22.10.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Σήμερα θα δούμε τη Rooster Spur. Μια παραδοσιακή ποικιλία της Αμερικής που δοκίμασε μέχρι και ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ στο λουκάνικο του.

Συνέχεια στο αφιέρωμα μας στις καυτερές πιπεριές έχει η Rooster Spur. Τώρα σε μετάφραση να το πω η ώθηση του Κόκκορα; Ακούγεται αστείο και δεν είναι και τόσο τέλεια τα αγγλικά μου για μεταφράζω με σιγουριά τέτοιες ονομασίες, οπότε λέω να μείνουμε στο Rooster Spur.

Προέλευση και ιστορία της πιπεριάς Rooster Spur

H Rooster Spur είναι μια heirloom δηλαδή παραδοσιακή ποικιλιά της Αμερικής γνωστή στο Μισισιπή αν και αρκετοί θεωρούν ότι προέρχεται από το Μεξικό. Γενικά είναι μια διαδεδομένη καυτερή πιπεριά στην Αμερική κι αυτό γιατί τη χρησιμοποιούν για να γεμίζουν ένα είδος λουκάνικου. Το λουκάνικο αυτό, το σέρβιραν το 1970 στον Πρόεδρο Jimmy Carter κι έτσι έμεινε στην ιστορία της Αμερικής και η πιπεριά.

Πως μοιάζει η Rooster Spur

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του συνεργάτη μας που καλλιέργησε την Rooster Spur, πρόκειται για κόκκινες μικρού σχετικά μεγέθους πιπεριές που φτάνουν τα 3,5 εκατοστά. Οι πιπεριές ξεκινάνε πράσινες, γίνονται πορτοκαλί και στο τέλος κοκκινίζουν. Είναι όμορφο φυτό γιατί οι πιπεριές μεγαλώνουν σε ανάποδες φουντίτσες και χαίρεσαι να χαζεύεις το φυτό.

Πόσο καίει η Rooster Spur

Όταν είναι πράσινη η Rooster Spur δεν καίει τόσο πολύ όσο όταν κοκκινίζει. Η ταξινόμηση της Rooster Spur στην κλίμακα Scoville είναι 30.000-50.000 SHU. Γενικότερα ταξινομείται μαζί με τις πιπεριές tabasco. Τώρα αυτό έτσι από μόνο του δε σας λέει κάτι, θα πρέπει να έχετε δοκιμάσει κι άλλες καυτερές πιπεριές για να μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση. Οι κοινές καυτερές που βρίσκουμε στα μανάβικα φτάνουν το πολύ έως 5000 SHU.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι λίγο πριν τις πολύ καυτερές πιπεριές που σε κάνουν δράκο.

Που χρησιμοποιείται η Rooster Spur

Την Rooster Spur την χρησιμοποιούν παραδοσιακά στην Αμερική για να γεμίζουν τα λουκάνικα τους ώστε να παίρνουν μια πιο πικάντικη γεύση. Μάλιστα τα λουκάνικα αυτά έχουν το ίδιο όνομα με την πιπεριά.

Διάφοροι την προτιμάνε για να φτιάχνουν σάλτσες και μάλιστα διαφορετικές αφού όταν είναι πράσινη δε καίει τόσο όσο όταν είναι πορτοκαλί ενώ στο τελικό κόκκινο στάδιο της καίει περισσότερο. Έτσι είναι σα να έχεις σάλτσες από διαφορετικές πιπεριές και σε απόχρωση και σε ένταση καψίματος.

Τέλος επειδή μεγαλώνει σε φουντίτσες είναι πολύ εύκολο να την αποξηράνεις για να τη χρησιμοποιείς το χειμώνα στα φαγητά σου. Απλώς κόψε τις φούντες και άφησε τες να ξεραθούν.

Καλλιέργεια της Rooster Spur

Ξεκινάμε από τα βασικά. Που θα πει ότι μπορεί να ευδοκιμήσει στη χώρα μας αφού την καλλιεργεί ο Γιάννης και καλλιεργείται όπως οι υπόλοιπες πιπεριές.

Η σπορά ξεκινάει από Φλεβάρη σε θερμαινόμενα και φωτιζόμενα σπορεία ή τον Απρίλιο. Όταν το φυτό αναπτύξει τέσσερα φύλλα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα. Οι απαιτήσεις του σε νερό είναι ίδιες με τις κοινές πιπεριές.

Η συγκομιδή γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες που ωριμάζουν οι πιπεριές.

Η Rooster Spur είναι μια υπέροχη πιπεριά για να τη μεγαλώσεις σε γλάστρα στο μπαλκόνι σου μια και είναι πανέμορφη. Γενικά δε ξεπερνάει το μισό μέτρο σα φυτό.