4.01.2012 - Updated 11.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Με λίγο προγραμματισμό και σωστές αγορές μπορούμε και να γλυτώνουμε χρήματα από το κόστος του κρέατος αλλά και να γεμίσουμε την κατάψυξη μας με κρέας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων από παμφάγα θηλαστικά μεταλλαχτήκαμε σε σαρκοφάγα θηλαστικά με το πέρασμα του χρόνου. Τρώμε πολύ περισσότερο κρέας από το παρελθόν και μας φαίνεται.

Οι τιμές του κρέατος είναι γενικά πολύ χαμηλότερες από ότι στο παρελθόν αλλά τα πράγματα άρχισαν ήδη να ζορίζουν στην Ελλάδα και θα ζορίσουν κι άλλο εφόσον μειώνονται οι μισθοί μας και αυξάνει η ανεργία. Οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση κρέατος και για λόγους οικονομίας εκτός από λόγους υγείας.

Καλό επίσης είναι να αποθηκεύσεις μια επαρκή ποσότητα κρέατος για 2-3 μήνες στην κατάψυξη και στον καταψύκτη σου αν διαθέτεις για να μη σου λείψει αν κάτι πάει στραβά με τα οικονομικά της οικογένειας σου.

Άρχισε να κατεβαίνεις στις κεντρικές αγορές για να βρεις φτηνό και καλό κρέας. Στην Αθήνα υπάρχει η Βαρβάκειος, στη Θεσσαλονίκη το Καπάνι. Για τις άλλες πόλεις δε ξέρω αλλά όλο και κάτι αντίστοιχο θα υπάρχει. Δες επίσης αν υπάρχουν κρεοπωλεία στην περιοχή σου που βγάζουν προσφορές, στη δική μου υπάρχουν και ο κόσμος εδώ κάνει ουρά στο κρεοπωλείο όταν φέρνει μπριζόλες ή μπούτια από κοτόπουλο και ο αριθμός των κιλών που αγοράζει ο καθένας είναι διψήφιος συνήθως (να σκεφτείς ότι το γειτονικό σουπερμάρκετ απέλυσε τους 2 υπαλλήλους κρεοπωλείου που είχε λόγω αναδουλειάς).

Photographer: Jordan Sim

Στην κεντρική αγορά θα βρεις κομμάτια κρέατος που δε βρίσκεις στα σουπερμάρκετ και τα γειτονικά κρεοπωλεία. Είναι τα φτηνά κομμάτια κρέατος που αρχίσαμε να σνομπάρουμε από τότε που χορτάσαμε κρέας. Θα βρεις εύκολα πλατάρια και φτερά κότας καθώς και συκώτι χοιρινού με 1 ευρώ το κιλό, μη τα σνομπάρεις, τα πρώτα γίνονται οι καλύτερες σούπες και το συκώτι είναι νοστιμότατο στο τηγάνι με ξύδι. Αγόρασε από 3-4 κιλά χώρισε τα μέσα σε σακουλάκια σε μαγειριές και βάλτε τα στην κατάψυξη ή τον καταψύκτη. Στα σακουλάκια με τα πλατάρια και τις φτερούγες κότας πρόσθεσε αν θες κι ένα κομμάτι μπούτι ή στήθος για περισσότερο κρέας αλλά να ξέρεις ότι το νόστιμο ζουμί το βγάζουν τα φτηνιάρικα κομμάτια.

Μην αγοράζεις ανάμεικτο κιμά. Αγόρασε χώρια μοσχαρίσιο και χώρια χοιρινό κιμά. Εμείς μαγειρεύουμε συνήθως μισό κιλό κιμά τη φορά οπότε με βολεύει πολύ να τα χωρίζω σε σακουλάκια των 250 γραμμαρίων πριν τα βάλω στην κατάψυξη. Όποτε θέλω ανάμεικτο κιμά βγάζω ένα σακουλάκι από το καθένα για να ξεπαγώσει. Επίσης μπορείς να ζυμώσεις κανονικά τον κιμά σε μεγάλα μπιφτέκια να τα παγώσεις λίγη ώρα απλωτά στην κατάψυξη σε ένα δισκάκι και μετά να τα βάλεις τακτοποιημένα μέσα σε ένα σακουλάκι.

Σακουλάκια για το κρέας δε χρησιμοποιώ αυτά τα λεπτεπίλεπτα που βρίσκεις συσκευασμένα. Αγοράζω χοντρά σακουλάκια για τρόφιμα με το κιλό από ένα μαγαζί με είδη συσκευασίας και σακούλες. Βάζω το κρέας μέσα τακτοποιημένο χωρισμένο σε μαγειριές και κλείνω το σακουλάκι με χαρτοταινία. Πάνω στην χαρτοταινία γράφω κάθε φορά τι περιέχει μέσα το σακουλάκι και την ημερομηνία που το συσκεύασα ώστε να βγάζω πάντα τα παλιότερα από την κατάψυξη.

Αν αγοράζεις ολόκληρη κότα μην την μαγειρεύεις όλη. Ψήσε τα μπούτια και το στήθος και κράτησε στην άκρη τα πλατάρια τις φτερούγες και το λαιμό για να φτιάξεις μια σούπα.

Photographer: Toni Kaarttinen

Αγόρασε ένα μεγάλο κομμάτι χοιρινό και κόψτο σε λεπτές φέτες. Πάγωσε τες χωριστά αρχικά και μετά βάλτες σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη. Ξεπαγώνουν πολύ γρήγορα και ψήνονται εύκολα στο τηγάνι ακόμα και χωρίς λάδι, έτσι δε χρειάζεται να τρως ένα μεγάλο κομμάτι κρέας κάθε φορά αλλά δε σου λείπει κιόλας.

Βάλε πρόγραμμα στην εβδομάδα σου. Για παράδειγμα μπορείς μια μέρα να κάνεις κοτόσουπα ή βραστό ή γιουβαρλάκια ή συκώτι, την Κυριακή κοτόπουλο ή μπριζόλες στο φούρνο ή παστίτσιο ή παπουτσάκια και μια άλλη μέρα κεφτεδάκια ή κρέας με λαχανικά ή μακαρόνια με κιμά. Τις άλλες τέσσερις μέρες μαγείρευε φαγητά χωρίς κρέας.

Αν τα προγραμματίσεις σωστά και θα ξοδεύεις λιγότερα χρήματα και δε θα λείπει το κρέας στην οικογένεια σου.