Η μπίζνα της σαλιγκαροτροφίας

Η σαλιγκαροτροφία της Ελλάδας μέσα από τα μάτια του νέου υποψήφιου σαλιγκαροτρόφου όπως την είδε η magica

SheBlogs.EU από - Τελευταία ενημέρωση: 24.03.2012

Καταρχήν να ξεκινήσω λέγοντας σας πως αλλαξα δεκα φορές τίτλο σε αυτό το κείμενο. Δε μπορούσα να αποφασίσω ποιος τιτλος περιγράφει καλύτερα το κείμενο μου.

Σκέφτηκα να του βαλω διαφορα, η πυραμίδα της σαλιγκαροτροφίας, οι νταβατζήδες της σαλιγκαροτροφίας, οι επιτήδιοι της σαλιγκαροτροφίας, η κοροϊδία στην πλάτη της σαλιγκαροτροφίας κλπ τελικά κατέληξα στο μπίζνα που ειναι ολίγον ειρωνικό.

Καταρχήν να συστηθούμε…

Έχοντας πολύ λίγα στρέμματα σε μια περιοχή που η γη ειναι πανάκριβη προσπαθώ να βρω βιώσιμες λύσεις σε μικρό χώρο για να βγάζω κάποιο εισόδημα όταν οι καταστάσεις “ωριμάσουν” και δοκιμάσω να φύγω από την πόλη. Το “ωριμάσουν” για μένα σημαίνει οτι πρώτα πρέπει να γινουν καποια βασικά πράγματα στο κτήμα τα οποία απαιτούν χρήματα οπότε το πάμε βήμα βήμα.

Photographer: quacktaculous

Μέσα στις αναζητήσεις μου εδω και δυο χρόνια ερεύνησα διάφορα πράγματα. Η μελισσοκομία ήταν ένα απο αυτά και μάλιστα μπήκα στη διαδικασία να αρχίσω και μαθήματα στο πανεπιστήμιο τα οποία διέκοψα καποια στιγμή γιατι η απόσταση για να πηγαίνω ήταν πραγματικά τεράστια. Τώρα θα μου πείτε τι σχεση έχει η μελισσοκομία σε ένα κείμενο για την σαλιγκαροτροφία. Έχει. Γιατί δε γίνεται να μη συγκρίνω τους μελισσοκόμους με τους σαλιγκαροτρόφους.  Οι διαφορές τους φτάνουν στο όριο του γελοίου.

Τους μελισσοκόμους τους αγαπώ. Είναι υπέροχοι. Αγαπάνε τα μελισσάκια τους, μιλάνε με τις ώρες για αυτά, για τις εργασίες που απαιτούνται, για τα εργαλεία τους, για όλα. Σχεδόν ξεβρακώνονται βρε παιδί μου, δε κρατάνε τίποτα για τον εαυτό τους εκτός από το μέλι τους. Ντάξει και τα βοσκοτόπια τους μερικές φορές αλλά αυτό είναι κατανοητό γιατί όποιος προλάβει πρόλαβε.

Οι σαλιγκαροτρόφοι από την άλλη… το έχουν δει συμβουλάτορες επί χρήμασι με μια ισχυρή δόση νταβατζιλικιασμού. Το αστείο σε όλο αυτό είναι ότι φτάνω στο σημείο να πιστεύω ότι δε βγαζουν φράγκο από τα σαλιγκαρια τους και βγάζουν μόνο ως νταβατζήδες  συμβουλάτορες νέων ανθρώπων που σκέφτονται να ασχοληθούν με τη σαλιγκαροτροφία.

Μάναμ εγώ αυτό το πράμα δε το εχω ματαξαναδεί. Σε κάθε site σαλιγκαροτρόφου που θα ανοίξεις σου πουλάει τεχνογνωσία για να στήσεις δικό σου σαλιγκαροτροφίο λες και ειναι η κότα που έκανε το χρυσό αυγό και αυτοί ο Μίδας.  Φυσικά το σαλιγκαροτροφίο που σου πουλάνε προωθούν είναι το κλειστό που κοστίζει καμιά εικοσαριά χιλιάρικα ανα στρέμμα και το οποίο δε μπορείς να λειτουργήσεις μετά αν δεν αγοράσεις και την επίβλεψη τους για κανα δυο χρόνια. Γιατί είναι έμπειροι αυτοί βρε παιδάκι μου. Έχουν ασχοληθεί με τα σαλιγκάρια καμιά τριανταριά και 3 χρόνια ας πούμε… Μάστερ λέμε, διδάκτορες….

Κι άντε τώρα εγώ να μη φτασω στο σημείο να σκεφτώ ότι η σαλιγκαροτροφία είναι απλά μια καλοστημένη πυραμίδα εκμετάλλευσης νέων ανθρώπων και χεστήκαμε ολ τουγκέδερ για τα σαλιγκάρια.

