24.10.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Ξέρω πως αγαπάτε το SheBlogs και μας παρακολουθείτε μέσω Facebook γιατί ακολουθούμε τις εποχές και σας δίνουμε ιδέες την εποχή που χρειάζεται κάθε φορά, αλλά υπάρχει περίπτωση να μας χάσετε ξαφνικά

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τεχνολογικά στα 10 χρόνια που λειτουργεί το SheBlogs. Όταν ξεκίνησα το SheBlogs δεν υπήρχαν social media ή μάλλον ήταν η εποχή που πρωτοξεκινούσαν και είχαμε προφίλ μόνο όσοι ήμασταν τεχνολογικά προχωρημένοι. Ο κόσμος τότε λάμβανε τις πρόσφατες δημοσιεύσεις των sites από τους λεγόμενους feed readers.

Όσο περνούσαν τα χρόνια τα social media κυριαρχούσαν. Ο κόσμος παρακολουθούσε λιγότερο τις νέες δημοσιεύσεις μέσω των feed readers γιατί περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του στα social media. Οι περισσότεροι feed readers έκλεισαν, αν και υπάρχουν μερικοί ακόμη, και οι διάφορες ιστοσελίδες και blogs άρχισαν να κλείνουν ή να μη διαθέτουν feeds.

Κι έτσι, στο νέο τοπίο, αναγκαστήκανε όσοι διέθεταν ιστοσελίδες και blogs να φτιάξουν Pages στο Facebook και στα υπόλοιπα social media για να μπορούν να ενημερώνουν τους αναγνώστες τους για τις νέες δημοσιεύσεις.

Το Facebook πλέον κυριαρχεί. Τόσο που αρκετός κόσμος όταν λέει “Internet” εννοεί το Facebook. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει ψάξει ούτε μια φορά σε μηχανή αναζήτησης για να βρει αυτό που θέλει και δε πολυξέρει το Google. Κάθεται και κοιτάει απλά το Facebook, δε γνωρίζει το υπόλοιπο internet. Ίσως να ακούγομαι υπερβολική αλλά δεν είμαι. Αυτό οφείλεται στα Smartphones. Υπάρχει κόσμος που δε ξέρει τίποτα από ίντερνετ αλλά διαθέτει λογαριασμό στο Facebook μέσω του κινητού του. Ανοιγοκλείνει το Facebook κι αυτό είναι όλο κι όλο το ίντερνετ για τη συγκεκριμένη μερίδα κόσμου.

Το Facebook όμως είναι επιχείριση δεν είναι οργανισμός. Και σκοπός του δεν είναι απλά το κέρδος αλλά η μεγιστοποίηση του κέρδους. Κάθε χρόνο αλλάζει τους αλγόριθμους του για να μεγιστοποιήσει το κέρδος του. Έτσι κάθε χρόνο βλέπετε όλο και λιγότερα από όσα δημοσιεύουμε κι ας μας ακολουθείτε γιατί μας αγαπάτε.

Κάθε φορά που δημοσιεύω κάτι στο facebook γνωρίζω ότι θα το δουν 1-10% από τα άτομα που ακολουθούν το SheBlogs. Είναι λίγο αποκαρδιωτικό αλλά δε μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.

Τώρα όμως το πράγμα χειροτερεύει. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται ο νέος αλγόριθμος που θα εξαφανίσει εντελώς τις μη πληρωμένες δημοσιεύσεις των Pages από το timeline σας. Θα βλέπετε τις δημοσιεύσεις μόνο όσων πληρώνουν το Facebook για να πουλήσουν κάτι.

Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσω να πληρώνω το Facebook για να διαβάζετε τις δημοσιεύσεις μας. Τα όποια έσοδα του SheBlogs προέρχονται από τις διαφημίσεις και αυτό μόνο όταν κάποιος πατάει στις διαφημίσεις της ιστοσελίδας και αυτό δε συμβαίνει συχνά. Από την άλλη, ως ανεξάρτητη ιστοσελίδα, έχει έξοδα για να μπορεί να παραμένει Online τόσα χρόνια.

Έχει κανένα μήνα που έχω προσθέσει φόρμα για εγγραφή στο Newsletter. Θα το βρείτε κάτω από οποιαδήποτε δημοσίευση του SheBlogs. Έχει ξεκινήσει να εγγράφεται ο κόσμος και να μεγαλώνει η λίστα των αναγνωστών μας. Προς το παρόν δεν έχω ξεκινήσει να στέλνω Newsletters. Για να είμαι ειλικρινής δεν θέλω να ενοχλώ τον κόσμο στο email του και είναι και επιπρόσθετος κόπος για μένα που απαιτεί και χρόνο και πόρους από το server. Κάποια στιγμή θα αρχίσω να στέλνω δοκιμαστικά κάποια newsletters μια φορά την εβδομάδα με νέες ή επίκαιρες δημοσιεύσεις ανάλογα με την εποχή του έτους.

Αλλά όπως είπα και στην αρχή, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τεχνολογικά τα τελευταία χρόνια και πλέον οι ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να γυρνάνε την πλάτη στα social media και τις απαιτήσεις τους για χρήμα και διατηρούν την επαφή με τους αναγνώστες τους μέσω των Newsletters.

Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται ο νέος αλγόριθμος του Facebook σε διάφορες χώρες. Δε ξέρω πότε θα πέσει το μαύρο σε μας και θα σταματήσετε να μας βλέπετε στο timeline σας. Καλό όμως είναι σιγά σιγά να αρχίσετε να γράφεστε στο Newsletter του Sheblogs αν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δημοσιεύσεις μας μέσω email.

Είναι πλέον σαν μια παρτίδα σκάκι. Είτε θα επιβιώσει το Facebook είτε το υπόλοιπο internet. Το SheBlogs έχει αρκετούς αγαπημένους φίλους και πιστούς αναγνώστες και ξέρω πως σταδιακά θα τα καταφέρει και στο νέο τοπίο του δημιουργείται. Φροντίστε κι εσείς από την πλευρά σας να μη χαθούμε. Δεν είναι τίποτα, απλά κάποια στιγμή αντί να λαμβάνεται τις νέες δημοσιεύσεις μέσω Facebook θα τις λαμβάνεται μέσω E-mail.

Σας φιλώ!

Υ.Γ. Και μη ξεχάσετε να γραφτείτε και στα Newsletters όσων άλλων σελίδων αγαπάτε.