7.12.2018 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Είμαστε εμείς οι παράξενοι που ζούμε ανάμεσα σας χωρίς να βλέπουμε ελληνική τηλεόραση και παθαίνουμε πολιτισμικό σοκ αν βρεθούμε μπροστά σε οθόνη με ελληνικό κανάλι για λίγη ώρα.

Έχω ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου χωρίς να βλέπω ελληνική τηλεόραση.  Τονίζω το ελληνική γιατί πολλές φορές παρακολουθώ ντοκυμαντέρ μέσω YouTube, έχω μια αδυναμία σε παραγωγές του BBC και κατά καιρούς βλέπω ταινίες ή ξένες σειρές. Αυτό που δε μπορώ να παρακολουθήσω με τίποτα είναι ελληνική τηλεόραση. Θα έλεγα ότι τη θεωρώ κάτι σαν δηλητήριο που μπορεί πραγματικά να σου κάψει τον εγκέφαλο.

Κι άντε, παλιότερα, πριν την οικονομική κρίση δηλαδή που υπήρχαν χρήματα, είχε και κάποιες καλογυρισμένες ελληνικές σειρές που θα μπορούσες ή θα είχε κάποια αξία να παρακολουθήσεις επιλεκτικά. Πλέον, όποιο κανάλι κι αν επιλέξεις, μοιάζει σα να βουτάς σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο χωρίς πάτο που ζέχνει και προσπαθεί να σε πνίξει.

Μπορώ κάπως να δικαιολογήσω τους ανθρώπους άνω των 50-55 που ας πούμε δεν έτυχε να γνωρίσουν κάτι άλλο και σίγουρα δικαιολογώ τους ηλικιωμένους που η ελληνική τηλεόραση είναι το μόνο που έχουν για να περνάνε την ώρα τους. Όχι ότι δε τους λυπάμαι που δεν έχουν άλλες επιλογές αλλά καταλαβαίνω ότι είναι μια γενιά που έχει μεγαλώσει έτσι και αυτό δε θα αλλάξει ποτέ.

Πραγματικά όμως δε μπορώ να καταννοήσω τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που σπαταλούν το χρόνο τους  με όλη αυτή τη σαβούρα που δείχνουν τα ελληνικά κανάλια. Κάθε φορά που θα τύχει να αναγκαστώ να βρεθώ σε χώρο με ανοιχτή τηλεόραση νιώθω λες και με βασανίζουν δεμένη σε μια καρέκλα. Φωνές, ουρλιαχτά, κουτσομπολιά και ανούσιες συζητήσεις που προσπαθούν να γεμίσουν τον τηλεοπτικό χρόνο και δεν ενδιαφέρουν κανέναν σπαταλούν το χρόνο της ζωής χιλιάδων ανθρώπων χωρίς να έχουν να τους προσφέρουν απολύτως τίποτα.

Ζεις για να παρακολουθείς εμφανίσιμες γλάστρες να συζητάνε για ανθρώπους που δε γνωρίζεις και να προωθούν ένα lifestyle που δε θα ζήσεις ποτέ. Σου κάνουν πλύση εγκεφάλου άτομα που πουλάνε ότι αηδία μπορεί να κυκλοφορεί μαζί με το δήθεν πατριωτισμό τους. Παρακολουθείς πολιτικούς που δεν ενδιαφέρονται καν για τη χώρα και εσένα να πλακώνονται σαν τέρατα καθημερινά μήπως και διατηρήσουν μια θεσούλα με καλύτερη μισθοδοσία για τον εαυτό τους. Ακόμα κι αν πεις να δεις μια ταινία μιας ώρας θα χάσεις τέσσερις μαζί με τις ανούσιες διαφημίσεις κι εδώ να σημειώσω πως αγαπώ τις καλογυρισμένες διαφημίσεις ως μια άλλη μορφή τέχνης αλλά τις προτιμώ σε μικρές δόσεις. Για να μη μιλήσω και για τις εκπομπές μαγειρικής που το κάθε φαί κοστίζει όσο ένα ελληνικό ημερομίσθιο και πολλές φορές το ξεπερνά κιόλας.

Ζούμε στο 2018.  Υπάρχει το YouΤube, υπάρχει το Netflix. Έχεις ένα σωρό επιλογές είτε επί πληρωμή, είτε δωρεάν. Αποσύνδεσε την κεραία σου και πέτα την στα σκουπίδια. Μόνο εκεί ανήκει άλλωστε. Πίστεψε με, θα νιώθεις καλύτερα και πιο ήρεμα όταν βγάλεις την ελληνική τηλεόραση εντελώς από τη ζωή σου και θα αποκτήσεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να τον αξιοποιήσεις με περισσότερο δημιουργικούς τρόπους.