16.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Σε κουράζει το να ευχηθείς ξεχωριστά σε φίλους που γιορτάζουν σε μεγάλες γιορτές και τους ταγκάρεις όλους μαζί με μια ευχή στο Facebook;

Σε όλα τα πράγματα υπάρχουν κάποιοι κανόνες καλής συμπεριφοράς, ένα σαβουάρ βιβρ που συνήθως δεν είναι γραμμένο κάπου αλλά θα πρέπει να το γνωρίζεις. Κι αυτοί οι κανόνες υπάρχουν και στα social media και ειδικότερα στο Facebook.

Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς είναι χρήσιμοι για να μην  εκνευρίζεις τους φίλους σου. Πόσο μάλλον στη γιορτή τους. Σίγουρα το τελευταίο που επιθυμείς είναι να εκνευρίσεις τους φίλους σου στη γιορτή τους. Ξέρω πως δεν είναι αυτός ο σκοπός σου. Απλά προσπαθείς να ευχηθείς σε όλους τους φίλους σου που γιορτάζουν χωρίς να ξεχάσεις κάποιον.

Ζούμε σε μια χώρα που οι περισσότεροι έχουμε κάποιο κοινό βαφτιστικό όνομα. Μαρία, Ελένη, Δημήτρης, Δήμητρα, Γιάννης, Νίκος, Χρήστος, Χριστίνα και ένα σωρό ακόμη ονόματα. Κι όταν φτάνει η μέρα που γιορτάζουν οι φίλοι μας που έχουν αυτά τα ονόματα δε ξέρουμε σε ποιον να πρωτοευχηθούμε. Γίνεται χαοτικό και μας ζορίζει να ευχηθούμε σε κάθε έναν ξεχωριστά. Οπότε η εύκολη λύση είναι να γράψουμε μια ευχή και να ταγκάρουμε τα ονόματα όλων των φίλων μας που γιορτάζουν.

Και εκεί κάνουμε το μεγάλο λάθος. Και τσακίζουμε τα νεύρα των φίλων μας που γιορτάζουν σε σημείο που θα προτιμούσαν να τους είχαμε ξεχάσει και να μη τους είχαμε ευχηθεί καθόλου. Και θα σου εξηγήσω το γιατί.

Γιατί δε πρέπει να εύχεσαι με μαζικές ευχές στο Facebook

  • Δεν είναι ευγενικό. Κάθε άνθρωπος θέλει να νιώθει ξεχωριστός στη γιορτή του ακόμα κι αν γιορτάζει η μισή χώρα.
  • Αν δεν έχεις μισό λεπτό χρόνου ώστε να γράψεις ένα “χρόνια πολλά” σε κάθε φίλο σου που γιορτάζει τότε μάλλον δεν είναι τόσο φίλος σου. Ούτε χρεώνεσαι, ούτε δώρο χρειάζεται να πάρεις, ούτε τίποτα. Μισό λεπτό υπόθεση είναι για κάθε έναν φίλο που γιορτάζει.
  • Δε ξέρει τους υπόλοιπους φίλους σου που είναι ταγκαρισμένοι στην ίδια ευχή
  • Η ευχή μαζί με όλους τους ταγκαρισμένους φίλους σου εμφανίζεται στον τοίχο του στο Facebook. Και είναι άγνωστοι για τον εορτάζοντα.
  • To Facebook τον ειδοποιεί κάθε φορά που θα σου πει ευχαριστώ ένας από τους υπόλοιπους ταγκαρισμένους φίλους σου που γιορτάζουν και τα νεύρα του εορτάζοντα τσακίζουν.
  • Το Facebook τον ειδοποιεί κάθε φορά που θα ευχηθούν από κάτω με σχόλιο οι φίλοι των υπόλοιπων ταγκαρισμένων φίλων σου που γιορτάζουν και τα νεύρα του εορτάζοντα τσακίζουν ακόμη περισσότερο.
  • Δημιουργείται ένας χαμός ειδοποιήσεων λόγω των δικών σου φίλων και φίλων των φίλων σου στο Facebook και δε μπορεί να εντοπίσει εύκολα τις προσωπικές ευχές που του έχουν στείλει οι φίλοι του για να απαντήσει.
  • Για να καταλάβεις πόσο πολλές ειδοποιήσεις μπορεί να λάβει λόγω της ευχής σου, πολλαπλασίασε τον αριθμό των φίλων που τάγκαρες με τον αριθμό των φίλων τους που σχολίασαν ή έκαναν Like ή Share στην ευχή σου.
  • Τώρα σκέψου πόσοι ακόμα τον έχουν ταγκάρει σε μαζικές ευχές και φαντάσου το χάος στις ειδοποιήσεις που του στέλνει το Facebook.

Ναι αλλά δεν έχω χρόνο να ευχηθώ σε κάθε έναν ξεχωριστά

Το καταλαβαίνω. Αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μόνο ο δικός σου χρόνος είναι πολύτιμος; Αν δε προλαβαίνεις εσύ να ευχηθείς σε 50 ας  πούμε φίλους σου και τους ταγκάρεις όλους μαζί, ο εορτάζοντας θα πρέπει να διαχειριστεί τις ειδοποιήσεις για τη δική σου ευχή 50-100 φορές. Στη γιορτή του. Που του εύχονται κι άλλοι. Και που σίγουρα έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να σβήνει ειδοποιήσεις εξαιτίας της δικής σου έλλειψης χρόνου. Δε μπορείς να φανταστείς καν τα μπινελίκια που ρίχνει κάθε φορά που κουδουνίζει το Facebook στο κινητό του και βλέπει άγνωστα ονόματα. Αν δεν έχεις εσύ χρόνο για μια ευχή, ο εορτάζοντας σίγουρα δεν έχει χρόνο για τις 50-100 ειδοποιήσεις που θα δημιουργήσει η δική σου έλλειψη χρόνου.

Και τι να κάνω; Να μην ευχηθώ;

Ναι να μην ευχηθείς. Είναι προτιμότερο να μην ευχηθείς καθόλου παρά να ταγκάρεις 40 άτομα που γιορτάζουν σε μια ευχή λες και μαντρώνεις πρόβατα. Αν βλέπεις ότι δε προλαβαίνεις γράψε μια γενική ευγενική ευχή χωρίς να ταγκάρεις κανέναν. Θα περάσει κάποια στιγμή από τον τοίχο τους και θα το δουν. Κι αν μιλάμε για μεγάλη γιορτή με πολλούς εορτάζοντας δε θα σε παραξηγήσουν καθόλου.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι όλες οι επαφές μας στο Facebook φίλοι μας. Διάλεξε να ευχηθείς προσωπικά στους 5-10 φίλους σου που αγαπάς και για τους υπόλοιπους γράψε μια γενική ευχή χωρίς να ταγκάρεις κανέναν.

Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να μην ευχηθείς καθόλου παρά να τσακίσεις τα νεύρα ενός ατόμου που γιορτάζει. Πίστεψε με, την ώρα που λαμβάνει όλες αυτές τις άσχετες ειδοποιήσεις εξαιτίας σου, ακόμα και ο ίδιος θα θελε να μη του είχες ευχηθεί καθόλου.