Γράφει που λες κάποιος “σχετικός” ένα άρθρο για τη σαλιγκαροτροφία και από κάτω βλέπεις έναν συνωστισμό από σχόλια ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν και ρωτάνε βασικά πράγματα επί της ταμπακιέρας. Ουδείς απαντάει… λες και ρίχνουν μηνύματα μεσα σε μπουκάλια στον ατλαντικό ωκεανό νιώθουν όλοι τούτοι που ρώτανε για τη σαλιγκαροτροφία.

Και τι να του πουν του αλλουνού που ρωτάει δηλαδής; οτι δες…  δωσε εσυ τα φράγκα να το στήσουμε κι όταν το στήσουμε και σου μαθουμε τα βασικα επι πληρωμή, μετά θα σου πουμε πως να ανοίξεις ένα site σαλιγκαροτροφίου για να πουλάς τεχνογνωσία σε νέους υποψήφιους σαλιγκαροτρόφους για να βγάζεις τα προς το ζειν;

Παρόλα αυτά, εμενα συνεχίζει να με ενδιαφέρει η σαλιγκαροτροφία αλλά φίλε… θα το ψάξω με άλλους τρόπους… με νταβατζήδες και όρνια που πατάνε επί πτωμάτων δε θέλω πάρε δώσε…

Category: Green Living

29 responses to “Η μπίζνα της σαλιγκαροτροφίας”

 1. kafes says:

  Πολύ καλό με μεγάλη δόση αλήθειας.Και εδώ είναι ένα ζήτημα που σκεφτόμουν την ημέρα που μιλούσαμε.Ότι οι διευθύνσεις γεωργίας που θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο του συμβουλάτορα σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν γεμίσει με ανθρώπους και γραφεία που χτυπάνε σφραγίδες…

 2. magica says:

  Επιβάλλεται να αναλάβουν την υποστήριξη της σαλιγκαροτροφίας οι διευθύνσεις γεωργίας. Αυτη τη στιγμή γίνεται πανηγύρι από επιτήδιους και καταστρεφονται άνθρωποι που ήδη ήταν στα όρια της απόγνωσης λόγω της οικονομικης κρισης

 3. marinic says:

  …άν και δεν έχω ερευνήσει το θέμα, από συζητήσεις με ενδιαφερόμενους άκουσα για τα κόστη, αλλά την αναμενόμενη απόδοση…και απλά συνέστησα περισσότερη έρευνα της αγοράς… Οσο για ενημέρωση για τη σαλιγκαροτροφία, υπάρχει αρκετή στο ιντερνέτ…

 4. coolplatanos says:

  Επειδή το έψαχνε και μία εξαδέλφη μου, υποτίθεται ότι σε δεσμεύουν με όλα αυτά, διότι αναλαμβάνουν και να στα αγοράζουν και να τα προωθούν στην αγορά, άρα παίζουν και ρόλο μεσαζόντων. Τώρα πόσο είναι αλήθεια ή όχι, δεν είμαι σίγουρη. Διότι άντε και τα παράγεις τα σαλιγκάρια. Πώς θα τα συσκευάσεις; Πού θα τα διαθέσεις; Διότι από όσο γνωρίζω, όταν τα μαζεύαμε παλιά από τα χωράφια, δεν αντέχουν πάρα πολύ και δεν ξέρω πόσο αντέχουν τα καλλιεργούμενα. Θυμάμαι ότι τα βάζαμε σε τενεκέ και τους βάζαμε πίτουρο για να έχουν να τρώνε, ώστε να τα φάμε κάποιες ημέρες μετά, επειδή συνήθως μαζεύαμε πολλά. Εκεί που είχα ρίξει πολύ γέλιο ήταν όταν η συγχωρεμένη η μάνα μου επειδή μερικά τα είχε παραπάνω καιρό τα είχε βγάλει και βόσκησαν στον κήπο και τα ξαναμάζεψε και μας τα μαγείρεψε.

 5. nectaria says:

  παντως με εναν που μηλησα εδω στον τοπο μου πριν ενα χρονο ελεγε και ξαναλεγε ποσο προσοδοφορα ειναι τα σαλικγαρια και σωθηκε και τ.λ.π. και τελικα το εκλησε το μαγαζι μπικε και μεσα και ειναι ξανα στο περιπτερο οπως παλια!!! τωρα δεν ξερω τι αλαξε στο χρησοριχιο μεσα σε ενα χρονο

 6. kostas says:

  η μέλισσα έχει περισσοτερο ενδιαφερον γιατι είναι κοινωνικο έντομο και δεν το βαριέσαι ποτέ. Πάντα έχει να σου πει κάτι νέο, πάντα θα συμβεί κάτι πολύπλοκο. Επίσης το εκμεταλεύεσαι σε περισσότερα επίπεδα απ οτι τα σαλιγκάρια (που προς το παρόν πάνε μόνο για φάγωμα). Γενικά είναι λογικό νομίζω να γοητευει περισσότερο.

