4.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Τα φτηνά κομμάτια του κοτόπουλου, το χειμώνα τα χρησιμοποιούμε για σούπες, το καλοκαίρι όμως, τι τα κάνουμε; Έλα να σου πω

Κι αφού είδαμε πως κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, ήρθε η ώρα να διαχειριστούμε σωστά τα κομμάτια του. Φυσικά για τα μπουτάκια του κοτόπουλου και το στήθος δε το συζητώ καν, σίγουρα έχετε δεκάδες τρόπους να τα μαγειρέψετε. Αυτά είναι τα εύκολα κομμάτια που τα αγαπάνε όλοι στην οικογένεια και γίνονται ανάρπαστα.

Το άλλο μισό κοτόπουλο όμως, αποτελείται από τα φτηνά κομμάτια του κοτόπουλου. Τα φτερά, ο λαιμός και τα πλατάρια. Δε ξέρω πάρα πολλούς που να έχουν αδυναμία στα συγκεκριμένα κομμάτια του κοτόπουλου. Κι αν πιστεύεις πως κάνω λάθος γιατί αρέσουν στη μαμά σου, περίμενε μέχρι να κάνεις παιδιά. Οι μαμάδες προτιμούν τα φτηνά κομμάτια του κοτόπουλου, μόνο και μόνο γιατί ταΐζουν τα ακριβά κομμάτια στα παιδιά και τους συζύγους τους. Κι αυτές τρώνε ότι μένει.

Συνήθως τα φτηνά κομμάτια του κοτόπουλου τα κάνουμε σούπες το χειμώνα γιατί βγάζουν καλό ζωμό. Το καλοκαίρι όμως τι τα κάνουμε; Γιατί οκ, είπαμε να αγοράσουμε ολόκληρο κοτόπουλο για να κάνουμε οικονομία, αλλά αν δε ξέρουμε πως να το χρησιμοποιήσουμε, κάναμε μια τρύπα στο νερό. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως διαχειρίζομαι τα φτηνά κομμάτια από το κοτόπουλο έξυπνα για να μη μας φαίνεται κιόλας πως τρώμε τα πλατάρια και τους λαιμούς.

Καταρχήν τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν καλά για να βγάλουν τα κόκκαλα τον υπέροχο ζωμό τους που δίνει γεύση στα φαγητά. Αφού βράσουν χωρίζουμε το ζωμό από το κρέας και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε το ζωμό σε κάποιο δοχείο και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Μετά από λίγες ώρες θα μοιάζει με ζελέ. Ουσιαστικά είναι ο ζωμός με το λίπος από το κοτόπουλο και έχω γράψει αναλυτική δημοσίευση για τη διατήρηση του λίπους από το κοτόπουλο σε βαζάκια. Αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα σε διάφορα φαγητά και για τη γεύση και για οικονομία.

Τι κάνεις τα φτηνά κομμάτια του κοτόπουλου το καλοκαίρι;

Πάμε τώρα στο κρέας από τα φτηνά κομμάτια. Αφού κρυώσουν, αρχίζουμε να αφαιρούμε το κρέας από τα κόκκαλα και το βάζουμε σε ένα πιάτο. Όταν τελειώσουμε πετάμε τα κόκκαλα και έχουμε ένα ολόκληρο πιάτο με ψαχνό κρέας από κοτόπουλο.

Το ψαχνό αυτό μπορούμε να το χωρίσουμε για να φτιάξουμε άλλα φαγητά. Ας πούμε προχθές έβαλα λίγο κοτόπουλο σε λευκή σάλτσα για μακαρόνια και σήμερα σε ομελέτα. Επειδή αυτό το διάστημα μαγειρεύω μόνο για μένα, χώρισα μικροποσότητες για να τις βάλω στην κατάψυξη.

Τι κάνεις τα φτηνά κομμάτια του κοτόπουλου το καλοκαίρι;

Ουσιαστικά έβαλα από δυο κουταλιές κρέας σε κάθε μεριδούλα. Οπότε κάθε φορά που θέλω να φτιάξω μια μακαρονάδα ή μια ομελέτα, μπορώ να βγάλω από την κατάψυξη να ξεπαγώσει και λίγο μαγειρεμένο, ήδη, κοτόπουλο. Είναι απίστευτα βολικό το να έχεις μικροποσότητες στην κατάψυξη  για γρήγορα γεύματα, πίστεψε με.

Και είναι και εμφανίσιμο. Κανένας δε θα καταλάβει ότι τρώει κρέας από το λαιμό ή το πλατάρι του κοτόπουλου. Ούτε καν εσείς, παρόλο που το ξέρετε.

 

Κράτα το

Κράτα το