20.11.2016 - Updated 26.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ
Μήπως τα πιάτα σας έχουν αποκτήσει κιτρινίλες με το πέρασμα του χρόνου; Ελάτε να τις εξαφανίσουμε!
Όταν χρησιμοποιούμε τα ίδια πιάτα για αρκετά χρόνια, μπορεί να εμφανιστούν κάποιες κιτρινίλες στην επιφάνεια τους, ειδικά αν τα πιάτα μας είναι σχετικά ανάγλυφα. Στα λευκά πιάτα, καθώς και στο κάτω μέρος του πιάτου, που δε προσέχουμε ιδιαίτερα, φαίνεται περισσότερο συνήθως.
Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως είμαστε βρωμιάρηδες και δε πλένουμε τα πιάτα μας πριν τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου θέλουμε δε θέλουμε, εκτός πια κι αν τα πλένουμε με σύρμα κουζίνας κάθε φορά και είμαστε εντελώς ψυχαναγκαστικοί με την καθαριότητα και το πλύσιμο των πιάτων μας.
Οι κιτρινίλες αυτές είναι εκνευριστικές και δε φεύγουν από τα πιάτα μας όσο σχολαστικά κι αν τα πλένουμε. Οπότε, έχουμε δυο λύσεις ή τα πετάμε για να μη γίνουμε ρεζίλι σε περίπτωση που τα δει κάποιος ξένος την ώρα που σερβίρουμε το φαγητό ή βρίσκουμε τρόπο να εξαφανίσουμε τις κιτρινίλες. Και φυσικά προτιμάμε τη δεύτερη λύση γιατί δεν είναι καιροί για έξοδα και δε πετάμε ποτέ κάτι για ψύλλου πήδημα. Άσε που πολλές φορές τυχαίνει να βρούμε κιτρινίλες και σε αγαπημένα πιάτα που δε θέλουμε με τίποτα να πετάξουμε γιατί έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία.
Οι παλαιότερες γενιές σπάνια πετούσαν πράγματα σε αντίθεση με τις νεώτερες. Είναι που δε σκεφτόμαστε ιδιαίτερα το κόστος της ύλης σε σχέση με τις πρώτες ύλες και το περιβάλλον. Τώρα θα μου πεις, το ίδιο θα έκαναν και οι παλαιότερες γενιές αν τα αντικείμενα κόστιζαν φτηνά στις μέρες τους. Όμως τις χωματερές τις γεμίζουμε εμείς με πάσης φύσεως υλικό, χρήσιμο ή άχρηστο. Είμαστε περισσότερο καταναλωτικά πλάσματα.
Πως καθαρίζουμε τις κιτρινίλες
Η λύση για να καθαρίσουμε τα πιάτα μας είναι πάρα πολύ απλή και βρίσκεται στη μαγειρική σόδα και το ξύδι. Αλλά ας δούμε πως το κάνουμε. Σε ένα στεγνό πιάτο ρίξτε ένα κουταλάκι σόδα και στη συνέχεια ρίξτε από πάνω μια κουταλιά ξύδι. Αρχίστε να τρίβετε τις κιτρινίλες με το σκληρό μέρος από το σφουγγαράκι σας και μη ξεχάσετε να κάνετε το ίδιο και από την κάτω πλευρά του πιάτου.
Θα δείτε ότι οι κιτρινίλες θα εξαφανιστούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τα πιάτα σας θα μοιάζουν ξανά σαν καινούργια. Εύκολο δεν ήταν;
Αν τα λευκά πιάτα έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν τότε είναι για αντικατάσταση γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Το κιτρίνισμα συμβαίνει όταν η πορσελάνη έχει αρχίσει να γίνεται πορώδης, κάτι που με την σειρά του σημαίνει ότι απορροφά ουσίες από το φαγητό που με τον χρόνο αλοιώνονται και μπορούν να αναπτύξουν μικρόβια.
Το ίδιο συμβαίνει και σε οποιοδήποτε πορσελάνινο σκεύος έχει μικρά σπασίματα ή του λείπουν κομματάκια στις άκρες ( πολύ εύκολο να γίνει αν πλένεται τα πιάτα σας σε μαρμάρινο νεροχύτη!! ), ή έχει οποιοδήποτε ράγισμα.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να πετάξετα τα πιάτα που έχουν κιτρινίσει καθώς αποτελούν εξαιρετικές παλέτες ανάμιξης χρωμάτων για την ζωγραφική και την χειροτεχνία σας.
Πολύ ενδιαφερον. Ασχολούμαι καιρό με τις πορσελάνες και πάντα το καθάριζα με χλωρίνη που δεν ήταν τελικά τόσο καλό.
Ευτυχώς από μια πλευρά η μόδα προστάζει πια χρωματιστά πιάτα