28.10.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Ας γνωρίσουμε μια πανέμορφη κίτρινη καυτερή πιπεριά! Η Lemon Drop θα δώσει χρώμα στον κήπο σας και σπιρτάδα λεμονιού στη μαγειρική σας.

Σειρά  στο αφιέρωμα μας στις καυτερές πιπεριές έχει η κίτρινη πιπεριά Lemon drop που συνδυάζει την αψάδα των εσπεριδοειδών με τη γνωστή κάψα των τσίλι πιπεριών. Η ιδιαίτερη γεύση της την κάνει κατάλληλη για μαγειρική και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο Περού που τη χρησιμοποιούν στην τοπική κουζίνα τους σε συνδυασμό με το λεμόνι.

Προέλευση της πιπεριάς Lemon Drop

H καυτερή πιπεριά  Lemon Drop κατάγεται από το Περού όπου είναι γνωστή ως  Kellu Uchu αλλά τη βρίσκουμε γενικά και με το όνομα Hot Lemon, δηλαδή καυτερό λεμόνι. Η συγκεκριμένη πιπεριά ήταν άγνωστή στη Δύση μέχρι τις αρχές του 1990 όπου άρχισε να καλλιεργείται από διάφορα άτομα και έφτασε και στην Ελλαδίτσα μας.

Πως μοιάζει η πιπεριά Lemon Drop

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του συνεργάτη μας που καλλιεργεί την Lemon Drop είναι κίτρινη και πανέμορφη!  πρόκειται για καυτερή πιπεριά μέσου μεγέθους που μπορεί να φτάσει τα 6-7 εκατοστά και λόγω χρώματος είναι εντυπωσιακή στον κήπο μας.

Πόσο καίει η πιπεριά Lemon Drop

Η ταξινόμηση της Lemon Drop στην κλίμακα Scoville είναι 15.000-30.000 SHU. Τώρα αυτό έτσι από μόνο του δε σας λέει κάτι, θα πρέπει να έχετε δοκιμάσει κι άλλες καυτερές πιπεριές για να μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση.  Οι κοινές καυτερές που βρίσκουμε στα μανάβικα φτάνουν το πολύ έως 5000 SHU.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μέτρια καυτερή πιπεριά που δε σε κάνει δράκο. Σε σχέση με ότι κυκλοφορεί από πιπεριές πάντοτε, γιατί αν δε το ‘χεις με τις καυτερές θα γίνεις δράκος. Σίγουρα πάντως θα σου μείνει η ιδιαίτερη λεμονάτη γεύση της

Πως χρησιμοποιείται η πιπεριά Lemon Drop

Λόγω της ιδιαίτερης γεύσης της μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε οποιοδήποτε φαγητό, ειδικά σε σούπες, πιάτα με ψάρια, σάλτσες και στιρ φράις.Ψιλοκόψτε την πιπεριά και προσθέστε την στο φαγητό προς το τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσει το χρώμα και τη σπιρτάδα της.

Επίσης μπορείτε να αποξηράνετε τις πιπεριές και να τις τρίψετε σε σκόνη για να τις χρησιμοποιείτε ως μπαχαρικό σε διάφορα σνακ όπως κάνουν στο Περού.

Καλλιέργεια της πιπεριάς Lemon Drop

Ξεκινάμε από τα βασικά. Που θα πει ότι μπορεί να ευδοκιμήσει στη χώρα μας αφού την καλλιεργεί ο Γιάννης και καλλιεργείται όπως οι υπόλοιπες πιπεριές.

Το ύψος του φυτού φτάνει τα 90 εκατοστά και μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό για επόμενες χρονιές με λίγη φροντίδα. Μας αρέσουν οι πιπεριές που ξανανθίζουν την επόμενη άνοιξη και τις αγαπάμε ιδιαίτερα. Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ανθεκτικό φυτό που παράγει ακόμα κι αν δε του παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες.

Η σπορά ξεκινάει από Φλεβάρη σε θερμαινόμενα και φωτιζόμενα σπορεία ή τον Απρίλιο. Όταν το φυτό αναπτύξει τέσσερα φύλλα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα. Οι απαιτήσεις του σε νερό είναι ίδιες με τις κοινές πιπεριές.

Η συγκομιδή γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες που ωριμάζουν οι πιπεριές.