  Απο την άλλη μην παίρνεις όρκο για τις αγαθές προθέσεις όσων “ασχολούνται” με τα μελισσια. Να δεις πόσα “σεμινάρια” έχουν ξεφυτρώσει αυτόν τον καιρό και πόσοι άνθρωποι υπόσχονται να σε κάνουν πλούσιο μελισσοκόμο έναντι αδράς αμοιβής…

  πολύ καλά τα λες πάντως

 7. kostas says:

  και για του λόγου το άληθές, να ένα ωραίο άρθρο http://konstantispyros.blogspot.com/2012/03/blog-post_21.html

 8. poutarchos says:

  Καλημέρα.Η “εκλεπτισμένη”ωρίμανση που ανέφερες έχει να κάνει σχέση μόνο με τον οικονομικό πάτο αυτής της χώρας(τότε μόνο θα καταλάβουμε ποιές είναι οι πραγματικές άνάγκες αυτού του τόπου για προιόντα).Εως τότε δυο πράγματα θα παρατηρείς μόνο αφενός την ανάγκη του κόσμου για εργασία στην επαρχία για ένα υποτηπώδες εισόδημα(πάνω απο 1.000.000 κόσμος θέλει να φύγει στην επαρχία για ένα απλο εισόδημα όπως το εννοείς εσύ)και αφετέρου θα παρατηρήσεις οτι οι μόνοι που κερδίσουν αυτή την στιγμή είναι αυτοί που υπόσχονται εργασία και όχι που αυτοί που πραγματικά εργάζονται.(π.χ οι”φίλοι” μας σαλιγκαροτρόφοι που υπόσχονται εισόδημα , πχ οι εταιρείες που σου υπόσχονται εκπαιδευση για φωτοβολταικα μεσω σεμιναρίων, η τρουφα, η στεμβια, το υποφαες,και όλες αυτές οι νέες καλλιέργειες που προωθούνται απο εμπόρους της ελπίδας σε ανθρώπους που προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον.Βλέπε ALPHA με τις αισιόδοξες ειδήσεις τους για νέα προιόντα χαχαχα βλέπε εφημερίδα ΕΘΝΟΣ που κάθε Σαββατοκυριακο εμπορεύεται χιλίαδες νέες θέσεις εργασίας με αντίτιμο τα 2 euro της αξιας τους.Ελπίζω να μην σας κουράσαμε πιστεύουμε οτι το μέλλον θα είναι πιο δύκολο απο οτι το φανταζόμαστε καλό κουράγιο φίλε με την προσπάθεια που κάνεις.

 9. Το ίδιο πράγμα φίλε έχει ξεκινήσει και στην μελισσοκομία…
  Εμείς όλοι οι μελισσομπλοκάδες δίδουμε τις γνώσεις μας δωρεάν σε όποιον ενδιαφερθεί να διαβάσει, ενώ άλλοι τις πουλάνε (αν έχουν) τυλιγμένες σε όνειρα και υποσχέσεις για γλυκά κέρδη!
  http://ixnilatis33.blogspot.com/2012/03/blog-post_24.html

 10. magica says:

  @marinic βασικά η ενημέρωση που υπάρχει στο νετ κατα το μεγαλύτερο ποσοστό της ειναι από άτομα σαν αυτα που ανάφερα πριν. Μια βδομάδα εψαχνα (και ειμαι καλό ψαχτήρι) για να βρω νορμάλ σαλιγκαροτρόφους.

  @coolplatanos τα συμβόλαια που σου κάνουν ειναι για το χρονικο διάστημα που δεν εχει παραγωγη απο οσο κατάλαβα και μετά τα σπάνε. Η μεταποίηση ειναι κατι που πρεπει να μελετησουν σοβαρα οσοι νορμαλ σαλιγκαροτροφοι αποφασισουν να συνεχίσουν.

  @kostas και το σαλιγκάρι εχει πολλές χρήσεις. εκτος απο νωπό, κατεψυγμένο, κονσερβα με διαφορες συνταγες, πουλιεται το χαβιαρι του, το οστρακο του και απο ότι κατάλαβα και η βλένα του για καλλυντικά.
  Τώρα οσο αφορά τους απατεώνες μελισσοκόμους, τι να πω… τουλάχιστον πριν δυο χρονια που σας παρακολουθούσα στενά από τα Βlog σας τετοια φαινόμενα δεν είχα δει, θα ειχα βαλει τις φωνές,ισως να αλλαξε κάτι λόγω κρίσης και πολλών ατόμων που θελουν να φυγουν απο πολεις οπότε βρισκουν πεδίο.

