16.10.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Aji Amarillo – Όσα ξέρουμε για την περουβιανή, κίτρινη, καυτερή, τσίλι πιπεριά που χρησιμοποιούσαν οι Ίνκας στη μαγειρική τους

Ξεκινάμε το αφιέρωμα μας στις καυτερές πιπεριές με την Aji Amarillo.  Το όνομα της προέρχεται από την ισπανική λέξη Amarillo που σημαίνει κίτρινο και τη λέξη Aji που χρησιμοποιείται στη Νότιο Αμερική για τις τσίλι πιπεριές. Οπότε ουσιαστικά ονομάζεται κίτρινη τσίλι αλλά καλό είναι να την καταγράφετε ως Aji Amarillo για να μη τη μπερδεύετε με άλλες κίτρινες τσίλι πιπεριές.

Προέλευση και ιστορία της πιπεριάς Aji Amarillo

H Aji Amarillo θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια καθαρόαιμη περουβιανή καυτερή κίτρινη πιπεριά που είναι πολύ σημαντική στην περουβιανή κουζίνα για εκατοντάδες χρόνια. Η ιστορία της είναι μακριά αφού τη χρησιμοποιούσαν ακόμα και οι Ίνκας στη διατροφή τους.

Πως μοιάζει η Aji Amarillo

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του συνεργάτη μας που καλλιέργησε την Aji Amarillo, παρά το όνομα της, το χρώμα της είναι προς το πορτοκαλί όταν ωριμάζει. Το μήκος της πιπεριάς φτάνει τα 10-12 εκατοστά και το σάρκωμα της αρκετά παχύ και ζουμερό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αρκετά μεγάλη καυτερή πιπεριά λοιπόν.

Πόσο καίει η Aji Amarillo

Η ταξινόμηση της Aji Amarillo στην κλίμακα Scoville είναι 30.000-50.000 SHU. Τώρα αυτό έτσι από μόνο του δε σας λέει κάτι, θα πρέπει να έχετε δοκιμάσει κι άλλες καυτερές πιπεριές για να μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση.  Γενικότερα πάντως είναι 4 ως 20 φορές πιο καυτερή από τη μεξικάνικη Jalapeno που είναι αρκετά γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κοινές καυτερές που βρίσκουμε στα μανάβικα φτάνουν το πολύ έως 5000 SHU.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μέτρια καυτερή πιπεριά που δε σε κάνει δράκο. Σε σχέση με ότι κυκλοφορεί από πιπεριές πάντοτε γιατί αν δε το ‘χεις με τις καυτερές θα γίνεις δράκος.

Που χρησιμοποιείται η Aji Amarillo

Την Aji Amarillo θα τη βρεις σε πάρα πολλές περουβιανές συνταγές μια και είναι βασικό συστατικό της κουζίνας τους. Τη βάζουν σε σάλτσες, την τηγανίζουν σε λάδι, τη συνοδεύουν με τυρί κ.α. Θα ήταν ενδιαφέρουσα η χρήση της στην τυροκαυτερή και το μπουγιουρντί τώρα που το σκέφτομαι. Μου φαίνεται πως θα ζητήσω να μου στείλει μερικές ο Γιάννης από τον κήπο τους για να το δοκιμάσω. Γενικότερα πάντως εκτός από φρέσκια χρησιμοποιείται σε μορφή πάστας αλλά και σε μορφή σκόνης ως μπαχαρικό.

Καλλιέργεια της Aji Amarillo

Ξεκινάμε από τα βασικά. Που θα πει ότι μπορεί να ευδοκιμήσει στη χώρα μας αφού την καλλιεργεί ο Γιάννης και καλλιεργείται όπως οι υπόλοιπες πιπεριές.

Η σπορά ξεκινάει από Φλεβάρη σε θερμαινόμενα και φωτιζόμενα σπορεία ή τον Απρίλιο. Όταν το φυτό αναπτύξει τέσσερα φύλλα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα. Οι απαιτήσεις του σε νερό είναι ίδιες με τις κοινές πιπεριές.

Η συγκομιδή γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες που ωριμάζουν οι πιπεριές.