21.11.2015 - Μαίρη Χαρίσκου

Αγαπώ τα color charts! Κάθε φορά που αγοράζω νέα χρώματα ζωγραφικής είναι το πρώτο πράγμα που φτιάχνω, αλλά ήταν μπελάς… ως τώρα…

Ξέρεις τι λένε για τη λύση του τεμπέλη ε; Οι περισσότερες πατέντες που φτιάχνω πηγάζουν από τη βαρεμάρα μου και τα στένσιλ για τα δείγματα χρωμάτων δε θα μπορούσαν να είναι εξαίρεση.

Αγαπώ τα color charts. Και να τα φτιάχνω αλλά και να βλέπω άλλων για να αποφασίσω αν μου αρέσει κάποια μάρκα χρωμάτων. Τα θεωρώ πολύ χρήσιμα ακόμα κι όταν βγαίνω βόλτα στην αγορά. Έχω ακόμα και ένα Α5 sketchbook που το χρησιμοποιώ μόνο ως δειγματολόγιο για τα χρώματα που έχω από κάθε μάρκα ώστε να μην αγοράζω τα ίδια κατά λάθος, που να θυμάσαι ποια απόχρωση μολυβιού έχεις άλλωστε;

color-chart-winsor-newton-cotman

Αυτό που μισώ στα color charts όμως είναι η προετοιμασία του πλέγματος. Αν δεν έχει πλέγμα είναι λίγο κάπως χύμα στο χαρτί, ανομοιόμορφα και μου τη σπάει λιγουλάκι. Για να φτιάξεις το πλέγμα όμως θέλει μέτρημα με χάρακες κάθε φορά. Και πίστεψε με είναι ότι πιο βαρετό μπορείς να κάνεις. Το μισώ!

Χθες το βραδυ ήθελα να κάνω απλά color charts με τονικές αποχρώσεις για τις Cotman ακουαρέλες μου. Υπάρχουν και πολύπλοκα με μίξεις χρωμάτων κλπ. Εγώ λοιπόν ήθελα να κάνω τα συγκεκριμένα χθες, σε μακρόστενες λωρίδες ώστε να μπορώ να τα συγκρίνω με τα ίδια χρώματα από άλλες μάρκες.

Color Chart Stencil

Έπιασα το χάρακα με βαρεμάρα και μετά άναψε ο γνωστός γλόμπος. Αντί λοιπόν να μετρήσω στο χαρτί για να κάνω το πλέγμα σε 11 κομμάτια χαρτί, έπιασα μια διαφάνεια κι άρχισα να το χαράζω σε αυτήν για να φτιάξω ένα στένσιλ. Έκοψα τα κομμάτια που ήθελα με ένα κοπίδι και ήμουν πρώτος άρχοντας.

Color Chart Stencil

Επειδή η βαρεμάρα μου όμως ήταν αρκετή, συνδυασμένη με λίγες δόσεις OCD ομοιομορφίας, αφού έκοψα με το κοπτικό μου τις λωρίδες στο πάχος που ήθελα, κόλλησα το στένσιλ στην επιφάνεια κοπής με κολλητική ταινία ώστε να περνάω συρταρωτά το χαρτί από κάτω και να ευθυγραμμίζει εύκολα χωρίς να κουνιέται.

Color Chart Stencil

Για τη σχεδίαση του πλέγματος προτίμησα ένα 4Η μολύβι που είχα για να μην είναι έντονες οι μολυβιές και να μη μουτζουρώσει και ο γραφίτης με το νερό της ακουαρέλας.

Color Chart Stencil

Γενικότερα ήταν τόσο εύκολη και γρήγορη η διαδικασία που σκοπεύω να φτιάξω στένσιλ και για πιο πολύπλοκα color charts ώστε να έχω να πορεύομαι.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα, στο επάνω μέρος άφησα χώρο για να γράψω το όνομα του χρωματος ενώ στο κάτω έβαλα 2 τετραγωνάκια για να γράφω άλλες πληροφορίες όπως πχ τον κωδικό του χρώματος στην εταιρία ή τον κωδικό του pigment που έχει.