  @nectaria ειναι πολλά τα θύματα της σαλιγκαροτροφίας. και όχι μόνο εδώ. και στη βουλγαρία που εψαχνα να δω τι γίνεται τα ίδια συμβαίνουν και μάλιστα εκεί το θέμα πήρε διαστάσεις στον τύπο και υπάρχουν άρθρα που μιλάνε για πυραμίδες και δεκάδες άτομα που έχασαν περιουσίες.

  @ploutarchos προσωπικά το ειχα πάρει απόφαση πριν η οικονομική κρίση χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας. Από τότε έβαλα πρόγραμμα σε αυτά που πρέπει να γίνουν (διότι θες κι ενα σπίτι να χωθείς εκεί που θα πας) για να το καταφέρω και το πάω με αργά βήματα και πολύ συνεχή μελέτη και έρευνα για όλα όσα θα μπορούσα να κάνω εκεί. Αυτά τα πράγματα δε νομίζω οτι γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, θελει προσοχή, πολλή διαθεση και αρκετή έρευνα εκτός κι αν σου περισσεύουν φράγκα για ξόδεμα. Προσοχή λοιπόν κι οπως λεει ο λαος οπου ακους πολλα κεράσια κράτα μικρό καλάθι.

  @Παναγιώτη, όπως είπα και στον Κώστα αλήθεια δεν ειχα δει τετοια φαινόμενα πριν δυο χρόνια που κυριολεκτικά διάβασα “κάθε” κείμενο μελισσοκόμου στα blog που υπήρχαν. Αν είναι νέο φαινόμενο της εποχής ειναι λυπηρό. Θέλω να πιστέυω ότι είσαι αρκετοί οι νορμάλ μελισσοκόμοι για να κρατάτε τον κόσμο μακριά από τις κακοτοπιές. Βάλτε και κανενα μπανεράκι στα πλαινά των blog σας που θα οδηγεί σε SOS κείμενα στην ανάγκη για να το διαβάζουν οπωσδήποτε όσοι θέλουν να ασχοληθούν.

 11. magica says:

  κι αφού εγραψα αυτό το κείμενο ελπίζοντας οτι θα λειτουργήσει σαν μια ταμπέλα STOP για τους νέους ανθρώπους που σκέφτονται να ασχοληθούν με τη σαλιγκαροτροφία (αφού το sheblogs τα καταφέρνει πολύ καλά και τα κείμενα του σκαρφαλώνουν ψηλά στο αγαπητό google)…

  Θεωρώ υποχρέωση μου να αναφέρω ότι υπάρχουν και νορμάλ σαλιγκαροτρόφοι που προσπαθούν να αναπτύξουν τον κλάδο και δεν έχουν σκοπό να σας εκμεταλλευτούν. Είναι αυτοί που δε πουλάνε τεχνογνωσία, πουλάνε μόνο σαλιγκαράκια.

  Επειδή εγώ δυσκολεύτηκα να το βρω, πιθανότατα γιατί είναι ένα κλειδωμένο φόρουμ κι αφού τα ξεψάχνισα κείμενο-κείμενο για να δω ότι ειναι ασφαλές (τουλάχιστον αυτή την εποχή) μπορώ να σας προτείνω να κάνετε μια εγγραφή στο http://www.snailfarmers.gr/.

  Να είστε προσεκτικοί σε όσα ακούτε και να διαλέγετε το μικρό καλάθι. Η σαλιγκαροτροφία δεν ειναι η κότα με το χρυσό αυγό. Ανθρώποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους τόσο εδώ όσο και στη Βουλγαρία όπου η λέξη “Πυραμίδα” συνοδεύει αρθρα εφημερίδων πλέον.

  Αν οργανωθεί ο κλάδος και βοηθήσει και το κράτος σε επίπεδο τεχνογνωσίας και εξαγωγών είναι μια όμορφη δουλειά για όποιον συμπαθεί τα σαλιγκαράκια. Αλλά όπως είπε και ένα ζευγάρι γάλλων που διατηρεί σαλιγκαροτροφείο στη Γαλλία “δουλεύουμε 17 ώρες τη μέρα,”.

 12. giannis says:

  ειμαι κ γω ενας απο τους πολλους που θελουν να πανε στο χωριο κ αρχισα να ψαχνω για τη σαγκαλιτροφια ανοιχτου τυπου.με τον ανθρωπο που ηρθα σε επαφη δεν εντοπισα κατι απο αυτα που ειπωθηκαν. προφανως δεν το εχω ψαξει αρκετα κ για το συμβολαιο ηξερα οτι ισχυει για παντα εφοσον τηρουνται οι προυποθεσεις αν μπορειτε διαφωτιστε με…

 13. magica says:

  @giannis οχι γω, δε μπορώ να σε διαφωτίσω ιδιαίτερα γιατι κι δε ξέρω πολλά, γραψου στο φορουμ που λέω εκει εχει πιο σχετικα άτομα να μιλήσεις.

