12.12.2018 - Μαίρη Χαρίσκου

Αν εκνευρίζεσαι που δεν έχεις ζαχαρούχο γάλα στο σπίτι ενώ το θέλεις άμεσα για κάποια συνταγή, μπορείς πολύ εύκολα να φτιάξεις το δικό σου ζαχαρούχο γάλα!

Ας είμαστε ειλικρινείς. Το ζαχαρούχο γάλα δε θεωρείται από τα βασικά είδη διατροφής που έχουμε ανά πάσα ώρα στο σπίτι. Άσε που ακόμα κι αν είχαμε παίζει να το καταναλώναμε με το κουταλάκι σε κάποια στιγμή οικτρής υπογλυκαιμίας καινα φορτωνόμασταν άπειρε θερμίδες σε δευτερόλεπτα.  Been there, done that.

Είναι όμως στιγμές που το χρειαζόμαστε γιατί το απαιτεί κάποια συνταγή και εκνευριζόμαστε που δεν έχουμε ζαχαρούχο γάλα στο σπίτι. Αν σκεφτείς κιόλας ότι συνήθως πειραματιζόμαστε όταν είναι κλειστά τα μαγαζιά το κάνει ακόμα πιο εκνευριστικό.

Όμως το θέμα ειναι πως μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας, σπιτικό ζαχαρούχο γάλα σε 5 λεπτά με υλικά που κατά πάσα πιθανότητα βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Σου τράβηξα την προσοχή τώρα ε; ελα μολόγα το, μεταξύ μας είμαστε, δε θα σε παρεξηγήσει κανείς.

Τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ζαχαρούχο γάλα

  • 1 κούπα εβαπορέ γάλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • προαιρετικά λίγη βανίλια

Πως φτιάχνουμε το ζαχαρούχο γάλα

  1. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας.
  2. Πετάμε μέσα το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  3. Σε κάποια στιγμή θα αρχίσει να κοχλάζει και μετράμε  2 λεπτά ενώ ανακατεύουμε. Θα αρχίσει να κιτρινίζει όπως καραμελώνει η ζάχαρη ενώ όσο το αφήνουμε τόσο πήζει. Εμείς το θέλουμε ρευστό γιατί θα πήξει όπως κρυώνει.
    Φτιάξε σπιτικό ζαχαρούχο γάλα
  4. Προσθέτουμε λίγη βανίλια αν επιιθυμούμε για άρωμα και το βγάζουμε από τη φωτιά.

Φτιάξε σπιτικό ζαχαρούχο γάλα

Αυτό ήταν. Γενικά είναι πολύ εύκολο αλλά θα πρέπει να το δοκιμάσετε μερικές φορές για να ξέρετε σε ποιο σημείο θα πρέπει να το αποσύρεται από τη φωτιά για να μη πήξει εντελώς σε καραμέλα. Εκτός φυσικά κι αν θέλετε να πήξει σε καραμέλα γάλακτος. Σας έβαλα ιδέες τώρα ε; το ξέρω. Δηλώνω ένοχη.