους. Και μαζί με το κρακ που κάνουν τα μακαρόνια στο σπάσιμο, κάτι σπάει μέσα τους και σχεδόν πονάνε. Αντικειμενικά πιστεύουν ότι έχεις καταστρέψει τα μακαρόνια πριν καν τα βάλεις να βράσουν και σε κοιτάνε με απογοήτευση.

Για αυτή τη μεγάλη διαμάχη των μακαρονάδων θα μιλήσουμε σήμερα. Το ποιος έχει δίκιο θα το αποφασίσετε εσείς. Μπορεί και όχι δηλαδή αν υποστηρίζετε με πάθος τη μια πλευρά, άλλωστε είναι θέμα φετίχ όπως είπαμε. Τουλάχιστον όμως θα καταλάβετε κάπως και τους λόγους της άλλης πλευράς.

Η μαμά σου τα σπάει τα μακαρόνια πριν να τα βράσει;

Καταρχήν να πούμε ότι όλοι μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε από τις μαμάδες μας. Οι Ελληνίδες μαμάδες μας, κατά κύριο λόγο σπάνε τα μακαρόνια στη μέση πριν τα βάλουν στην κατσαρόλα με το βραστό νερό. Οπότε συνήθως τις αντιγράφουμε κι εμείς αφού πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό. Η μαμά άλλωστε πάντοτε ξέρει καλύτερα. Φυσικά αν η μαμά δεν ήταν Ελληνίδα και ήταν Ιταλίδα, πιθανότατα δε θα τα έσπαγε. Αλλά τη μαμά σου δε μπορείς να τη διαλέξεις.

Όπως οι περισσότερες μαμάδες λοιπόν, τα έσπαγε και η δική μου. Κι όταν άρχισα να μαγειρεύω τα έσπαγα κι εγώ. Μέχρι που κάποια στιγμή έκανα την επανάσταση μου και σταμάτησα να τα σπάω. Ο λόγος; Έμαθα να τρώω τα μακαρόνια μου τυλίγοντας τα σε κουτάλι. Και κάπου εκεί άρχισε και η διαμάχη με τη μαμά μου. Εγώ τα έσπαγα, αυτή δε τα έσπαγε.

Γιατί οι εταιρίες βγάζουν τα μακαρόνια σε αυτό το μήκος;

Ο κοινός νους θα έλεγε πως αν έπρεπε να σπάμε τα μακαρόνια πριν τα βράσουμε, οι εταιρίες ζυμαρικών δε θα τα βγάζανε σε αυτό το μήκος. Οι συσκευασίες θα ήταν πιο κοντές και θα μας είχαν γλυτώσει και από τον κόπο να σπάμε τα μακαρόνια μας. Οι περισσότερες εταιρίες όμως βγάζουν τα μακαρόνια τους γύρω στα 25 με 30 εκατοστά κι αυτό δεν έχει αλλάξει για πολλές δεκαετίες.

Παλιότερα, ήταν ακόμα πιο μακριά, γύρω στα 50 εκατοστά, αλλά αυτό δε βόλευε τόσο στη μεταφορά τους. Άσε που μάλλον θα θέλαμε καζάνι για να τα μαγειρεύουμε  χωρίς να τα σπάμε. Οπότε το μήκος των 25-30 εκατοστών θεωρήθηκε ιδανικό για τη μέση κατσαρόλα της νοικοκυράς που θέλει να βράσει τα μακαρόνια της χωρίς να σπάσει αλλά και για να τυλιχτούν υπέροχα στο πιρούνι μας.  Παρόλα αυτά καμιά φορά βλέπουμε ακόμα στην αγορά ιταλικά μακαρόνια που φτάνουν στο μισό μέτρο.

[xorinside]

Γιατί τρώμε τα μακαρόνια με πιρούνι και κουτάλι;

Οπότε ερχόμαστε στο γιατί της υπόθεσης.  Η διαμάχη των μακαρονάδων άλλωστε βασίζετε στον τρόπο που τρώει κάποιος τα μακαρόνια του. Αν η μαμά σου ήταν περισσότερο παραδοσιακή πιθανότατα δε θα σου έμαθε να τρως τα μακαρόνια με κουτάλι. Πιθανότατα το έμαθες όπως μεγάλωνες ή δε το έμαθες ποτέ. Το θέμα είναι πως η χρήση κουταλιού μας βοηθάει να τυλίξουμε τα μακαρόνια στο πιρούνι ως μια μπουκιά και να τα φάμε ως μια μπουκιά χωρίς να λερωθούμε. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μασήσουμε τα μακαρόνια για να κοπούν ενώ αυτά ουσιαστικά κρέμονται από το στόμα μας και η σάλτσα λερώνει το πηγούνι μας.

Γιατί έσπαγε η μαμά σου τα μακαρόνια;

Καταρχήν γιατί δεν ήξερε άλλο τρόπο. Έτσι το έμαθε, έτσι το κάνει. Και πιθανότατα γι’ αυτό τα σπας κι εσύ τα μακαρόνια σου ως και σήμερα. Σπάνια θα δεις γυναίκα μεγάλης ηλικίας να τρώει μακαρόνια τυλίγοντας τα σε κουτάλι. Αλλά αυτό θα αλλάξει με τις νεώτερες γενιές, ήδη αλλάζει. Ένας ακόμη λόγος ήταν πως φοβόταν μη πνιγείς από το μήκος του μακαρονιού όταν ήσουν παιδί και μάθαινες να τρως. Δεν είναι καθόλου αστείου. Ο λόγος είναι σοβαρός. Προτιμούσε λοιπόν να τα κόβει στη μέση για να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Και εκτός από τα μικρά παιδιά, το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι γέροι όταν αρχίσουν να χάνουν τα δόντια τους και δε μπορούν να μασήσουν καλά.  Ειδικά αν τρώνε γρήγορα και άτσαλα, είναι κάπως επικίνδυνο. Οπότε εδώ παίζει ρόλο η σοφία της Ελληνίδας μαμάς που θέλει να προλάβει τη ζημιά πριν αυτή γίνει.

Τελικά να τα σπάμε τα μακαρόνια ή όχι;

Η απάντηση μου είναι όχι. Και ναι. Είμαι υπέρμαχος του να μη σπάμε τα μακαρόνια, τυλίγονται πιο όμορφα τα μακαρόνια με τη σάλτσα πάνω τους και είναι ευκολότερο να τα φας χωρίς να λερωθείς και να κρέμονται μακαρόνια από το στόμα σου. Είναι λίγο ρεζίλι η αντίθετη περίπτωση, ειδικά αν τρως μακαρόνια έξω ή με άγνωστα άτομα.

Επειδή όμως υπάρχει και η σοφία της μαμάς που ανέφερα παραπάνω, αν έχεις στο τραπέζι μικρά παιδιά ή γέρους χωρίς δόντια, καλό είναι να τα σπας στη μέση πριν να τα βράσεις για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να μη το διακινδυνεύσεις.

Τα πράγματα δεν είναι πάντοτε άσπρα ή μαύρα. Μπορούμε να ελισσόμαστε ανάλογα με τις καταστάσεις και τα άτομα που βρίσκονται στο τραπέζι μας και να σπάμε ή να μη σπάμε τα μακαρόνια μας. Καλό είναι πάντως να μάθουμε στα παιδιά να τρώνε τα μακαρόνια τους με κουτάλι και πιρούνι όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν και μπορούν να το κάνουν.