  παντώς γενικά πρόσεχε πολύ, πειραματίσου ερασιτεχνικα σε λίγα τετραγωνικα πρώτα να δεις πως ειναι ολο αυτό και μετά ξοδεψε τα λεφτά σου και μπες σε χρέη

 14. giannis says:

  ευχαριστω εχεις δικιο..

 15. nikolas says:

  Το θέμα της εναλλακτικής καλλιέργειας, και ότι συνεπάγεται με αυτές τις καλλιέργειες, το έχω ψάξει αρκετά, μιας και πλησιάζω στην απόσυρση και στην αποκοπή αφέντη δούλου.[βγαίνω στην σύνταξη καταθέτω τον Δεκέμβρη τα χαρτιά μου].Όντας ελεύθερος κάτι θα πρέπει να κάνω. Ωραία η ζωγραφική σαν χόμπι, αλλά και η επαφή βρε παιδιά με την γη και με τα φυτά είναι για μένα τουλάχιστον η ίδια η ζωή. Τώρα για τις εναλλακτικές, σαφώς και υπάρχουν κομπίνες στην Ελλάδα ζούμε τα ξέρουμε αυτά. Για τα σαλιγκάρια η υπόθεση ξεκίνησε από δυο κοπελιές από την Κόρινθο .Μορφωμένες κοπέλες έξυπνες με γνώσεις πολλών ξένων γλωσσών, έστησαν την επιχείρηση σαλιγκάρι στην Ελλάδα. Και βέβαια την έκαναν φρανσαιζ.[το γράφω στα ελληνικά για να το καταλαβαίνω πρώτα εγώ,] Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Το υπόφαιες, το μύρτιλο, το γκοτζι, η στεβια, το ρόδι, και αρκετές άλλες. Το θέμα είναι τι θέλει να κάνει κάποιος. Κανονική παραγωγή, η συμπλήρωμα στο εισόδημα του Σ’ αυτήν την περίπτωση κοιτάζουμε τις αποδόσεις σε στρέμμα, και αναλόγως πράττουμε. Μα για να κάνει κανείς οτιδήποτε πρέπει να έχει διάθεση, να έχει λίγο χώρο, και βέβαια αγάπη ,μα πολύ αγάπη ,και χωρίς να σκεφτεί τα κέρδη και μόνον αυτά ,τότε μόνον να προσπαθήσει και σίγουρα θα έχει επιτυχία. Εγώ έχω ένα κτήμα 1,5 στρέμμα στην Κυπαρισσία και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να καλλιεργήσω μυρτιλα. Δεν είμαι από εκεί μα έχω αρχίσει να βλέπω το υπόλοιπο της ζωής μου κατά εκεί μεριά .Θα βάλω και κανένα κοτοπουλάκι κανένα κουνελάκι το περιβολάκι μου τον λαχανόκηπο μου και όποτε θα έχω διάθεση θα στήνω το καβαλέτο μου και θα αφήνω τον εαυτό μου να δανείζετε χρώματα από την φύση και να τα αφήνει πάνω στον καμβά. Ολα αυτά βέβαια αφού ψήσω στα σίγουρα την κυρία Χρύσα. Πάντως έχω πολλές ελπίδες. Δεν ανέφερα σκόπιμα το οικονομικό, γιατί, ελάτε ρε παιδιά Έλληνες είμαστε θα τα καταφέρουμε………

 16. Κατερίνα says:

  Κορίτσι, πολύ καλό το σκεπτικό σου περί νταβατζικίου στην συγκεκριμένη εκτροφή. Το πρόσεξα και γω όταν μου ήρθε μια μέρα η ιδέα να δω τι χρειάζεται από υποδομές κ.τ.λ η συγκεκριμένη εκτροφή μια που το σαλιγκάρι δεν θέλει και πολύ περιποίηση όπως π.χ. τα ζώα σφαγής. Το θέμα είναι πως κανένα Υπ. Γεωργίας δεν αναλαμβάνει αυτή την εκτροφή, και όλη η διακίνηση γίνεται μέσω ιδιωτών.
  Κάπου διάβασα (στο ίντερνετ μέσα) ότι η τεχνογνωσία έρχεται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Ιταλία. Με τα μελίσσια είναι αλλιώς. Είναι ντόπια παραγωγή και εκτροφή.
  Αν σκέφτεσαι να κάνεις κάτι με εκτροφή, ψάξε και για μεταξοσκώληκες. Νομίζω πως το Υπ. Γεωργίας δίνει “σπόρο” μεταξοσκώληκων για ξεκίνημα. Σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω αν υπάρχει κέρδος πάντως… Καλή τύχη στις περιπέτειες σου!! :)

