19.10.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

H Kim Chi είναι μια κορεάτικη καυτερή πιπεριά που ευδοκιμεί στη χώρα μας και είναι κατάλληλη για καυτερά τουρσιά και μπούκοβο.

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας στις καυτερές πιπεριές με την Kim Chi.  Πριν να ξεκινήσουμε όμως πρέπει να πούμε για τα παραδοσιακά ορεκτικά- τουρσιά της Κορέας που ονομάζονται επίσης Κιμτσί. Το κιμτσί που φτιάχνεται με βασικά συστατικά το λάχανο και τις τσίλι πιπεριές. Η ιστορία του κιμτσί μας πάει 3000 χρόνια πίσω στο χρόνο και είναι σημαντικότατο παρασκεύασμα για την κορεάτικη κουζίνα ενώ κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές.

Προέλευση και ιστορία της πιπεριάς Kim Chi

Η καυτερή πιπεριά Kim Chi είναι ένα υβρίδιο που δημιουργήθηκε στην Κορέα και θεωρείται πλέον τοπική παραδοσιακή ποικιλία της Κορέας.

Πως μοιάζει η Kim Chi

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του συνεργάτη μας που καλλιέργησε την Kim Chi καυτερή πιπεριά, είναι κόκκινου χρώματος και μπορεί να φτάσει τα 10 με 12 εκατοστά ενώ το πάχος είναι περίπου 1,5-2 εκατοστά. Ξεκινάνε από σκουροπράσινες και ωριμάζουν όταν πάρουν ένα βαθυκόκκινο χρώμα.

Πόσο καίει η Kim Chi

Η ταξινόμηση της Kim Chi στην κλίμακα Scoville είναι 30.000 SHU. Τώρα αυτό έτσι από μόνο του δε σας λέει κάτι, θα πρέπει να έχετε δοκιμάσει κι άλλες καυτερές πιπεριές για να μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση.  Οι κοινές καυτερές που βρίσκουμε στα μανάβικα φτάνουν το πολύ έως 5000 SHU.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μέτρια καυτερή πιπεριά που δε σε κάνει δράκο. Σε σχέση με ότι κυκλοφορεί από πιπεριές πάντοτε γιατί αν δε το ‘χεις με τις καυτερές θα γίνεις δράκος.

Που χρησιμοποιείται η Kim Chi

Όταν είναι πράσινες είναι κατάλληλες για μαγείρεμα και τουρσιά ενώ όταν φτάσουν να κοκκινίσουν μπορούν να αποξηρανθούν για να χρησιμοποιούνται ξερές στη μαγειρική μας ή να τριφτούν σε σκόνη σαν μπούκοβο. Φυσικά μπορείτε να ψάξετε διάφορες κορεάτικες συνταγές στο ίντερνετ για να φτιάξετε τα κιμτσί ορεκτικά τουρσιά τους.

Καλλιέργεια της Kim Chi

Ξεκινάμε από τα βασικά. Που θα πει ότι μπορεί να ευδοκιμήσει στη χώρα μας αφού την καλλιεργεί ο Γιάννης και καλλιεργείται όπως οι υπόλοιπες πιπεριές.

Η σπορά ξεκινάει από Φλεβάρη σε θερμαινόμενα και φωτιζόμενα σπορεία ή τον Απρίλιο. Όταν το φυτό αναπτύξει τέσσερα φύλλα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα. Γενικότερα δε μεγαλώνει περισσότερο από μισό μέτρο οπότε θα λέγαμε ότι είναι κατάλληλη για γλάστρες. Οι απαιτήσεις του φυτού σε νερό είναι ίδιες με τις κοινές πιπεριές.

Η συγκομιδή της Kim Chi ξεκινάει περίπου 70 μέρες μετά τη μεταφύτευση των φυτών.