23.03.2015 - Updated 12.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Εσύ ξέρεις γραμματική; εγώ δε ξέρω. Ντιπ! Είμαι άσχετη, εντελώς όμως. Έλα πες αλήθεια, όταν διαβάζεις τα παιδιά σου τα ξέρεις όλα αυτά ή σου μοιάζει ότι τα βλέπεις για πρώτη φορά;

Γενικά στη ζωή σου καλό είναι να γνωρίζεις τι ξέρεις και τι όχι και μέχρι ποιο σημείο.

Εγώ δε ξέρω γραμματική :P το συντακτικό από την άλλη, μου είναι μια αόριστη έννοια :P

Γι΄ αυτό σιχαινόμουν πάντα τα αρχαία ελληνικά ή τα αγγλικά. Δε το είχα βρε παιδί μου! εδώ δεν ήξερα τα αντίστοιχα των νέων ελληνικών θα καταλάβαινα των αρχαίων ή των αγγλικών;

Μέχρι τα 18 μου έγραφα άτονα. ΟΚ! ήξερα που μπαίνει ο τόνος (όχι σε όλα, δε νομίζω να έχω τονίσει μέχρι σήμερα τη λέξη πώς ή τη λέξη πού) αλλά μου έκοβαν τον ειρμό της σκέψης. Οπότε άφηνα 5 λεπτά στο τέλος για να βάλω τόνους.

grammatiki

Το αν θα μπει -ε ή -αι στο τέλος της λέξης ήταν θέμα τζόκερ. Όχι, δε μπορούσα να μάθω τους κανόνες και απλά να αρχίσω να τους χρησιμοποιώ, είτε μου τους έλεγες είτε όχι το ίδιο ήταν, από το ένα αφτί έμπαινε από το άλλο έβγαινε. Τα τελευταία χρόνια το έχω διορθώσει κάπως αλλά δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά γι’αυτό.

Κι άμα μιλήσουμε για χρόνους και διάφορα κινέζικα σε στυλ εμπρόθετος προσδιορισμός θα σε κοιτάω με ένα ειλικρινέστατο βλέμμα άγνοιας.

Με τα μαθηματικά όλα ήταν ευκολότερα πάντα, με τη γραμματική όλα ήταν μπλιαχ. Έμαθα (τελικά) αγγλικά με το δικό μου τρόπο, με τον ίδιο που έμαθα και ελληνικά, από ανάγκη. Ανάγκη για να μπορώ να διαβάζω, βλέπω, ακούω ώστε να μαθαίνω νέα πράγματα. Το γράφω και μιλάω το δουλεύω ακόμα. Σκοντάφτω συνέχεια… που αλλού; στη γραμματική.

Άντε μαρή, λέω στον εαυτό μου, στρώσου να τη μάθεις. Πλάκα μΕ κάνεις; μου απαντάω, εδώ δε ξέρω την ελληνική. Μαλώνουμε πάντα εγώ και ο εαυτός μου γι’αυτό το πράμα. Τι εννοείς ότι δε μπορώ να μαλώσω με τον εαυτό μου; Φυσικά και μπορώ. Τι; μόνο με τους άλλους θα μαλώνω;

Πάντα στην άκρη του μυαλού μου υπάρχει η σκέψη να πιάσω να μάθω την ελληνική γραμματική πρώτα. Τι κι αν θα σαρανταρίσω σε λίγο. Αφού δεν τη ξέρω σου λέω!

Θα έλεγε κανείς ότι θα ένοιωθα αυτή την ανάγκη επειδή γράφω δημόσια. Nope! σκορδοκαΐλα μου. Δε γράφω εκθέσεις, δοκίμια ή πολιτικούς λόγους μάνα μου! Δε με απασχολεί καθόλου. Μπορώ να γελάω και να αυτοσαρκάζομαι με τα λάθη μου χωρίς να νοιώθω άβολα στην περίπτωση που έχω κάνει κάποιο λάθος. Όσο πιο τραγικό είναι το λάθος, τόσο περισσότερο γελάω.

Πρέπει να πω ότι δε χρησιμοποιούσα ποτέ διορθωτές κειμένου. Ακόμα και τώρα πρόσφατα που έβαλα μια προέκταση στον chrome ήταν για τα αγγλικά. Πιάνει και τα ελληνικά αυτό και όταν μου κοκκινίζει λέξεις εκνευρίζομαι γιατί συνήθως είναι σωστές αλλά δε τις έχει στο λεξικό του.

Το πρόβλημα μου δεν είναι η ορθογραφία τόσο άλλωστε. Το πρόβλημα μου είναι ότι δε ξέρω τους κανόνες και τους ορισμούς της γραμματικής.

Η ανάγκη μου να βάλω κάτω τον κώλο μου να μάθει γραμματική σε τέτοια ηλικία έχει να κάνει με την επιθυμία μου να βελτιώσω τα αγγλικά μου και να ξεκινήσω να μαθαίνω κάποιες άλλες γλώσσες.  Αν μη τι άλλο, είναι ηλίθιο να προσπαθείς να μάθεις τη γραμματική μιας ξένης γλώσσας χωρίς να γνωρίζεις τη γραμματική της δικής σου γλώσσας.

Σε αυτά τα πράγματα δεν έχει ντροπές. Ούτε ηλικίες. Κι αν χρειάζεται να επιστρέψουμε στο δημοτικό, θα επιστρέψουμε. Βιβλία υπάρχουν. Το θέμα είναι αν θα αποφασίσεις να τα ανοίξεις. Η εκμάθηση μιας γλώσσας άλλωστε – ακόμα κι αν είναι η μητρική σου –  ποτέ δεν έχει τέλος, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δε γνωρίζεις και μπορείς να βελτιώσεις. Αρκεί να θέλεις…