 17. Ελενη Γεωργιαδου says:

  Εχεις δικιο για το “νταβατζιλικι”.Προσωπικα παρακολουθησα ενα σεμιναριο, οπου ο γεωπονος, αντιθετα απ’οτι περιμενα συνεστησε επιφυλακτικοτητα γιατι ως την συγκεκριμενη στιγμη κανεις δεν ειχε φθασει σε παραγωγη επι το πλειστον λογω ασθενειων.Μιλησε ουσιαστικα για κλειστου τυπου.Συμμετεχοντες ομως στο σεμιναριο εδειξαν οτι ηταν “παντογνωστες” του θεματος, και πολυ προθυμοι να μας φωτισουν περισσοτερο αν τους επισκεπτομασταν στις μοναδες τους.Εκ των υστερων εμαθα οτι το εισιτηριο ηταν 50 ευρω. Ως εκεινη την στιγμη, ειχα πιστεψει οτι επιδιωκαν να προσυλητησουν νεους για να αυξηθει η παραγωγη ετσι που να ειναι ευκολοτερη και λιγοτερο δαπανηρη η εξαγωγη.Αντιληφθηκα οτι αυτο ηταν ” οι ευσεβεις ποθοι” που λεει ο πατερας μου.Οι συμπατριωτες μας καλοθελητες ειναι ανεπισημοι εκπροσωποι διαφορων κεντρων στην Ιταλια που δινουν τεχνογνωσια και πουλουν τα υλικα για την εγκατασταση, ενω υποσχονται οτι θ’αναλαμβανουν και την διαθεση της παραγωγης με περιπου 3,8Ε/κιλο, το λιγοτερο, με προοπτικη ανοδικη. Επειδη προσωπικα μου αρεσουν τα σαλιγκαρια,και τα αγοραζω, παρατηρησα οτι 1)ενω κοστιζαν 4Ε/κιλο τελευταια επεσαν στα 2,5Ε, 2)γεμισε ο καμπος μας σαλιγκαρια ενω την δεκαετια του ’70 ειχαν ουσιαστικα εξαφανισθει απο την υπερσυλλογη, επειδη υπηρχε κοντα εργοστασιο τυποποιησης, και τα πουλουσαν εκει,ρωτησα αν εκλεισε το εργοστασιο γιατι παρατηρησα οτι πολλοι εργαζομενοι ειχαν απολυθει.Εφθασα λοιπον να μαθω οτι το εργοστασιο λειτουργει ακομη, αλλα εισαγει σαλιγκαρια απο Τουρκια,Τυνισια κ.τ.λ. με 1Ε/κιλο.Μετα απ’αυτο δεν ασχοληθηκα με το αντικειμενο.Ο συνειρμος στους ενδιαφερομενους.

 18. Κωστας says:

  Δε ξερω αν το ξερετε, το ποσοστο που εχει παρατησει το αντικειμενο ενω εχει ξοδευτει ειναι μεγαλυτερο του 80%.

 19. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ,
  ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙ ΗΔΗ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ..,
  ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ..,ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΟΙ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ [ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ]..!
  ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΛΑΔΙ Π.Χ.ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΤΑΤΑ ΝΑ ΤΗΓΑΝΙΣΗΣ “Η ΚΡΕΑΣ ..ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ.
  ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΖΩΪΚΑ..!
  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ..
  ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΓΑΛΑ…ΚΑΙ ΚΛΕΓΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ…,ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΥΡΙ,ΒΟΥΤΥΡΟ,Κ.Λ.Π..ΚΑΙ ΠΟΥΛΑ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΣ.ΚΑΠΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΓΙΑΟΥΡΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ “Η ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.
  ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ[ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ]ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΙΤΡΙΝΑ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΦΡΕΣΚΟ[ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ] ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΨΩΜΙΑ [ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ] ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ….!
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ…!!!
  ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΔΟΙΠΟΡΟΥΣ.ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΒΡΗΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΤΕ ΑΥΤΕΣ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.
  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 20. χαμένος says:

  Όνειρα όνειρα
  που πήγανε χαμένα
  είναι από την τρόϊκα
  όλα γκρεμισμένα

 21. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ says:

  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΣ ΛΥΣΗ , ΑΙΣΧΟΣ???

