21.10.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Μια ποικιλία μαύρης καυτερής πιπεριάς που μας παίδεψε. Η Black Aztec από ότι φαίνεται κυκλοφορεί μόνο στην Ιταλία και την Ελλάδα. Τουλάχιστον με αυτό το όνομα.

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας στις καυτερές πιπεριές με την Black Aztec. Γενικότερα ζοριστήκαμε να βρούμε πολλές πληροφορίες για την Black Aztec. Ο Γιάννης προμηθεύτηκε τους σπόρους από κάποιο κατάστημα στη Δράμα πριν πολλά χρόνια και έκτοτε διατηρεί τους σπόρους. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε εντοπίσει για τις συγκεκριμένες καυτερές πιπεριές είναι στα Ιταλικά. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ονομάζεται κάπως διαφορετικά εκτός Ιταλίας. Θεωρώ απίθανο να μη την καλλιεργούν πουθενά αλλού στον κόσμο. Υπάρχει μεγάλη ομοιότητα με το βρετανικό υβρίδιο “Pot Black” τόσο στο χρώμα της πιπεριάς όσο και στο χρώμα του φυλλώματος αν και η Pot Black έχει μεγαλύτερη αξιολόγηση στην κλίμακα Scoville και είναι πιο καυτερή.

Συγκεντρώσαμε όσα στοιχεία καταφέραμε να βρούμε από διάφορες ιταλικές πηγές για να την καταγράψουμε μαζί φυσικά με όσα γνωρίζει ο Γιάννης που την καλλιεργεί.

Προέλευση της πιπεριάς Black Aztec

H καυτερή πιπεριά Black Aztec σύμφωνα με τα ιταλικά site προέρχεται από το Μεξικό και δε γνωρίζουμε κάτι άλλο προς το παρόν.

Πως μοιάζει η Black Aztec

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του συνεργάτη μας που καλλιεργεί την Black Aztec, πρόκειται για καυτερή πιπεριά μαύρου χρώματος που μπορεί να φτάσει τα 4-6 εκατοστά. Ξεκινάει από πράσινη, μετά γίνεται σκούρη μωβ σχεδόν μαύρη και στο τέλος κοκκινίζει.

Πόσο καίει η Black Aztec

Η ταξινόμηση της Black Aztec στην κλίμακα Scoville είναι 15.000-30.000 SHU. Τώρα αυτό έτσι από μόνο του δε σας λέει κάτι, θα πρέπει να έχετε δοκιμάσει κι άλλες καυτερές πιπεριές για να μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση.  Οι κοινές καυτερές που βρίσκουμε στα μανάβικα φτάνουν το πολύ έως 5000 SHU.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μέτρια καυτερή πιπεριά που δε σε κάνει δράκο. Σε σχέση με ότι κυκλοφορεί από πιπεριές πάντοτε, γιατί αν δε το ‘χεις με τις καυτερές θα γίνεις δράκος.

Πως χρησιμοποιείται η Black Aztec

Δε μπορούμε να πούμε πως έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση οπότε προτιμάται από όσους δεν θέλουν τις έντονες γεύσεις. Συνήθως χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης ή διατηρείται μέσα σε λάδι ή ξύδι.

Καλλιέργεια της Black Aztec

Ξεκινάμε από τα βασικά. Που θα πει ότι μπορεί να ευδοκιμήσει στη χώρα μας αφού την καλλιεργεί ο Γιάννης και καλλιεργείται όπως οι υπόλοιπες πιπεριές.

Tο φύλλωμα της έχει ένα σκούρο πράσινο χρώμα με χαρακτηριστικές μωβ κηλίδες και το ύψος του φυτού φτάνει τα 50-70 εκατοστά, γενικότερα είναι κατάλληλη ποικιλία για καλλιέργεια σε γλάστρα.

Η σπορά ξεκινάει από Φλεβάρη σε θερμαινόμενα και φωτιζόμενα σπορεία ή τον Απρίλιο. Όταν το φυτό αναπτύξει τέσσερα φύλλα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα. Οι απαιτήσεις του σε νερό είναι ίδιες με τις κοινές πιπεριές.

Η συγκομιδή γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες που ωριμάζουν οι πιπεριές.