27.10.2017 - Μαίρη Χαρίσκου
Αν έχεις σόμπα θα πρέπει να καθαρίζεις και μπουριά πριν να μπει ο χειμώνας. Αν δε ξέρεις πως εδώ είμαστε να σου πούμε.
Οι σόμπες και ειδικά οι ξυλόσομπες μπήκαν σε πάρα πολλά σπίτια τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης και αυξημένης τιμής πετρελαίου. Το θέμα είναι ότι απέκτησαν ξυλόσομπες και άτομα που γνώριζαν μόνο τα καλοριφέρ στη ζωή τους οπότε δε γνωρίζουν ότι πρέπει να καθαρίζουν τα μπουριά τους τακτικά γιατί μπουκώνουν.
Φυσικά το καταλαβαίνουν κάποια στιγμή κι αυτοί γιατί η ξυλόσομπα έχει μπουκώσει τόσο που δε τραβάει ή καπνίζει όλο το σπίτι με του που θα προσπαθήσουν να την ανάψουν. Αυτή είναι και η τελική προειδοποίηση ότι τα μπουριά χρειάζονται καθάρισμα.
Γενικότερα καθαρίζουμε τα μπουριά της σόμπας 2-3 φορές το χρόνο ή όταν νοιώθουμε ότι έχουν μπουκώσει. Το σίγουρο είναι πως τα καθαρίζουμε σίγουρα είτε με το που τελειώσει ο χειμώνας που είναι το προτιμότερο, είτε πριν μπει ο χειμώνας αν το αμελήσαμε.
Εγώ το αμέλησα. Οπότε σήμερα έβγαλα τα μπουριά και τα καθάριζα από την κάπνα που είχαν. Γενικά η κάπνα αυτή είναι αποτέλεσμα κακής καύσης ή βρεγμένων ξύλων και κακής καύσης. Δε ξέρω αν οι σούπερ τέλειες πανάκριβες ξυλόσομπες δε δημιουργούν κάπνα στα μπουριά, έτσι διαφημίζονται συνήθως. Η δικιά μου είναι μια ταπεινή, σχετικά φτηνή ξυλόσομπα πάντως και χρειάζονται καθάρισμα τα μπουριά της.
Πως βγάζουμε τα μπουριά της ξυλόσομπας;
Καταρχήν χρειάζονται δύο άτομα. Ακόμα κι αν ζείτε μόνος σας βρείτε κάποιον φίλο να σας βοηθήσει την ώρα που θα κάνετε τα ακροβατικά σας για να αφαιρέσετε τα μπουριά και να κρατάει αντίσταση όταν θα τα ξαναβάλετε. Γίνεται πιο γρήγορα και εύκολα το καθάρισμα με δεύτερο άτομο ακόμα κι αν η δουλειά του είναι απλά να κρατάει το μπουρί και να μη συμμετέχει καθόλου στο καθάρισμα. Έχετε μόνο δύο χέρια και δεν είναι ότι καλύτερο να προσπαθείτε να διαχειριστείτε ένα μπουρί γεμάτο κάπνα που κυλάει από την τρύπα ενώ είστε πάνω σε μια σκάλα.
Επίσης θα χρειαστείτε απαραίτητα σακούλες του σουπερμάρκετ, δείτε να μην έχουν τρύπες, μια φτηνή σφουγγαρίστρα, με ξύλινο κοντάρι καλύτερα, και δυο μεγάλα κομμάτι χοντρό χαρτόνι από χαρτόκουτο ή από αυτά που πουλάνε για βάψιμο τοίχου ή μουσαμά γιατί θα λερώσετε. Επίσης θα χρειαστείτε και γάντια για να μη γίνετε χάλια.
Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό οπότε αλλού είναι περισσότερα τα οριζόντια μπουριά κι αλλού τα κάθετα. Σε μένα διαπερνάνε και τοίχους. Προσπαθηστε να σκεφτείτε με ποια σειρά θα τα βγάλετε ώστε να στέκονται τα υπόλοιπα στη θέση τους και να λερώσετε όσο το δυνατόν λιγότερο.
Δε χρειάζεται να τα βγάζεις ένα ένα γιατί θα τα μπερδέψεις κιόλας μετά στην τοποθέτηση. Μπορείς να βγάζεις και δυο-τρία μπουριά μαζί με γωνία με μια κίνηση. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να φοράς μια σακούλα στην ελεύθερη άκρη του μπουριού κάθε φορά ώστε να πέφτει η κάπνα μέσα στη σακούλα όπως το αφαιρείς και το μετακινείς. Προσωπικά το πρώτο μπουρί που σηκώνω είναι αυτό που μπαίνει στη σόμπα, του φοράω την πρώτη σακούλα και μετά αφαιρώ το πρώτο σετ μπουριών όπου ξαναβάζω σακούλα στο τελείωμα του. Ξαναπερνάω σακούλα στην ελεύθερη άκρη των υπόλοιπων μπουριών και συνεχίζω έτσι μέχρι να βγουν όλα. Προσοχή στα στεφάνια, αν τα μπουριά σας διαπερνάνε τοίχους που δε βλέπετε όταν τραβάτε τα μπουριά γιατί θα σας ζορίζουν στο τράβηγμα επειδή θα κρατάνε αντίσταση στον τοίχο.
Επίσης, αν υπάρχει περίπτωση να μπερδέψετε τα μπουριά στην τοποθέτηση, κολλήστε κομμάτια χαρτοταινίας πάνω τους και σημειώστε νούμερα κατά πως σας βολεύει.
Πως καθαρίζουμε τα μπουριά της ξυλόσομπας;
Αφού έχουμε βγάλει όλα τα μπουριά μας και είναι φασκιωμένα με τις σακούλες τους, τα μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο και τα χωρίζουμε ανά δύο ή αφαιρούμε τις γωνίες.
Βάζουμε τα γάντια μας, βάζουμε κάθετα το πρώτο σετ μπουριών, εγώ τα αφήνω ανά δύο, και το χτυπάμε ελαφρά στο πάτωμα που έχουμε στρώσει το χαρτόνι αρκετές φορές για να πέσουν τα περισσότερα κομμάτια στην κάτω σακούλα.
Περιμένουμε μισό λεπτό να κάτσει η σκόνη και μετά αφαιρούμε την πάνω σακούλα. Πιάνουμε το κοντάρι με τη σφουγγαρίστρα μας και το βάζουμε από πάνω προς τα κάτω για να σπρώξουμε την υπόλοιπη κάπνα στη σακούλα. Ανεβοκατεβάζουμε το κοντάρι αρκετές φορές μέχρι να καθαρίσει το μπουρί μας και στη συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά την κάτω σακούλα που έχει γεμίσει. Κοιτάμε αν έχει καθαρίσει το μπουρί μας τώρα που έχουμε ελεύθερη και την κάτω άκρη κι αν όχι συνεχίζουμε λίγο ακόμα το πάνω κάτω με τη σφουγγαρίστρα.
Αφού έχει καθαρίσει το μπουρί μας το βάζουμε να σταθεί στο δεύτερο καθαρό χαρτόνι για να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα.
Γενικότερα τα παλιότερα χρόνια τα έπλενα κιόλας αλλά επειδή ζούμε σε πόλεις και δεν είναι ότι καλύτερο να τρέχουν τα μαυρισμένα νερά στους δρόμους δε το κάνω πλέον. Αν τα πλύνετε όμως αφήστε τα να στεγνώσουν καλά στον ήλιο πριν τα ξαναβάλετε.
Ξανατοποθετούμε τα μπουριά της ξυλόσομπας
Όπως χρειαζόμαστε βοήθεια στην αφαίρεση των μπουριών από την ξυλόσομπα έτσι θα χρειαστούμε και πάλι βοήθεια στην τοποθέτηση τους. Είναι μεγάλο πράγμα να σου κρατάει κάποιος το μπουρί σταθερό την ώρα που θες να σφηνώσεις το επόμενο κομμάτι ή να σου το δίνει ενώ βρίσκεσαι πάνω στη σκάλα. Όχι ότι δεν έχω κάνει όλη τη διαδικασία μόνη μου αλλά είναι μπελάς και αρκετά κοπιαστικό. Προσέξτε να τα ξανατοποθετήσετε στη σειρά που ήταν και πριν γιατί μπορεί να μην εφαρμόζουν διαφορετικά και να σας σπάσουν τα νεύρα.
Δοκιμάστε την ξυλόσομπα σας
Αυτό ήταν! Τώρα μπορείτε να παραγγείλετε ξύλα και να περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία για την πρώτη δοκιμή που καλό είναι να γίνει πριν χειμωνιάσει για τα καλά. Αν έχετε ξύλα από πέρσι δοκιμάστε την ένα πρωινό σαββατοκύριακου για να δείτε αν καπνίζει από κάποια ένωση. Δεν ανάβουμε ποτέ βράδυ την ξυλόσομπα για πρώτη φορά αφού έχουμε καθαρίσει τα μπουριά της.
Καλό χειμώνα!