 22. Γεια σας! Ενδιαφέρουσες οι απόψεις σας, αλλά! Έχω σε λειτουργία 3 σαλιγκαροτροφία εντατικής εκτροφής και η παραγωγική μου διαδικασία λειτουργεί άψογα! Επίσης διαθέτω και μονάδα τυποποίησης! Που συμφωνώ: Πολλοί πουλάνε τεχνογνωσία νομίζοντας ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας μονάδας εκτροφής είναι όλη η δουλειά!
  Σίγουρα πολλοί είναι εκείνοι η οποίοι δεν έβγαλαν ακόμη σαλιγκάρια και χρηματοδοτούνται από υποτιθέμενη παροχή τεχνογνωσίας! Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που νομιμοποιούν σαλιγκάρια ελεύθερης συλλογής σαν εκτροφής επειδή διαθέτουν τις μονάδες εκτροφής.
  Προσωπικά έχω πει και δημόσια ότι κάποιος ελαιοκαλλιεργητής δεν σημαίνει ότι είναι και γεωπόνος, άρα και κάθε παραγωγός σαλιγκαριών δεν μπορεί να πουλάει τεχνογνωσία! Επίσης κάτι που δεν έχει θίξει κανείς μέχρι σήμερα από όσες κουβέντες έχω παρακολουθήσει στο internet είναι ίσως και το σημαντικότερο! Για πόσες ποσότητες και πάνω ετησίως μπορεί να θεωρηθεί κερδοφόρος επιχείρηση η σαλιγκαροτροφία;
  Προσωπικά μέχρι πριν 1,5 χρόνια και για 2 έτη ήθελα να βοηθώ τον κόσμο και να τον ξεναγώ στις μονάδες μου. Κατήντησα να κάνω όλη την ημέρα τον ξεναγό! Δέχτηκα στα 2 χρόνια πάνω από 150 άτομα. Να μην μου μένει χρόνος να κοιτάξω την πραγματική δουλειά μου που είναι η ασχολία μου με το σαλιγκάρι (το αγαπώ όπως οι μελισσοκόμοι τα μελίσια τους και τις μέλισσες τους). Σε όλες αυτές τις ξεναγήσεις μου σε υποψήφιους σαλιγκαροτρόφους αντιμετώπισα την καχυποψία τους όπου ψάχνανε να ανακαλύψουν ποιο ήτανε εμένα το κέρδος μου, από τη βοήθεια που τους παρείχα. Άλλοι πάλι είχανε σαν πρώτη ερώτηση αν επιδοτείται. Μέσα σε όλους αυτούς ήτανε και ένα πολύ μικρό ποσοστό άνθρωποι που πραγματικά βοηθήθηκαν από εμένα και το εκτίμησαν κι όλας. Όμως οι δουλειές μου γίνανε πολλές και δισβάχτατες για εμένα. Έτσι ζυγίζοντας τα πράγματα αποφάσισα να μην <> κανέναν με τις ξεναγήσεις που τους παρείχα. Για όλα αυτά δεν πήρα καμία φορά ούτε ένα ευρώ σαν αμοιβή. Μόνο κάποιοι που εκτίμησαν τον κόπο μου για να τους βοηθήσω και μου έκαναν κάποια δώρα όπως ένα μπουκάλι κρασί, κουτί με γλυκά, βάζο με μέλι κ.λ.π. και να ναι καλά οι άνθρωποι. Ασχολούμαι 6 χρόνια με την εκτροφή σαλιγκαριών. Δεν είναι κάτι εύκολο! Δεν έχω πουλήσει ποτέ τεχνογνωσία! Έχω απευθυνθεί σε επίσημους φορείς να έρθουν να τους ενημερώσω για να ενδιαφερθούν. Αντιμετώπισα και από αυτούς την ίδια καχυποψία. Τελικά είπα κόψτε το λαιμό σας όλοι σας! Εσείς τι θα κάνατε;
  Επίσης ένα τεράστιο ψέμα της αγοράς είναι η κουβέντα: Έψαξες την αγορά πριν αποφασίσεις να κάνεις κάτι; Κανένας μα κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί σοβαρά μαζί σου (το έχω ζήσει)και να σου εξασφαλίσει την αγορά των προιόντων σου με το θα. Θα ασχοληθούν μόνο στην περίπτωση που ήδη παράγεις κάτι, και ή θα ενδιαφερθούν ή όχι!
  Τέλος παιδιά η σαλιγκαροτροφία είναι κάτι μαγικό, κάτι πολύ ωραίο να ασχοληθεί κανείς. Όμως είναι ένα δύσκολο αντικείμενο και απαιτείται γερό στομάχι! Με προυποθέσεις μπορεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα και κερδοφόρα δραστηριότητα.
  Επίσης δυστυχώς δεν γίνεται κανείς να μπει σε λεπτομέρειες από ένα μπλοκ, όπως δεν μπορεί κανείς να σπουδάσει ένα επάγγελμα από το ίντερνετ.
  Καλημέρα σας

 23. ntina says:

  ολοι δικιο εχετε παιδια αλλα μην ξεχνατε οτι στην Ελλαδα δεν υπαρχει οργανωση για αυτο τοσα χρονια αγροτικος κ.λ.π τομεας εχει παει κατα διαολου.Π.Χ παρακολουθησα ημεριδα για ενναλακτικες μορφεςκαλλιεργειας με γενικο γραμματεα υπουργειου και στην ερωτηση μου που θα αποταθω για την τεχνογνωσια που θα χρειαστω /αν υπαρχουν γεωπονοι ενημερωμενοι ,αν υπαρχει γεωργικο ινστιτουτο για προμηθεια φυτων μασαγανε τα λογια τους.Τους απαντησα οτι η παρουσια τους εκει ηταν περριτη αφου συμπτωματικα εγω την προηγουμενη μερα ειχα δεχτει τηλεφωνο απο οργανωμενη ιδιωτικη εταιρεια με πληρη ενημερωση και υποστηριξη αποtτην αρχη εως τελους.Οπως καταλαβατε η κοροιδια παει συννεφο.Το μελλον παντωςστην Ελλαδα ειναι η ομαδικη διαχειριση των προιοντων. Παρεπιπτοντως εχω μιλησει με πολλους σαλιγγαροτροφους το προβλημα εστιαζεται στη διαθεση των σαλιγγαριων γατι στην Ελλαδα δεν εχει μπει δυνατα και στην Γαλλια π.χ. θελουν τονους και εναν εξαγωγεα. Δουλεια πολλη λοιπον οργανωση και η ισχυς εν τη ενωσει.

 24. jh says:

  paramithia eine i salogarotrofia ntabatzides aniksa ena ego 4 stremata kai me balane 18.000 mesa kompina megali min to psaxnete pedia den eudokimi to saligari stin ellada….

 25. Αντώνης says:

  Μια πολύ καλή αντικειμενική πηγή γνώσης αν θέλεις να μάθει κάποιος για Σαλιγκαροτροφία είναι τα 3μηνα σεμινάρια στο ΙΓΕ (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών). Είναι δημόσιος φορέας, η τιμή είναι εξαιρετικά προσιτή και το συγκεκριμένο μάθημα είναι εξαιρετικό, λόγω πολύ έμπειρης και αφοσιωμένης στο χώρο εισηγήτριας.

  Θα πρότεινα μακριά από εταιρίες συμβούλων και προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας. Ζητήστε να δείτε από συμβούλους πόσα σαλιγκαροτροφεία άνω των 5 ετών επιβλέπουν. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει χρήματα σε αυτό, μην το κάνει χωρίς να πάει στο παραπάνω σεμινάριο, για να δει τι παίζει στην πράξη.

 26. Αντώνης says:

  Μακριά επίσης από συμβουλάτορες του ίντερνετ, η από όποιον λέει ότι τα σαλιγκάρια δε θέλουν περιποίηση. Θέλουν τρελλή για να δουλέψει παραγωγικά η εγκατάσταση.

 27. Χρόνης says:

  Κύριοι καλησπέρα.
  Διάβασα όλη την ανάρτηση, απο το εισαγωγικό άρθρο εως τέλους. Δεν μπορώ να πω οτι έχω μεγάλη πείρα στα σαλιγκάρια και την εκτροφή τους. Ξεκίνησα τον Αύγουστο του 2013 έτσι για να δω το αντικείμενο μιας και μου αρέσουν τα σαλιγκάρια σαν φαγητό, και τώρα εχω φτιάξει ενα σαλιγκαροτροφείο περίπου 12 τετ. μέτρα με περίπου 2000 σαλιγκάρια όλων των ηλικιών. Αυτό που εχω δεί είναι οτι θέλουν πολύ δουλειά και ακόμα περισσότερη αγάπη και προσοχή.

 28. sniper says:

  μεγάλη απάτη παιδιά μακριά ειμε παθών,πήγα κόρινθο για να συζητήσουμε για τα σαλιγάρια και μας τα λέγανε ορεα,πήρα δάνιο από τράπεζα ξεκίνησα έστησα το εκτροφιώ σαλιγάριον και έχη ως εξής>1 έχη πολη εργατώρες 2δύσκολα να τα ελέξης 3 μετά από 2 χρόνια σκληρή δουλια μέχρι να κάνη τον κύκλο του τπό σαλιγάρι στο τέλος ΨΟΦΉΣΑΝΕ ΌΛΑ μην σας παραμυθιάζουν, 20 σαλιγαροτροφή από όλη την ελαδα που ξεκινήσαμε πήγαμε καταδιαόλου η πιο πολύ χρωσταμε στην τράπεζα…..

 29. Πόσο δίκιο έχεις με αυτό το άρθο! Και το λέω από προσωπική εμπειρία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *