Γαύρος ψητός στο φούρνο

Αν διάλεγα ένα ψάρι θα ήταν ο γαύρος, τον αγαπώ! και πλέον τον ψήνω στο φούρνο!

SheBlogs.EU από - Τελευταία ενημέρωση: 30.07.2015

Είμαι από εκείνα τα περίεργα άτομα που δε συμπαθούν ιδιαίτερα τα μεγάλα ψάρια, γευστικά προτιμώ τον ταπεινό γαύρο και τη σαρδέλα. Άσε που μπορώ να τα καθαρίζω εύκολα όπως τρώω, γιατί πίστεψε με έχω θέμα με τα ψάρια. Αυτά που αφήνω είναι περισσότερα από όσα τρώω, τα μόνα ασφαλή ψάρια είναι ο γαύρος και η σαρδέλα για την αφεντιά μου.

Η προτίμηση μου βέβαια με συμφέρει κιόλας γιατί είναι και φτηνός! Σχεδόν πάντα μπορώ να βρω γαύρο με 3 ευρώ το κιλό, αν είναι ακριβότερος δεν αγοράζω. Είναι φορές που μπορεί να βρω το γαύρο στη λαϊκή αγορά με 1.5 ή 2 ευρώ οπότε αγοράζω περισσότερο και τον βάζω καθαρισμένο στην κατάψυξη για να έχω να πορεύομαι.

Τα τελευταία χρόνια έχω καταργήσει το τηγάνι και ψήνω το γαύρο στο φούρνο. Θα μπορούσα να σας πω ότι το κάνω για λόγους υγείας αλλά στην πραγματικότητα είναι λόγω βαρεμάρας να τα τηγανίζω.  Ο γαύρος γίνεται τέλειος στο φούρνο πολύ εύκολα.

γαύρος ψητός στο φούρνο

Αφού καθαρίσετε το γαύρο, αλατίστε τον και απλώστε τον τακτοποιημένα σε σειρές στο ταψί σας. Μη τον βάλετε χύμα κι όπου πάει, έτσι βολεύει πολύ να τον βγάλουμε μετά με την κουτάλα για τις τηγανιτές πατάτες που ειλικρινά δεν έχω ιδέα πως λέγεται αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Μη ψαρώνετε από το food styling στο πιάτο που έγινε για λόγους φωτογράφισης, σε νορμάλ συνθήκες απλά τα βάζω σε σειρά όπως τα βγάζω από το ταψί.

γαύρος ψητός στο φούρνο

Αφού τον απλώσετε στο ταψί προσθέστε λίγο λάδι με νερό, δε χρειάζεται να καλύψει το γαύρο, απλά να έχει υγρά όσο ψήνεται. Πασπαλίστε με λίγη ρίγανη για τη γεύση και βάλτε το ταψί στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ωρίτσα.

Το μόνο που χρειάζεται αφού ξεφουρνίσετε είναι λίγο λεμονάκι.

Category: Φαγητά

5 responses to “Γαύρος ψητός στο φούρνο”

 1. mamamia says:

  Και η άσχετη… Είναι εύκολος στο καθάρισμα; Χαζή ερώτηση ίσως, αλλά δεν τα πάω καλά με τα ψάρια. Πρέπει να τον ξελεπιάσεις και τα σχετικά; Πώς τον καθαρίζεις;

 2. Όχι ο γαύρος δε θέλει ξελέπιασμα, μόνο καθάρισμα από μέσα. Και για να μην κάνω την έξυπνη, ούτε εγώ ξέρω να καθαρίζω ψάρια, περνάνε από τη μαμά. Υπόσχομαι για μελλοντικό κείμενο με καθάρισμα γαύρου από τη μαμά, άσε που πρέπει να μάθω κι εγώ επιτέλους παρά την άρνηση μου. Ίσως κι αυτή την εβδομάδα αν αγοράσω αύριο.

 3. Noname says:

  Ο γάυρος δεν θέλει ξελέπιασμα. Το καθάρισμα του γίνεται καθώς του κόβουμε το κεφάλι που βγαίνουν μαζί και τα άντερα του. Μετά καλό ξέπλυμα, αλάτισμα, ταψί και φούρνο.

 4. Mamamia says:

  Σασ ευχαριστώ πολύ και τουσ δυο.

 5. @Mamamia έτοιμο το κειμενάκι με φωτογραφίες για το καθάρισμα του γαύρου, μια ευγενική χορηγία της μαμάς Ισμήνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *