24.03.2012 - Updated 11.11.2014 - Μαίρη Χαρίσκου – 29 ΣΧΟΛΙΑ

Η σαλιγκαροτροφία της Ελλάδας μέσα από τα μάτια του νέου υποψήφιου σαλιγκαροτρόφου όπως την είδε η magica

Καταρχήν να ξεκινήσω λέγοντας σας πως αλλαξα δεκα φορές τίτλο σε αυτό το κείμενο. Δε μπορούσα να αποφασίσω ποιος τιτλος περιγράφει καλύτερα το κείμενο μου.

Σκέφτηκα να του βαλω διαφορα, η πυραμίδα της σαλιγκαροτροφίας, οι νταβατζήδες της σαλιγκαροτροφίας, οι επιτήδιοι της σαλιγκαροτροφίας, η κοροϊδία στην πλάτη της σαλιγκαροτροφίας κλπ τελικά κατέληξα στο μπίζνα που ειναι ολίγον ειρωνικό.

Καταρχήν να συστηθούμε…

Έχοντας πολύ λίγα στρέμματα σε μια περιοχή που η γη ειναι πανάκριβη προσπαθώ να βρω βιώσιμες λύσεις σε μικρό χώρο για να βγάζω κάποιο εισόδημα όταν οι καταστάσεις “ωριμάσουν” και δοκιμάσω να φύγω από την πόλη. Το “ωριμάσουν” για μένα σημαίνει οτι πρώτα πρέπει να γινουν καποια βασικά πράγματα στο κτήμα τα οποία απαιτούν χρήματα οπότε το πάμε βήμα βήμα.

Η μπίζνα της σαλιγκαροτροφίας - Η σαλιγκαροτροφία της Ελλάδας μέσα από τα μάτια του νέου υποψήφιου σαλιγκαροτρόφου όπως την είδε η magica

Μέσα στις αναζητήσεις μου εδω και δυο χρόνια ερεύνησα διάφορα πράγματα. Η μελισσοκομία ήταν ένα απο αυτά και μάλιστα μπήκα στη διαδικασία να αρχίσω και μαθήματα στο πανεπιστήμιο τα οποία διέκοψα καποια στιγμή γιατι η απόσταση για να πηγαίνω ήταν πραγματικά τεράστια. Τώρα θα μου πείτε τι σχεση έχει η μελισσοκομία σε ένα κείμενο για την σαλιγκαροτροφία. Έχει. Γιατί δε γίνεται να μη συγκρίνω τους μελισσοκόμους με τους σαλιγκαροτρόφους.  Οι διαφορές τους φτάνουν στο όριο του γελοίου.

Τους μελισσοκόμους τους αγαπώ. Είναι υπέροχοι. Αγαπάνε τα μελισσάκια τους, μιλάνε με τις ώρες για αυτά, για τις εργασίες που απαιτούνται, για τα εργαλεία τους, για όλα. Σχεδόν ξεβρακώνονται βρε παιδί μου, δε κρατάνε τίποτα για τον εαυτό τους εκτός από το μέλι τους. Ντάξει και τα βοσκοτόπια τους μερικές φορές αλλά αυτό είναι κατανοητό γιατί όποιος προλάβει πρόλαβε.

Οι σαλιγκαροτρόφοι από την άλλη… το έχουν δει συμβουλάτορες επί χρήμασι με μια ισχυρή δόση νταβατζιλικιασμού. Το αστείο σε όλο αυτό είναι ότι φτάνω στο σημείο να πιστεύω ότι δε βγαζουν φράγκο από τα σαλιγκαρια τους και βγάζουν μόνο ως νταβατζήδες  συμβουλάτορες νέων ανθρώπων που σκέφτονται να ασχοληθούν με τη σαλιγκαροτροφία.

Μάναμ εγώ αυτό το πράμα δε το εχω ματαξαναδεί. Σε κάθε site σαλιγκαροτρόφου που θα ανοίξεις σου πουλάει τεχνογνωσία για να στήσεις δικό σου σαλιγκαροτροφίο λες και ειναι η κότα που έκανε το χρυσό αυγό και αυτοί ο Μίδας.  Φυσικά το σαλιγκαροτροφίο που σου πουλάνε προωθούν είναι το κλειστό που κοστίζει καμιά εικοσαριά χιλιάρικα ανα στρέμμα και το οποίο δε μπορείς να λειτουργήσεις μετά αν δεν αγοράσεις και την επίβλεψη τους για κανα δυο χρόνια. Γιατί είναι έμπειροι αυτοί βρε παιδάκι μου. Έχουν ασχοληθεί με τα σαλιγκάρια καμιά τριανταριά και 3 χρόνια ας πούμε… Μάστερ λέμε, διδάκτορες….

Κι άντε τώρα εγώ να μη φτασω στο σημείο να σκεφτώ ότι η σαλιγκαροτροφία είναι απλά μια καλοστημένη πυραμίδα εκμετάλλευσης νέων ανθρώπων και χεστήκαμε ολ τουγκέδερ για τα σαλιγκάρια.

Γράφει που λες κάποιος “σχετικός” ένα άρθρο για τη σαλιγκαροτροφία και από κάτω βλέπεις έναν συνωστισμό από σχόλια ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν και ρωτάνε βασικά πράγματα επί της ταμπακιέρας. Ουδείς απαντάει… λες και ρίχνουν μηνύματα μεσα σε μπουκάλια στον ατλαντικό ωκεανό νιώθουν όλοι τούτοι που ρώτανε για τη σαλιγκαροτροφία.

Και τι να του πουν του αλλουνού που ρωτάει δηλαδής; οτι δες…  δωσε εσυ τα φράγκα να το στήσουμε κι όταν το στήσουμε και σου μαθουμε τα βασικα επι πληρωμή, μετά θα σου πουμε πως να ανοίξεις ένα site σαλιγκαροτροφίου για να πουλάς τεχνογνωσία σε νέους υποψήφιους σαλιγκαροτρόφους για να βγάζεις τα προς το ζειν;

Παρόλα αυτά, εμενα συνεχίζει να με ενδιαφέρει η σαλιγκαροτροφία αλλά φίλε… θα το ψάξω με άλλους τρόπους… με νταβατζήδες και όρνια που πατάνε επί πτωμάτων δε θέλω πάρε δώσε…