14.09.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Λατρεύουμε τα ξύλινα έπιπλα κήπου και τα χαιρόμαστε όλο το καλοκαίρι, τώρα που φθινοπωριάζει όμως πρέπει να τα φροντίσουμε

Τα ξύλινα έπιπλα και γενικότερα οι ξύλινες κατασκευές δίνουν μια άλλη αίσθηση στους κήπους των εξοχικών μας. Το φυσικό υλικό τους προέρχεται από την ίδια τη φύση άλλωστε και μας ηρεμεί περισσότερο από ότι το μέταλλο και το πλαστικό.

Κι αφού έχουμε μπει για τα καλά στο Σεπτέμβρη, κάποιοι ετοιμάζεστε να κλείσετε τα εξοχικά σας για το χειμώνα. Με λίγη θλίψη είναι η αλήθεια όμως είναι κάτι που θα κάνετε αργά ή γρήγορα. Πριν το κάνετε, θα πρέπει να φροντίσετε τα ξύλινα έπιπλα κήπου και τις ξύλινες κατασκευές γενικότερα.

Σε μια άλλη ζωή, παλιότερα, ζούσα μέσα σε δάση και πολύ μακριά από το ίντερνετ και την τεχνολογία. Κάθε μέρα μπαινόβγαινα σε εκείνα τα συμπαθητικά ξύλινα σπιτάκια των δασαρχείων, τα οποία λατρεύω.  Είναι πανομοιότυπα γιατί είναι προκάτ κατασκευές που φτιάχνουν τα δασαρχεία και είναι τα μόνα που επιτρέπονται σε δασικούς χώρους.

Κάθε χρόνο, στο τέλος του καλοκαιριού, έπρεπε να τα φροντίσουμε αν θέλαμε να συνεχίσουμε να τα χαιρόμαστε. Έπρεπε να τα προετοιμάσουμε για το χειμώνα, τις βροχές και τα χιόνια αλλιώς η φθορά θα τα κατέστρεφε χρόνο με το χρόνο. Το ίδιο συνέβαινε και με τις ξύλινες πινακίδες και γενικότερα όλες τις ξύλινες κατασκευές μας.

Μπορεί το ξύλο να προέρχεται από δέντρα, μα δεν έχει ρίζες πια. Δε μπορεί να προστατευτεί μόνο του, χρειάζεται τη βοήθεια μας για να συντηρηθεί. Κι έτσι, κάθε χρόνο τέτοια εποχή πιάναμε από ένα κουτί με λάδι για ξύλο και τα πινέλα μας και ξεκινούσαμε τη συντήρηση και το φρεσκάρισμα  των ξύλινων κατασκευών.

Παρότι κάποιοι το κάνουν την άνοιξη όταν ανοίγουν τα εξοχικά τους, η συντήρηση των ξύλινων επιφανειών είναι καλό να γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός και δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι βροχές που φθείρουν το ξύλο. Αλλιώς αφήνετε τα ξύλινα έπιπλα σας απροστάτευτα την εποχή που χρειάζονται περισσότερο τη βοήθεια σας.

Αν οι κατασκευές σας είναι σχετικά μικρές και όχι ολόκληρα ξύλινα σπίτια δασαρχείου, καθαρίστε με ένα πανί και σαπουνάδα τα έπιπλα σας και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια περάστε τα με λάδι συντήρησης. Υπάρχουν λάδια με χρώμα αλλά και χωρίς χρώμα, επιλέξτε το κατάλληλο. Ανάλογα με το έπιπλο ή την κατασκευή σας μπορεί να χρειαστεί να το τρίψετε ελαφρά με γυαλόχαρτο πριν να περάσετε το λάδι.

Το λάδι για ξύλο δε φρεσκάρει απλώς τις ξύλινες κατασκευές, τις προστατεύει κιόλας γιατί απορροφάται από το ξύλο και εμποδίζει τη διείσδυση του νερού. Δεν είναι κάτι που κάνουμε απλώς για την εμφάνιση και την ομορφιά των ξύλινων κατασκευών μας, το κάνουμε για να βοηθήσουμε τα ξύλινα έπιπλα κήπου και τις ξύλινες κατασκευές να αντέξουν την κακοκαιρία του χειμώνα, ειδικά αν δε προστατεύονται σε κάποια αποθήκη και είναι σταθερές κατασκευές. Φροντίστε τα για να συνεχίσετε να τα χαίρεστε για πολλά πολλά χρόνια.