14.12.2010 - Updated 15.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 16 ΣΧΟΛΙΑ

Αν αποφασίσατε ξαφνικά να προσθέσετε στην οικογένεια του σπιτιού σας ινδικά χοιρίδια, δείτε τι χρειάζεται να αγοράσετε

Είχα γράψει πριν λίγο καιρό έναν ανάλογο οδηγό για γατάκια και η αναγνώστρια μας η Λυδία που έχει ινδικά χοιρίδια προσφέρθηκε να μας γράψει για τα ινδικά χοιρίδια μέσα από την προσωπική της εμπειρία.

Η Λυδία λοιπόν θεωρεί τα ινδικά χοιρίδια άριστη επιλογή κατοικιδίων για οικογένειες με παιδάκια ή χωρίς, που μένουν σε διαμέρισμα. Ας δούμε όμως τι μας έγραψε…

Photographer: law_keven

Τα ινδικά χοιρίδια είναι από τα λίγα οικιακά ζώα στο μέγεθός τους που είναι τόσο κοινωνικά και εκδηλωτικά και με τους ανθρώπους και με τα άλλα του είδους τους, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.

Εκδηλώνουν τη χαρά, την απόλαυση, την πείνα, το άγχος κ.α. με ιδιαίτερους ήχους και συμπεριφορές που είναι ιδιαίτερα διδακτικές για τα παιδάκια και μια ευκαιρία για παρατήρηση και επαφή, που είναι πολύτιμα για τα… οικόσιτα τέκνα. Και είναι και χαδιάρικα!

Τι θα χρειαστεί κανείς για να φιλοξενήσει ινδικά χοιρίδια;

  • Κλουβάκι. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με τον αριθμό των ινδικών χοιριδίων (guinea pigs) που θέλεις να έχεις, οι τιμές επίσης ποικίλλουν, παραμένουν πάντως προσιτές (από 30ευρώ).  Η διατύπωση “που θέλεις να έχεις” έχει ένα κρυμμένο μήνυμα, γιατί αν θέλεις να έχεις μόνο δύο, τότε θα πρέπει να πάρεις ή δυο αρσενικά, ή δύο θηλυκά. Διαφορετικά σε λίγες εβδομάδες δεν θα έχεις μόνο δύο, αλλά θα μπορέσεις να δεις πώς γεννάνε, πώς θηλάζουν και πώς μεγαλώνουν τα μωράκια τους. Για τους μάστορες, είναι αρκετά εύκολη και η ιδιοκατασκευή ή η τροποποίηση-επέκταση του κλουβιού.
  • Ροκανίδι. Το βρίσκεις συσκευασμένο στα pet-shops, αλλά μπορείς και να το προμηθευτείς δωρεάν από το ξυλουργείο της γειτονιάς σου. Παίρνεις μαζί σου μια (ή παραπάνω) μεγάλη σακούλα και ζητάς να στη γεμίσουν, μην ντρέπεσαι, συνήθως τους κάνεις χάρη..
  • Δοχείο για το νερό. Αυτό το βρίσκεις επίσης στα pet-shops, και είναι σαν μπιμπερό με μεταλλικό στόμιο που το στηρίζεις κάθετα στο κλουβί. Το φρέσκο νερό και η απρόσκοπτη παροχή του είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να φροντίζεις όπως και δήποτε.. Για περιόδους που θέλεις να λείψεις και δεν μπορείς να τα πάρεις μαζί σου, μπορείς να στερεώσεις στο κλουβί τους περισσότερα από ένα “μπιμπερό”. Εμείς βέβαια έχουμε καταλήξει και να ταξιδεύουμε με το κλουβί στα πόδια μιας και τα παιδιά αρνούνταν να πάνε οπουδήποτε χωρίς “τα κούι-κούι” (ηχοποιητή ονομασία)
  • Τροφή. Εδώ υπάρχουν αρκετές επιλογές, μπορείς να κάνεις αυτή που ταιριάζει περισσότερο σ’ εσένα και στο πορτοφόλι σου. Από τις έτοιμες συσκευασμένες, είναι το αποξηραμένο χόρτο, μείγμα ξηρών καρπών, λιχουδιές σε στικ και κυβάκια ξηράς τροφής (ενδείκνυνται επίσης για περιόδους που λείπεις, γιατί τρώγονται σιγά σιγά και απολαυστικά). Μπορείς όμως, για να μην πω πρέπει, να τους δίνεις και φρέσκα λαχανικά από αυτά που καταναλώνουμε κι εμείς. Αυτό σημαίνει ότι από ό,τι ξεφλουδίζεις, μπορείς να κρατάς τα φλούδια και να τους τα δίνεις. Εδώ έπρεπε να έχω κάνει την έρευνά μου για πιο έγκυρες πληροφορίες, μιας και υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι ενδείκνυται και τι όχι και τόσο. Εμείς τους δίνουμε τα φλούδια από τα καρότα μας, τα μήλα-αχλάδια μας, ακόμα και τις πατάτες μας. Από ο,τι έχουμε παρατηρήσει, μπορούν και τα ίδια να σου δείξουν τι τους αρέσει και τι όχι. Επίσης μπορείς να τα βγάλεις στον κήπο ή στο κοντινό σου παρκάκι να βοσκήσουν κι αυτό έχει πολύ πλάκα ιδιαίτερα όταν το κάνεις με τα παιδάκια.

Αυτά με τα απαραίτητα. Από παραφερνάλια, μπορείς να βρεις καμπόσα, από λουράκι για τη βόλτα (εμάς μας ξεγλιστράνε πάντα από το λουρί ο,τι κι αν πήραμε), μέχρι ξύλινα σπιτάκια και τούνελ για να κρύβονται. Αυτά τα τελευταία είναι και πολύ ωραία αφορμή για κατασκευές, αφού αφ’ενός τα έτοιμα είναι αρκετά ακριβά, και αφετέρου τα ιδιόχειρα αρκετά εύκολα. Το σίγουρο είναι πως στα ινδικά χοιρίδια αρέσει πολύ να κρύβονται σε λαγούμια.

Λυδία